Amerikaanse centrale bank behoudt laag rentetarief, hint op renteverhoging in maart
Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, houdt het belangrijkste rentetarief op de uitzonderlijke lage stand tussen 0,0 en 025 procent. Dat heeft de Fed woensdagavond aangekondigd. In het rentebesluit zegt de Fed wel dat het “snel passend” zal zijn om de rente verhogen. Dat is een hint naar een renteverhoging in maart.
“Met een inflatie ruim boven de 2 procent en een sterke arbeidsmarkt, verwacht het comité dat het snel passend zal zijn om de rente te verhogen”, aldus de Amerikaanse centrale bank woensdag. Het zou gaan om een verhoging met een kwart procentpunt. Het zou de eerste renteverhoging zijn sinds december 2018.
De Fed gaf ook aan “begin maart” te zullen stoppen met het opkopen van obligaties. Die maatregel moest zorgen voor meer liquiditeit in de financiële markten en de conjunctuur ondersteunen. Maar nu de coronacrisis op zijn einde loopt, is dat niet meer nodig.
De inflatie steeg in de Verenigde Staten in december tot maar liefst 7 procent, het hoogste cijfer sinds 1982. De oplopende inflatie houdt onder meer verband met de hoge energieprijzen, stijgende loonkosten en de problemen in de wereldwijde toeleveringsketens. De Fed heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent.
De Fed heeft al laten weten voor dit jaar meerdere renteverhogingen te voorzien om de hoge inflatie in het land aan te pakken, en hintte op een volgende renteverhoging in maart. Het zou gaan om de eerste verhoging sinds 2018. Toch was er op de financiële markten de afgelopen dagen sprake van spanning. Veel beleggers maakten zich zorgen dat de Fed het beleid nog meer zou kunnen aanscherpen.
Tijdens de vorige vergadering was de Fed nog zeer bezorgd over de omikronvariant van het coronavirus, waarover nog weinig bekend was. Inmiddels wijst alles erop dat de ziekteverschijnselen van die variant veel minder ernstig zijn, waardoor de gevolgen voor de economie minder heftig zullen zijn. Ook dat lijkt de weg te openen voor een snellere renteverhoging.
Een hoger rentetarief maakt risicovollere beleggingen, zoals aandelen, minder aantrekkelijk. De nakende renteverhoging in de VS zorgde de voorbije weken dan ook al voor verliezen op de beurzen wereldwijd. Een hoger rentetarief maakt risicovollere beleggingen, zoals aandelen, immers minder aantrekkelijk.
In 2020 werd de rente scherp verlaagd om de economische schade door de coronapandemie in te perken. Dit leidde tot een fors herstel en nieuwe recordstanden op de aandelenmarkten.
Oekraïne
Ook de onzekerheid over de situatie tussen Rusland en Oekraïne blijft boven de markten hangen. Westerse leiders hebben overlegd over nieuwe sancties tegen Rusland als het buurland Oekraïne binnenvalt. De Britse premier Boris Johnson zei dat de sancties "zwaarder dan ooit" zullen zijn en dat Rusland mogelijk zal worden uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Rusland verklaarde dat Europa in dat geval geen Russisch gas meer kan kopen omdat het land geen betalingen kan ontvangen.
De aandelenbeurzen in de Aziatische regio lieten vandaag kleine koersuitslagen zien. Beleggers namen weinig risico in afwachting van de uitkomsten van de belangrijke rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve. Maar op de beurs van Tokio is de sterindex Nikkei woensdag wel gedaald naar het laagste niveau in meer dan een jaar. De Nikkei eindigde de dag met een verlies van 0,44 procent op 27.011,33 punten. De breed samengestelde Topix-index verloor 0,25 procent tot 1.891,85 punten.
De techsector zal mogelijk bewegen op de sterke resultaten van Microsoft. Het Amerikaanse tech- en softwarebedrijf blijft profiteren van een toenemende vraag naar producten die werknemers nodig hebben om thuis te werken vanwege de pandemie en presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht.
Herstel
De Europese beurzen herstelden zich gisteren al enigszins na de zware koersverliezen een dag eerder en lieten vandaag zelfs een sterk herstel zien. Vooral de aandelen in de luchtvaart- en reissector gingen flink vooruit door optimisme over een sterke heropleving van het toerisme nu de EU-landen vanaf februari geen extra test of quarantaine meer vragen van reizigers met een Europese coronareispas. De Brusselse Bel20-index ging vanochtend 1,5 procent hoger naar 4.090 punten. Amsterdamse AEX-index noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent hoger op 750,32 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,6 procent.
Wall Street sloot gisteren lager na een wilde koersrit. De Dow-Jonesindex daalde 0,2 procent tot 34.297,73 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 2,3 procent.
Voorlopig geen renteverhoging in Europa
In Europa is van een renteverhoging nog geen sprake. Die zou er ten vroegste in 2023 komen, liet ECB-voorzitter Christine Lagarde eerder uitschijnen. Zij verwacht dat de inflatie-opstoot tijdelijk is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Bijna een op de tien inactieven in ons land heeft niet-Europese nationaliteit
Bijna een op de tien inactieven in ons land (9,4 procent) heeft een niet-Europese nationaliteit. Dat blijkt uit een studie van de UGent. In totaal heeft of zoekt 44,2 procent van de niet-Europese beroepsbevolking in ons land geen werk, waarmee België het slechter doet dan andere Europese landen. -
PREMIUM
“Zie een beurscorrectie als een koopjesperiode, maar koop wel zeer geleidelijk aandelen bij”: Paul D’Hoore geeft advies na bloedrode maandag op de beurs
Een lichte paniek maakte zich gisteren meester van de beurs. Alle beursindexen doken diep in het rood. Veel aandelen van uitstekende bedrijven verloren méér dan vijf procent. Maar vandaag lijkt het onweer alweer voorbij. De Amerikaanse beurzen kropen maandagavond al uit het dal en sloten nog af met winst. Mogen we opgelucht ademhalen en gewoon weer aandelen bijkopen? Onze geldexpert Paul D’Hoore geeft duiding en advies over wat je als belegger het best doet. -
-
Hulp vragen bij het invullen van de belastingaangifte kan enkel na telefonische afspraak
Wie hulp nodig heeft bij het invullen van zijn belastingbrief, kan hiervoor terecht in de kantoren van de Federale Overheidsdienst Financiën. Het is wel nodig om op voorhand een afspraak te maken, laat de FOD Financiën weten. -
VS kunnen nationale dieselreserves aanspreken tegen inflatie
De Amerikaanse regering overweegt de nationale dieselreserves aan te spreken om zo de hoge brandstofprijzen tegen te gaan. Dat zei het Witte Huis. Vanwege de oorlog in Oekraïne is olie en ook diesel steeds duurder geworden waardoor de inflatie in de Verenigde Staten wordt aangejaagd. -
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na.