Wat is de impact van de hervorming van de energiefactuur en de afbouw van het sociaal tarief?
Volledig scherm
PREMIUM
Wat is de impact van de hervorming van de energiefactuur en de afbouw van het sociaal tarief? © Belga / AFP / Photo News

400.000 gezinnen verliezen sociaal tarief: dit betekent de hervorming van de energiefactuur voor uw portemonnee

De federale regering is een reeks ingrijpende energiemaatregelen overeengekomen. Zo daalt de btw op stroom en gas definitief naar 6 procent, maar komen er wel accijnzen bij. Daarnaast verliezen 400.000 gezinnen het sociaal tarief, waardoor er bij die gezinnen dit jaar tot 510 euro extra op de jaarafrekening komt. Wij geven antwoord op de belangrijkste vragen over de impact van de hervorming op uw portefeuille.

231 reacties

  • Anita Billen

    2 maanden geleden
    Gepensioneerden zijn weer de dupe.
  • Mario Van Hecke

    2 maanden geleden
    Ik ben 50j,heb een 21j schoolgaande zoon bij mij wonen, kheb zelfs geen kindergeld!!hoe geraken die allemaal aan een sociaal tarief? Of verdienen die maar 16€/u ofzo
  • Evy DeBaere

    2 maanden geleden
    Nog nooit zijn er al zoveel vlamingen die nu al hun zomervakantie hebben geboekt! 🤔
  • Rita De Swaef

    2 maanden geleden
    @Patrick Van Der Spiegel denkt u nu écht dat alle mensen die van het sociaal tarief “genieten” profiteurs zijn?? Er zullen er inderdaad wel een aantal zijn die dat doen, maar het grootste deel is het door ziekte, ongeval, invaliditeit edm. Wees blij dat u KAN gaan werken, veel van die mensen zouden maar al te blij zijn, mochten ze dat kunnen. Neen, ik spreek niet uit ervaring, heb ruim 45 jaar gewerkt en geniet nu van een welverdiend pensioen (zonder sociaal tarief).
  • van den eeden maria

    2 maanden geleden
    Mijnheer De Baerdemaeker heel juist wat dat pensioen betreft van die indexering blijft amper 5% over en dat op een al heel laag bruto pensioen . Zoals altijd is wie gewerkt heeft diegene die het meest in de zak gezet door regeringen. Maar zoals velen die wat ouder zijn wel weten sinds hun pensioen je telt voor politiekers niet meer mee. En geloof vooral Conner en Mahdi niet die enkel voor de stemmen wat komen liegen terwijl beiden in vele regeringen zaten in het verleden en nu.
  1. Alle blikken zijn deze week gericht op federale regering: “Er moet nu écht iets gebeuren, na de zomer gaat iedereen in verkiezingsmodus”

    Alle blikken zijn deze week gericht op federale regering: “Er moet nu écht iets gebeuren, na de zomer gaat iedereen in verkie­zings­mo­dus”

    Het wordt een belangrijke week in de Wetstraat. “De blikken zijn federaal gericht”, vertelde politiek journaliste van ‘VTM NIEUWS’ Hannelore Simoens bij HLN LIVE vanochtend. Afgelopen weekend startten de eerste begrotingsgesprekken, al leverden die nog niets op. Ze zullen deze week verder gezet worden, maar ook daar moeten we nog niet al te veel van verwachten, aldus Simoens. Verder zal de regering zich buigen over de pensioenen, de fiscale hervorming en een akkoord met Engie.
  2. We leven meer dan ooit boven onze stand. Waar ontspoort de Belgische begroting het ergst? En hoe gaan burgers dat voelen?
    PREMIUM
    Politiek

    We leven meer dan ooit boven onze stand. Waar ontspoort de Belgische begroting het ergst? En hoe gaan burgers dat voelen?

    Met een tekort van ‘maar’ 27,4 miljard euro kreeg de Vivaldi-regering een meevaller, maar de federale ministers rekenen zich bij de begrotingscontrole toch best niet rijk. Zonder ingrepen ontsporen de overheidsfinanciën immers compleet. Waar knelt het schoentje van de Belgische begroting momenteel het meest? We vroegen het aan professor economie Wim Moesen (KU Leuven). “Als onze kredietwaardigheid weer verlaagd wordt, wordt lenen nóg duurder.”
  1. Deze varkens zitten dag en nacht opgestapeld in flatgebouwen: dit is volgens China kwekerij van toekomst

    Deze varkens zitten dag en nacht opgesta­peld in flatgebou­wen: dit is volgens China kwekerij van toekomst

    In China rijzen steeds meer varkensflats uit de grond. Dat zijn grote gebouwen met verschillende verdiepingen waar duizenden varkens worden vetgemest. De Chinezen zijn dol op varkensvlees, en de overheid stimuleert dergelijke bedrijven om de eigen vleesproductie te stimuleren en zo minder afhankelijk te zijn van de import. Voor de dieren is hun korte leven zwaar, want ze komen nooit buiten en bewegen amper. Maar volgens China is dit het varkensbedrijf van de toekomst.