Is het werkelijk beter voor het milieu om elektrisch te rijden?
Rijden we binnenkort allemaal elektrisch en/of hybride? Als de tendens zich doorzet, dan koppelen we onze auto’s tussen nu en twintig jaar massaal aan de laadpaal in plaats van de pomp. Een bevraging bij lezers van HLN maakt duidelijk wat mensen nu echt denken over elektrisch rijden. En wat blijkt? Door de band genomen zijn onze lezers helemaal mee in het elektrische verhaal, maar bestaan er nog een aantal misverstanden. Over het milieu bijvoorbeeld. Is elektrisch rijden beter voor het milieu?
Klimaatneutraal rijden
Een opmerkelijk aantal mensen – 16% van de bevraagde lezers – denkt dat elektrische auto’s niet milieuvriendelijk zijn. Waarop ze zich baseren, is niet meteen duidelijk, al verschenen in de media de laatste maanden wel een aantal artikels die aangaven dat elektrisch rijden minder goed zou zijn voor het milieu dan rijden met een diesel- of benzinewagen. Het spreekt voor zich dat het verhaal een pak genuanceerder is.
Wie ervoor kiest om met een elektrische of hybride wagen te rijden, zorgt alvast voor minder uitstoot van C02, fijnstof en stikstofoxiden. CO2 draagt bij aan het broeikaseffect, en daarmee aan de opwarming van het klimaat. Wie de tendens wat volgt (binnen tien jaar rijden er één miljard wagens rond op onze planeet) weet dat er een limiet staat op het gebruik van fossiele brandstoffen. Die bron is niet eindig. De transitie naar duurzame wagens is al een tijdje ingezet. Ondanks het feit dat vandaag amper 1% van alle wagens elektrisch is, ziet de toekomst van het wereldwijde wagenpark er helemaal anders uit. Wagenfabrikanten zijn immers helemaal mee in het verhaal, doen onderzoek naar batterijen met een langere levensduur en zoeken constant naar manieren om hun wagens performanter, duurzamer en veiliger te maken.
Elektrisch rijden is in ieder geval goedkoper. Je betaalt een lagere kilometerprijs in vergelijking met wagens die rijden op fossiele brandstoffen en je hebt minder onderhoudskosten. Komt nog bij: door te investeren in een elektrische wagen, investeer je meteen in duurzame innovatie. En, niet onbelangrijk: wie zijn wagen oplaadt, kan ervoor kiezen om volledig ‘groen’ te gaan. Windmolens en zonnepanelen kunnen energie opwekken voor elektrische auto’s. Ook voor de lezers van HLN blijkt dat een belangrijk punt te zijn: 28% wil bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en een even grote groep vindt de lagere onderhoudskosten een belangrijk argument om te kiezen voor een elektrische wagen. Vergeet ook niet dat steeds meer steden een lage emissiezone (LEZ) worden: oudere, vervuilende (vooral diesel-) wagens komen er niet meer in ...
Milieuvriendelijk? Ja, maar ...
Is een elektrische wagen dan helemaal klimaatneutraal? Niet noodzakelijk, maar daar heb je als gebruiker zelf ook een aandeel in: wie kiest om zijn wagen op te laden met wind- of zonne-energie, kiest voor klimaatvriendelijke oplossingen. Maar hoe zit het met de C02-productie van een elektrische wagen, vergeleken met een ‘gewone’ auto? Kan je dat vergelijken? Ja, maar dan moet je wel de hele energieketen erbij betrekken en kijken naar de volledige productie/energieketen, van ‘bron tot wiel’. Volgens het Nederlandse kennisinstituut TNO zal de gemiddelde elektrische auto in 2020 (dat is volgend jaar al) tot 35% minder CO2 uitstoten dan een auto met een verbrandingsmotor. En zelfs al zou de elektriciteit helemaal van kolencentrales komen, dan nog stoot een elektrische auto nog steeds 22% minder C02 uit.
De nieuwe Renault ZOE is een stadswagen die je dagelijks leven elektriseert, met een modern design, uitgesproken lijnen, voldoende kofferruimte én de nodige pit. Ontdek de ZOE hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers.net
Is een duur sporthorloge de investering waard? Expert tipt de beste exemplaren van het moment
Ga je vaak joggen, zwemmen, padellen of fietsen? Dan mag een hip sporthorloge niet ontbreken. Keuze bij de vleet in de rayon van de smartwatches. Eric van Ballegoie, expert in fitnessgadgets bij technologiesite Tweakers, legt uit waarop je zeker moet letten. Hij geeft ook zijn drie favorieten mee, voor elke prijscategorie eentje. -
Ruim 1.500 gevallen van tellerfraude in 2021, verkoop nieuwe auto's gaat achteruit
In 2021 heeft Car-Pass 1.578 gevallen van tellerfraude bij auto’s geteld, wat goed is voor iets meer dan 1 procent van alle verkochte auto's dat jaar. Gemiddeld werd de kilometerteller van tweedehandsauto's met 52.000 kilometer teruggedraaid. Dat blijkt uit het jaarverslag van Car-Pass, het certificaat dat elke particulier of professional die een tweedehandsvoertuig wil verkopen, moet bezorgen aan de particuliere koper. -
PREMIUM
Prijzen voor huurauto's swingen de pan uit: “Je eigen wagen laten overbrengen of er eentje kopen kan goedkoper uitvallen”
-
-
Voor u uitgerekend: hoe duur is elektrisch rijden?
Een elektrische fiets? Helemaal ingeburgerd. Een elektrische of hybride wagen? Nog niet helemaal. Al zie je er steeds vaker rijden, en lijkt het aandeel van elektrische wagens in het verkeer elk jaar toe te nemen. Wij vroegen lezers van HLN daarom wat hen tegenhoudt om massaal elektrisch te gaan rijden. Het voornaamste antwoord? Te duur. 41% van de bevraagde lezers zegt geen budget te hebben om over te schakelen op een elektrische wagen. En 25% denkt dat het vervangen van de batterij veel te duur is. -
PREMIUM
GETEST. Hoe goed scoort de eerste Chinese Adventure Bike? “Qua sturen en remmen speelt de 800MT mee op het hoogste niveau”
-
HLN Shop
Van kamado tot tafelgrill: zo kies je de ideale barbecue voor je tuinfeest
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
Jobat
Ontslag gegeven of gekregen? "Je werkgever moet je vertrekvakantiegeld uitbetalen, en dit kan behoorlijk oplopen"
Heb je zopas je ontslag gegeven of gekregen? Dan is de kans groot dat je nog niet al je verlofdagen hebt opgebruikt wanneer je uit dienst treedt. Wat gebeurt er dan precies met dit resterende potje verlof? Jobat.be stak het licht op bij expert inzake Geert Vermeir, verbonden aan het juridisch kenniscentrum SD Worx.
20 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerStephan Persoons
Agnes De Schutter
Cyriel Claessens
pascal de bruycker
Georges Baaths