Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Shutterstock / Stephen Barnes

100.000 bedrijven gooien dit jaar de handdoek in de ring, vooral voedings- en retailsector zwaar getroffen

Dit jaar zouden zo'n 100.000 bedrijven hun activiteit stopzetten, dat schrijft het tijdschrift Trends op basis van eigen berekeningen. Het gaat om een record, aldus Trends. Vooral de voedings- en retailsector lijken zwaar getroffen.

11 reacties

 • Pierre Vaneylen

  2 maanden geleden
  Vrije markt, de doodsteek voor de lokale economie.
 • Gill Van hoof

  2 maanden geleden
  dut geeft hoop voo toekomst met tal van neiuwe bedrijven om het gat op te vullen wanneer de economie terug aantrekt
 • pol osser

  2 maanden geleden
  Drie van de twaalf restaurants hebben de jongste twee weken de deuren gesloten in onze gemeente. Benieuwd waar dit eindigt.
 • Peeters Francis

  2 maanden geleden
  En De Croo maar zeggen dat zijn vivalde voor 200 000 Jobs gezorgd heeft, hoeveel werklozen komen er nu dan bij.
 • Eddy Velle

  2 maanden geleden
  En dat is aan te danken van de aandeelhouders en spekkulanten .nooit genoeg .ze zijn ons bezig in de afgrond te werpen .Wie gaat ze een halt toeroepen .op de politiekers moeten we niet op rekenen .want zij zitten. In een andete wereld .
 1. Lokale handelaars getuigen over prijzenoorlog: waarom betaal je bij hen een pak meer voor je kaas?
  PREMIUM

  Lokale handelaars getuigen over prijzenoor­log: waarom betaal je bij hen een pak meer voor je kaas?

  Door de inflatie hebben heel wat supermarkten hun prijzen noodgedwongen moeten verhogen. Maar hoe zit dat voor de kleine handelaar, voor wie de concurrentie sowieso al bikkelhard is? Op welke manier kunnen zij zich nog onderscheiden? Femke van slagerij Dieltjens-Maes uit Ranst vertelt hoe zij zich staande proberen te houden in deze prijzenoorlog, econoom Pierre-Alexandre Billiet van retailspecialist Gondola zet in perspectief.
 2. Voor veel handelaars dreigt echte ‘zwarte vrijdag’: “Ik vrees dat ik moet stoppen met mijn grote droom”
  PREMIUM

  Voor veel handelaars dreigt echte ‘zwarte vrijdag’: “Ik vrees dat ik moet stoppen met mijn grote droom”

  Door de hoge energieprijzen, de stijgende kosten en klanten die de vinger op de knip houden, stormt het voor de kleinhandel. Volgens kenniscentrum Gondola riskeert 40 procent van de kleine zelfstandigen in het eerste kwartaal van 2023 failliet te gaan of te stoppen. Twee winkeluitbaters getuigen hoe het - crisis na crisis - steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden. “Je kan je privépensioenfonds maar één keer opsoeperen, hé.”
 3. Makro-winkels starten vandaag met totale uitverkoop in afwachting van overname
  Update

  Ma­kro-win­kels starten vandaag met totale uitverkoop in afwachting van overname

  Er zijn meerdere biedingen om de noodlijdende retailgroep Makro Cash & Carry Belgium over te nemen, zo raakte dinsdag bekend. De vakbonden gaan die biedingen de volgende dagen analyseren, waarbij ze erover willen waken dat het gaat om levensvatbare biedingen, zegt Kristel Van Damme van het ACV. “Het personeel van Makro leeft al lang genoeg in onzekerheid. We willen een scenario zoals de overname van Blokker (dat minder dan een jaar na de overname door de Nederlander Dirk Bron failliet ging, red.) vermijden”, aldus de vakbondssecretaris. “Daar hebben we een kater aan overgehouden.”