Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News

HLN GIDS. Hoeveel duurder is een elektrische auto? En is tweedehands interessant? Alles wat je moet weten over elektrisch rijden

Vanaf 2029 moeten nieuwe wagens elektrisch zijn. Dat staat in het klimaatakkoord dat de Vlaamse regering heeft afgeklopt. Hoeveel duurder is zo’n elektrische wagen? Kan ik zo’n wagen al tweedehands kopen? Zijn er voldoende laadpalen? En kan ik hem nu al gebruiken als thuisbatterij? We bundelden voor jou alle informatie van onze experten. 

256 reacties

 • Marc De Baere

  2 maanden geleden
  Ik zal mij juist voor 2029 een nieuwe diesel kopen of benzine. Ik ben 62 jaar en daar kan ik nog 10 jaar mee verder dus elektrisch rijden vergeet het maar.denken ze nu echt dat iedere Belg maar 35ooo euro gaat besteden aan een auto??.de meeste mensen zijn al blij dat ze op het einde van de maand alles betaald krijgen.
 • Gaston Miar

  2 maanden geleden
  En de massa trapt er weer in. De meeste E-auto's zijn bedrijfswagens. De particulier die nu een full elektrische auto koopt begaan een stommiteit. Een hybride is volstrekte onzin. Het beste wat men nu kan doen is je auto totaal op te rijden.
 • gert van meensel

  3 maanden geleden
  Ok is goedkoper rijden maar als iedereen er eentje heeft dan zal de staat inkomsten zoeken doormiddel van accijnzen op elke laadbeurt of iets dergelijks want de inkomsten moeten gelijk of meer zijn dus maak je geen illusie, is zoals weet je nog de roetpremie , gaspremie enz. Dit betaal je terug vroeg of laat maar los hiervan zie ik dit wel goed komen , hopelijk zal de gezondheid er wel bij varen , propere lucht , primeert nog steeds meer dan alleen maar geld
 • Franco Di Nitto

  3 maanden geleden
  Dit is niet meer ernstig. Ongelofelijk. Hopelijk kan dit nog worden terug- gedraaid. Afspraak in 2024.
 • luc bruyndonckx

  3 maanden geleden
  Elektrische auto als thuisbatterij. In dat geval zal de batterij na 3 of 5 jaar uitgeput zijn ipv 7-8 jaar. Kost van een batterij 10000 tot 14000 euro: de ultieme wegwerpauto. Rommel. Maken en recycleren van batterijen is extreem milieubelastend. Lood, zuren, lithium, kobalt, pvc, metalen: pure vuiligheid. Je mag geen ecocheques geven op gsm of laptop wegens milieuvervuilend mini batterijtje, maar in een auto een batterij van 1 op 1 meter, dat is wel ecologisch? België is gek geworden.
 1. Nieuwe wagens alleen nog elektrisch vanaf 2027? Experts noemen plan “erg ambitieus en moeilijk haalbaar”
  Play

  Nieuwe wagens alleen nog elektrisch vanaf 2027? Experts noemen plan “erg ambitieus en moeilijk haalbaar”

  Vanaf 2027 zouden nieuwe wagens in Vlaanderen alleen nog elektrisch mogen zijn. Althans: dat is het ambitieuze voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld), dat momenteel op tafel ligt van de Vlaamse regering. “Vanaf 2025-2026 zal een elektrische wagen ongeveer dezelfde kostprijs hebben als een wagen op benzine of diesel.” Experts betwijfelen of het plan haalbaar is: transporteconoom Roel Gevaers (UAntwerpen) voorspelt vooral problemen voor de tweedehandsmarkt.
 2. “Al van 2019 spreken ze erover en éindelijk krijgen we hem te zien”: de 10 nieuwe wagens waar onze auto-expert naar uitkijkt in 2022
  PREMIUM

  “Al van 2019 spreken ze erover en éindelijk krijgen we hem te zien”: de 10 nieuwe wagens waar onze au­to-ex­pert naar uitkijkt in 2022

  Omdat het grote feest op de Heizel geannuleerd is wegens Covid-19, vindt het Autosalon dit jaar bij de dealers plaats. Alleen zie je in de showroom lang niet alles wat je op het Autosalon had kunnen bewonderen, gewoon omdat het er nog niet is. Daarom blikken we even vooruit: 10 auto’s waar onze auto-expert Joost Bolle dit jaar naar uitkijkt, en waarom.