Vlaamse regering schrapt premies voor elektrische wagens: “Nefast voor vergroening wagenpark”
Vlaanderen geeft vanaf 1 januari geen premies meer voor elektrische wagens. Dat heeft de regering vandaag beslist. De premies schoten hun doel voorbij, is te horen bij het kabinet van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).
Wie ten laatste op 31 december een elektrische wagen bestelt, kan nog genieten van de premie van maximaal 4.000 euro. Elektrische auto’s worden echter slechts in een minderheid van de gevallen door particulieren aangekocht. Voor de 3.648 verkochte elektrische wagens in 2018 werden daarom slechts 415 premies aangevraagd. De maatregel heeft de verwachtingen dus niet ingelost, is vrijdag te horen.
Nochtans worden er dit jaar weer meer premies aangevraagd. Uit cijfers van de vorige Energieminister Lydia Peeters (Open Vld) bleek dat het in de eerste helft van dit jaar al ging om 593, tegenover de 415 in heel 2018. Er werd al 2,2 miljoen euro uitgekeerd in de eerste jaarhelft.
Peeters drong er eerder dit jaar nog op aan om de premie te verlengen, om de doelstelling van 7,5 procent elektrische voertuigen tegen eind 2020 te halen. N-VA was echter geen fan van de aanmoediging. Toenmalig fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) noemde het een cadeautje en stelde voor om het geld voor de premie te investeren in meer omkadering zoals laadinfrastructuur.
“Doorbraak is nog maar net begonnen”
Automobielfederatie Febiac vindt de afschaffing van de premies onbegrijpelijk. Volgens de organisatie is de doorbraak van elektrische auto’s nog maar net begonnen en blijven steunmaatregelen nodig. “Veel mensen aarzelen om een elektrische wagen te kopen, omdat de laadinfrastructuur in België niet op peil staat”, zegt Luc Bontemps, gedelegeerd bestuurder van Febiac.
“Die hindernissen moeten autobranche én overheid samen wegnemen. Een sterke fiscale stimulans is vandaag echt nog onontbeerlijk. We betreuren dat de Vlaamse regering nu al beslist dat de premie zijn doel gemist heeft. Het moet juist nog allemaal beginnen. Deze maatregel afschaffen, is een rem zetten op de toekomst van duurzame mobiliteitsoplossingen.”
Aankoopprijs verlagen
De federatie voor elektro-mobiliteit (Avere) vindt de timing bijzonder ongelukkig, omdat er net nu meer betaalbare en kleinere elektrische modellen op de markt komen. “We gaan grote hoeveelheden elektrische wagens nodig hebben om onze klimaatambities te behalen”, zegt Avere-voorzitter Jochen De Smet. “Door het schrappen van de premie hebben particulieren na 2020 geen incentive meer om over te stappen van een ongezonde benzine- of dieselwagen naar een propere zero-emissiewagen.”
De federatie hoopt dat de Vlaamse regering de vrijgekomen middelen zal gebruiken om een andere manier te vinden om de aankoopprijs van elektrische wagens te verlagen.
Elektrische auto’s zijn momenteel nog een flink pak duurder dan de traditionele auto’s. Veel mensen twijfelen ook om voor elektrisch te kiezen omdat het netwerk van laadpalen nog meer moet worden uitgebouwd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“SUV’s zijn dodelijker dan andere auto’s”: klopt dat?
De meeste SUV’s zijn ondanks hun groter formaat niet gevaarlijker dan andere personenwagens. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (VIAS). “Het gaat om de kleine en middelgrote SUV’s, die in ons land het meest voorkomen.” -
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
BMW wil autofabriek zonder olie en gas laten produceren
De Duitse autobouwer BMW wil zijn autofabriek in het Hongaarse Debrecen volledig op groene stroom laten draaien. “De fabriek in Hongarije moet volledig functioneren zonder gebruik van fossiele brandstoffen”, aldus topman Oliver Zipse. Het zou volgens Zipse daarmee de eerste autofabriek wereldwijd zijn die zonder fossiele brandstoffen functioneert. -
-
Independer
Mag je handsfree vergaderen achter het stuur? Dit zegt je verzekering
9 procent van de werknemers vergaderde de voorbije maand minstens één keer onderweg in de auto achter het stuur, dat blijkt uit een enquête van Vias Institute. Strikt genomen is het niet verboden, maar gevaarlijk is het wel. Ben je verzekerd als je in je auto deelneemt aan een videovergadering? Independer.be zoekt het uit. -
Ruim 1.500 gevallen van tellerfraude in 2021, verkoop nieuwe auto's gaat achteruit
In 2021 heeft Car-Pass 1.578 gevallen van tellerfraude bij auto’s geteld, wat goed is voor iets meer dan 1 procent van alle verkochte auto's dat jaar. Gemiddeld werd de kilometerteller van tweedehandsauto's met 52.000 kilometer teruggedraaid. Dat blijkt uit het jaarverslag van Car-Pass, het certificaat dat elke particulier of professional die een tweedehandsvoertuig wil verkopen, moet bezorgen aan de particuliere koper. -
Independer
Ga je scheiden? Dit zijn de gevolgen voor je verzekeringen
Scheiden heeft niet alleen emotionele consequenties. Je moet plots ook een heleboel praktische zaken regelen om met je ‘nieuwe leven’ te kunnen beginnen. Hoe breng je bijvoorbeeld je verschillende verzekeringspolissen in orde? Independer.be adviseert. -
PREMIUM13
Dit stuur ‘yoke’ zit dit jaar al in de nieuwste auto’s
343 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFrédéric Bastiat
Ghijs Elvan
Toran Korshnah
Geert Tamsyn
piet devlieger