Bijna 9 op de tien Belgen blijkt met banden rond te rijden die niet op de juiste spanning staan. Dat kan je duur te staan komen.
Volledig scherm
PREMIUM
Bijna 9 op de tien Belgen blijkt met banden rond te rijden die niet op de juiste spanning staan. Dat kan je duur te staan komen. © LB

Pompen of zuipen: juiste bandenspanning doet je 7 procent minder brandstof verbruiken

Wanneer heb jij nog eens de spanning van jouw autobanden gecontroleerd? Weet je het niet meer? Je bent geen uitzondering, want de overgrote meerderheid van de wagens op onze wegen hebben niet de juiste bandenspanning. Zorg je daar wel voor, dan kan je dat niet alleen veel brandstof besparen. Het komt ook je veiligheid én het milieu ten goede.

49 reacties

 • raf peeters

  2 weken geleden
  Wie een broertje dood heeft om zijn bandenspanning te controleren en bij te vullen kan stikstof in zijn banden doen ipv gewone lucht.Heeft tal van voordelen, bandenspanning blijft en de slijtage is door steeds optimale spanning (zeker bij brede banden) veel minder Winterbanden liedje is ieder jaar zelfde,de pro en contra doch de contra's denken dat er sneeuw moet liggen ,nee zijn "winter" banden en in winter waar temperaturen laag zijn bieden winterbanden beter baanligging en grip punt.
 • marc van de poel

  2 weken geleden
  @ Joske Zeeuw : Heel stoer, maar daarover ging het artikel niet. Ik leg mijn winterbanden er enkel om als ik op wintersport ga, omdat die uitrusting nu eenmaal verplicht is in de Alpen. Daarna gaan ze er direct terug af. Met mijn winterbanden op perfecte spanning, trouwens, verbruik ik 7% meer diesel. (van 4,5L naar 4,85L / 100km). En ik pas bij guur weer mijn snelheid aan.
 • Renée Verhoeven

  2 weken geleden
  Amai Joske en sneeuw dat er hier in België ligt elk jaar... weken aan een stuk! Zucht
 • Eric Bex

  2 weken geleden
  Bij Q8 kan je volledig gratis je banden zelf oppompen. Je stelt het correcte aantal bar in zoals vermeld langs de binnenkant van de brandstofklep of langs de binnenzijde van de deur langs bestuurderskant. Dat kan nu toch niet moeilijk zijn 🤔? Bij te lage bandenspanning gaat een oranje waarschuwingslampje branden in de wagen.
 • Frank Meynen

  2 weken geleden
  het is tegenwoordig eerder pompen of verzuipen
 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.