Alle artikels uit het dossier "Politie, hulpdiensten en justitie blikken terug op hun coronajaar"
-
PREMIUM
Tim (37), hoofdverpleger in het Imeldaziekenhuis: “Kom hier eens twee dagen meedraaien. Je zal aan geen lockdownfeestjes meer deelnemen”
Het was één van de zwaarste jaren in de zorgsector. Sinds begin maart draaien ziekenhuis overuren in de strijd tegen corona. Ook bij het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Tijdens de eerste lockdown was Imelda zelfs één van de drukst bezette ziekenhuizen in heel Vlaanderen. “Wij zijn nu meer dan 280 dagen actief als corona-afdeling en het is fantastisch om te zien dat diezelfde mensen als in maart, nu nog steeds het beste van zichzelf geven”, blikt hoofdverpleegkundige Tim De Cuyper (37) terug.
Bonheiden -
PREMIUM
Cipier Dirk (47) blikt terug op coronajaar: “Ik voelde me vaak veiliger op het werk dan als ik met mijn zoon naar de winkel moest”
Ze vormen een afgesloten maatschappij binnen de maatschappij, maar ook gedetineerden moesten zich het afgelopen jaar houden aan de coronamaatregelen. Het doen naleven van die maatregelen was niet altijd even gemakkelijk voor hun bewakers. “Het was anders werken, maar daarom niet helemaal slechter en indien iedereen zich goed aan de regels hield, was het ook niet per se gevaarlijker”, blikt penitentiair bewakingsassistent en dienstdoend ploegchef Dirk Ver Elst terug.
Mechelen -
PREMIUM
Jan Anné (44), postoverste bij brandweer Willebroek over coronajaar: “De kazerne die in quarantaine moest én dicht ging? Dat woog mentaal bijzonder zwaar door”
Vanaf het begin van de coronacrisis stond het vrijwillig brandweerkorps uit Willebroek, mét ambulancedienst, mee in de frontlinie in de strijd tegen corona. Alleen moesten ze in april noodgedwongen in quarantaine na de besmetting van 2 brandweerlieden. “Het was een zwaar jaar waarin we werden geconfronteerd met tal van problemen die we nog nooit eerder hadden meegemaakt”, blikt kapitein Jan Anné (44) terug.
Willebroek -
PREMIUM
Politie-inspecteur Ellen (24) blikt terug op 2020: “Niemand bij ons staat te springen om lockdownfeestjes stil te leggen. Geloof me, dat zijn echt geen leuke interventies”
Politie-agenten moesten in het voorbije coronajaar streng optreden en extra uren kloppen, maar ook regels en maatregelen onthouden die vaak wijzigden. Bovenop alles werden ze ook nog eens aangevallen of bespuwd. “Het was een gigantisch druk én ongelofelijk chaotisch jaar”, begint Ellen haar terugblik. De 24-jarige politie-inspecteur werkt al vijf jaar bij de politie, waarvan twee jaar bij de interventiedienst van Lier.
Lier -
PREMIUM
Theo Byl (52), voorzitter van de Mechelse afdeling van de rechtbank, blikt terug op 2020: “Online zittingen hebben voor een nieuwe dynamiek gezorgd”
Ook voor justitie was 2020 geen rustig jaar. Ondanks corona bleef criminaliteit aanwezig én dus moest ook justitie blijven draaien. De rechtbank van Mechelen nam al snel maatregelen om haar werking niet in gedrang te brengen, en ze kwam met een primeur op de proppen: de eerste online zitting in België. “Mensen moeten op een veilige manier hun zaak kunnen volgen”, blikt Mechels afdelingsvoorzitter Theo Byl terug.
Mechelen