In een Mechelse sociale woonwijk wordt aan energiedelen gedaan.
Volledig scherm
PREMIUM
In een Mechelse sociale woonwijk wordt aan energiedelen gedaan. © David Legreve

Al 2.000 gezinnen doen aan energiedelen, maar sommige leveranciers rekenen daarvoor forse kosten aan

Wie aan ‘energiedelen’ wil doen met familie, buren of vrienden wordt bij sommige leveranciers geconfronteerd met bijkomende kosten. “Daardoor gaat het voordeel al snel verloren”, waarschuwt Vlaams minister Bart Somers (Open Vld). Regulator VREG laat weten dat het de tarieven rond energiedelen vanaf nu meeneemt in de V-test. Bij één leverancier loopt de jaarlijkse kost op tot 150 euro.

45 reacties

 • Alex Lagazette

  2 maanden geleden
  En op de eventuele 'winst' zal je straks, bij je belastingsaangifte, nog een belast worden! Diverse inkomsten = 33%
 • willem merken

  2 maanden geleden
  Beste burger het spreekwoord "Gelijk heb je maar betalen zal je" is nog altijd van tel.
 • Telier Freddy

  2 maanden geleden
  Leveranciers en regering hebben niks liever dat iedereen veel zonnepanelen legt, en liefst teveel. Zo kunnen ze de voor hen bijna gratis teruggestoken energie duur verkopen. Daarom zal energiedelen steeds worden ontmoedigd!
 • Stefanie van Dijk

  2 maanden geleden
  Energiedelen, welke kosten hebben ze daar dan precies aan? een stukje gebruik van het net wat ze ons toch al vol aanrekenen en wat administratie, zeker geen 150 p/j Wel goed dat het meegenomen wordt in de V-test, dan zijn die dure vlug klaar. Ik heb allang spijt van mijn 10 paneeltjes. Als de overheid iets promoot dan schuif ik het tegenwoordig meteen aan de kant want het is dan wachten op de volgende naaistreek
 • Filip Tacq

  2 maanden geleden
  Als het zo verder gaat... loskoppelen van het net en zelf voor de nodige elektriciteit zorgen.
 1. Jimmy (31) heeft een budgetmeter, maar moet net méér betalen voor energie: “We durven verwarming nog amper op te zetten”
  PREMIUM

  Jimmy (31) heeft een budgetme­ter, maar moet net méér betalen voor energie: “We durven verwarming nog amper op te zetten”

  Terwijl de dalende energieprijzen de energiefactuur voor de meeste Vlamingen eindelijk wat lichter maakt, zien de meest kwetsbare gezinnen hun factuur met 15 procent stijgen. Zij betalen op dit moment zelfs het allerduurste tarief op de markt. “Met een budgetmeter zou ik snel mijn schuld kunnen afbouwen, werd me gezegd. Maar de kosten lopen alleen maar op”, getuigt Jimmy (31).
 2. Moet je bezorgd zijn om de stabiliteit van je eigen bank nu problemen naar Europa overwaaien? Expert legt uit
  PREMIUM

  Moet je bezorgd zijn om de stabili­teit van je eigen bank nu problemen naar Europa overwaaien? Expert legt uit

  Amper enkele dagen na het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank, is het aandeel van Credit Suisse in vrije val gegaan. Gaat de Zwitserse bank andere Europese banken meesleuren? Stevenen we af op een nieuwe bankencrisis? En dreigt mijn bank ook te wankelen? We vragen het aan HLN-expert Pascal Paepen, professor Bank en Beurs aan de KU Leuven en oprichter van spaarvarkens.be. “Nu in paniek verkopen op het laagste niveau, dat moet je niet doen.”
 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  6

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.