Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Photo News

Accijnzen op tabak leveren Belgische staatskas 2,3 miljard euro op

De ontvangsten uit accijnzen op tabak zijn vorig jaar gestegen tot 2,3 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) op een vraag van senator Guy D'haeseleer (Vlaams Belang). D’haeseleer spreekt van een paradox: “Enerzijds ontmoedigt de overheid het tabaksgebruik, anderzijds is ze er enorm afhankelijk van.”

9 reacties

 • Leo Visser

  2 jaar geleden
  11mld voor gezondheidskosten? Dat is wel erg kort door de bocht... elk mens gaat een keer dood en wordt hulpbehoevend ziek... om te beginnen gaan rokers gemiddeld 10 jaar eerder dood... en met de stijgende gezondheidskosten is dat alleen al pure winst... die 11mld is over 10 jaar 15mld... Maar dat zijn de niet rokers van dezelfde generatie dus... plus de 3ton gemiddeld per persoon dat het scheelt aan uitkeringen/pensioen...x tig miljoen... oftewel roken is gewoon goed voor de economie!
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Men heeft dat in Nederlandse universiteiten eens grondig uitgerekend, Stijn Dekeyser. Ze brengen meer op aan de overheid dan ze kosten. Want je moet naast de fiscale ontvangsten er ook nog bij rekenen dat ze vroeger sterven en minder pensioen ontvangen. Terwijl die anderen lang pensioen trekken met uiteindelijk ook nog veel jaren waarin ze afhankelijk worden van dure medische en andere zorg.
 • Wim Rammant

  2 jaar geleden
  Als we straks met ons allen stoppen met roken en elektrisch rijden is Belgie op 3 jaar tijd failliet, heerlijke gedachte dat de ongezonde rokers en klimaatzondaars ons land recht houden. Denk daar es over na gezonde, niet rokende klimaatrakkers
 • Stijn Dekeyser

  2 jaar geleden
  Maar ze kosten wel 11 miljard aan gezondheidskosten waar de maatschappij voor opdraait , dus is de rekening vlug gemaakt . Trek de prijs omhoog naar 50 € of meer en het land zal er veel meer aan verdienen dan hun 2 miljard .
 • Lieven Roels

  2 jaar geleden
  taksen, taksen het houd niet op. Gisteren die Anuna gehoort op TV en die kwam met een vleestax op de proppen. Die is precies al ne politieker in spe met orginaliteiten. Als het maar opbrengt en de rest is allemaal zever in zakskes
 1. Vertederend: panda's dollen in de sneeuw
  Play

  Vertede­rend: panda's dollen in de sneeuw

 2. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

Geld