De Audi e-Tron kon bij zijn debuut in 2018 geleverd worden zonder buitenspiegels. In plaats daarvan had hij piepkleine camera's en beeldschermpjes waarmee de bestuurder naar achteren kon kijken.
Volledig scherm
De Audi e-Tron kon bij zijn debuut in 2018 geleverd worden zonder buitenspiegels. In plaats daarvan had hij piepkleine camera's en beeldschermpjes waarmee de bestuurder naar achteren kon kijken. © Bart Hoogveld

Buitenspiegels vervangen door camera’s: goed idee?

Enkele jaren geleden leek het dé oplossing om de luchtweerstand van auto's te verminderen: de buitenspiegels vervangen door camera’s. De VW XL1 had ze tien jaar geleden al. Ook de Audi e-Tron baarde er in 2018 opzien mee en uiteindelijk pasten Lexus, Honda en Lamborghini ze eveneens toe. Maar nu blijkt dat het systeem veel te hoge verwachtingen heeft gewekt.

 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 2. Meer wilde dieren sneuvelen in het verkeer: “Heb je een dood dier gevonden, blijf dan op afstand en raak het kadaver zeker niet aan”
  PREMIUM

  Meer wilde dieren sneuvelen in het verkeer: “Heb je een dood dier gevonden, blijf dan op afstand en raak het kadaver zeker niet aan”

  Bunzingen, hazen, dassen, fazanten… Het grote aantal dode wilde dieren op en langs onze wegen valt sinds enkele weken opnieuw erg op. “We krijgen veel meldingen, maar in werkelijkheid vallen er nog veel meer slachtoffers”, zegt Kristijn Swinnen, bioloog bij Natuurpunt Studie. Hij legt uit wat je als bestuurder kunt doen om aanrijdingen met dieren te vermijden.