Air France-KLM sluit rampjaar 2020 af met verlies van 7,1 miljard, Airbus gaat 1,1 miljard in het rood
Air France-KLM heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 7,1 miljard euro. Het luchtvaartconcern kampte met een forse daling van het aantal passagiers door reisrestricties en het uitblijven van boekingen. Airbus heeft vorig jaar netto 1,13 miljard euro verlies gemaakt. Het is het tweede verliesjaar op rij voor de Europese vliegtuigbouwer.
Delen per e-mail
Topman van Air France-KLM, Ben Smith, spreekt van de zwaarste crisis waar de luchtvaartindustrie ooit mee te maken heeft gehad. De Frans-Nederlandse luchtvaartonderneming zag de omzet met 59 procent inzakken tot 11,1 miljard euro. De passagiersstroom droogde met 67,3 procent op tot dik 34 miljoen reizigers.
Om de kosten te drukken, zette Air France-KLM onder andere het mes in het personeelsbestand. De personeelskosten daalden met 35 procent, doordat 8.700 mensen het bedrijf verlieten. Het bedrijf vroeg loonsubsidies in Nederland en Frankrijk, en vroeg ook een looninspanning van zijn personeel. Dat laatste was voor KLM ook noodzakelijk om steun te krijgen van de Nederlandse regering.
Banenreducties en andere ingrepen in de organisatie zadelden Air France-KLM op met 822 miljoen euro aan kosten. Verder moest het concern ook bloeden voor eerder afgesloten brandstofcontracten en andere onvoorziene kosten. Die rekening kwam uit op 595 miljoen euro. Air France-KLM schreef een slordige 672 miljoen euro af op zijn vloot en dan vooral op de superjumbo’s A380.
In totaal kreeg Air France-KLM 10,4 miljard euro aan leningen en garanties. De onderneming had naar eigen zeggen eind december nog 9,8 miljard euro aan liquiditeit en kredietlijnen liggen. Ondertussen is de schuld in een jaar tijd opgelopen met bijna 5 miljard euro tot 11 miljard euro. Er lopen onderhandelingen over extra steun.
Air France-KLM rekent op een moeizaam eerste kwartaal van dit jaar. Tegen de zomer verwacht de maatschappij de capaciteit weer op te kunnen voeren. Het zal echter nog jaren duren alvorens het niveau van voor de crisis weer wordt bereikt.
Airbus
Ook Airbus deelde in de klappen. De vliegtuigbouwer draaide een omzet van 49,9 miljard euro, een daling met 29 procent in vergelijking met 2019. Airbus leverde 566 commerciële vliegtuigen, fors minder dan de 863 in 2019.
Het nettoverlies van 1,13 miljard euro is wel iets minder zwaar dan in 2019. Toen boekte Airbus nog 1,36 miljard euro verlies, onder meer door een schikking in een grote omkopingszaak. Nu speelt de coronapandemie uiteraard een rol. Het operationele resultaat, zonder rente, belastingen en eenmalige lasten, kwam uit op 1,7 miljard euro, wat 75 procent lager is dan in 2019.
Dit jaar verwacht Airbus slechts hetzelfde aantal passagiersvliegtuigen te leveren als vorig jaar en een operationeel resultaat van 2 miljard euro te halen. "Er blijven veel onzekerheden voor onze sector in 2021 nu de pandemie een impact blijft hebben op levens, economie en maatschappij", zegt Airbus-CEO Guillaume Faury.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoveel verdient een advocaat
-
1
Loonoverleg in het slop: “Stakingen voorlopig niet aan de orde, maar ze zijn ook niet uitgesloten”
De vakbonden organiseren vandaag een actiedag om hun eis voor meer loon in sectoren die het goed doen kracht bij te zetten. De komende weken volgen nog acties. “Stakingen zijn nog niet aan de orde, maar ook niet uitgesloten”, aldus ACV-voorzitter Marc Leemans. -
4
Benzineprijs naar hoogste peil in een jaar
De maximumprijs van benzine gaat morgen omhoog. Wie benzine 95 (E10) tankt, betaalt dan maximaal 1,463 euro per liter, meldt de FOD Economie. Het gaat om een stijging met 2,9 cent per liter. -
-
6
Tesla-rivaal Lucid Motors gaat naar beurs
De maker van elektrische auto's Lucid Motors, een rivaal van Tesla, krijgt een beursnotering in New York. Het in 2007 opgerichte Lucid wordt geleid door Peter Rawlinson, een voormalige ingenieur van Tesla. -
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Auto1
Geely en Volvo blazen fusie af maar gaan wel samenwerken
De Chinese autoconstructeur Geely en diens Zweedse dochter Volvo Cars blijven aparte entiteiten. De twee bedrijven bergen hun fusieplannen op, maar willen wel nauwer samenwerken op verschillende vlakken, bijvoorbeeld voor elektrische en zelfrijdende wagens. Dat melden Volvo Cars en Geely.
4 reacties
Gerard Delvaux
jean pierre leemans
robert van nuffel
Robin Van Camp