Alle artikels uit het dossier "Recherche op rust"
-
PREMIUM
“Agent, die inval was geweldig, maar mag ik mijn geld toch niet houden?”: ex-rechercheur Leon over zijn strijd tegen het illegale gokken
Leon Ceulemans werkte 40 jaar lang bij de federale gerechtelijke politie van Antwerpen en Mechelen. Bijna zijn hele carrière streed hij tegen het illegaal gokken. Van invallen in kleine cafés tot het opdoeken van grote piramidespelen en een hinderlaag op het Antwerpse kerkhof Schoonselhof. “Klanten vroegen zélf of we de cafés waar ze hun geld kwijtspeelden niet konden aanpakken. Ze konden er niet wegblijven.” Meer verhalen van onze rechercheurs op rust lees je hier.
ANTWERPEN -
PREMIUM
“Elk een kogel in de knie. Omdat ze met ons gepraat hadden”: oud-speurder Ludo Trippaers maakte jarenlang jacht op ‘propere fraudecriminelen’
“Ik herinner me een Genkenaar die ‘zijn kar gekeerd had’. Daarop hebben ze zijn vrouw en dochter voor zijn ogen verkracht in zijn eigen huis.” Het leest als de herinnering van een oud-speurder die de zwaarste drugszaken voor de kiezen kreeg, maar Ludo Trippaers (64) uit Hoeselt rekende af met een heel ander type criminelen. ‘Propere gangsters’. Mannen die via btw-carrousels jaarlijks zowat 50 miljard euro verduisterden uit de Belgische en Europese kas. Met andere woorden: uw geld. En als de terugblik van Trippaers iets leert, dan wel dat daar niks ‘proper’ aan was.
Limburg -
PREMIUM
Marc (62) en zijn team deden Guy Van Sande overgaan tot bekentenissen: “Plots bleek een bekende Vlaming in die chatgroep te zitten”
Nooit eerder kwam commissaris op rust Marc Cobbaert (62) in de media en daar had hij een goede reden voor. “Als je de ene dag staat te pronken in de krant met een grote vangst en je de verdachte de volgende dag moet verhoren, dat werkt niet. Wees vriendelijk en toon respect. Misschien houd je er een goede informant aan over, die later cruciaal kan zijn.” Die ingesteldheid leverde onder meer een knap resultaat op in het onderzoek naar kinderporno bij Guy Van Sande. “Dat was óns onderzoek, maar niemand wist dat.”
Koekelare -
PREMIUM
“Vermassen heeft Els Clottemans niet de das omgedaan. Hij heeft gewoon schoon verteld wat wij ontrafeld hadden”: Nico Cilissen, de oud-speurder achter de parachutemoord
“Ik had een goede verstandhouding met Els Clottemans, ja. Ze sprak me zelfs aan met ‘Nico’. Tot ik lastige vragen begon te stellen.” De parachutemoord uit 2006 was — en is — zijn meest besproken moordzaak. Een van de helderste, vindt hij ook zelf. Maar Nico Cilissen (69) kreeg niet elke moord opgelost, wat maakt dat deze speurder op rust eigenlijk nooit écht rust. “Ook een oud-speurder moet loslaten. Maar zolang je geen lijk hebt, is dat moeilijk.”
Tongeren -
PREMIUM
“Criminelen wereldwijd zijn verzot op gestolen kunst”: ex-rechercheur Hugo Cillis jaagde tien jaar lang op kunstdieven
Politie en justitie in België beschouwen kunstdiefstallen als een buitenbeentje. Er wordt weinig aandacht aan geschonken. Ten onrechte, vindt commissaris Hugo Cillis (67), die bij de federale recherche in Antwerpen tien jaar kunstdiefstallen heeft onderzocht. “Gestolen kunst is een wereldwijde business waarin zowel gangsters, oplichters, afpersers tot zelfs terreurbendes opduiken.” Lees alle verhalen van voormalige politiemensen in onze reeks Recherche op rust.
-
PREMIUM
“Ze reden een paar keer over hem. Het moest op een ongeval lijken”: ex-rechercheur Geert Thomas (58) kreeg ‘Duivelse Monique’ achter de tralies
“Het was bijna de perfecte huurmoord. Bijna.” Hij wist als rechercheur een doorbraak te forceren in een van de meest ophefmakende zaken eind jaren 90: de huurmoord op Jef Vanhauwe (49). Geert Thomas (58), sinds september met welverdiend pensioen, blikt terug op een rijkgevulde carrière, waarin ook het Heizeldrama en de grote mijnwerkersbetogingen een prominente plek kregen. Lees alle verhalen van voormalige politiemensen in onze reeks Recherche op rust.
Tremelo -
PREMIUM
Ex-rechercheur Danny Durinck (58) werkte twee jaar lang mee aan moordonderzoek Peter De Vleeschauwer: “Dat we daders niet gevonden hebben, wringt nog altijd”
Eén van zijn laatste grote wapenfeiten was de ‘God van Temse’ achter de tralies zetten, een cafébaas die een concurrent in koelen bloede doodschoot voor diens eigen deur. Het was een onderzoek dat Danny Durinck (58) leidde vanaf de feiten tot het assisenproces vorig jaar. De rechercheur ging een half jaar geleden met pensioen en kan terugblikken op een rijkgevulde carrière. Maar niet altijd werd het harde werk beloond. Twee jaar lang beet hij de tanden stuk op het moordonderzoek in de zaak Peter De Vleeschauwer. “En dat wringt nog altijd.” Lees alle verhalen van voormalige politiemensen in onze reeks Recherche op rust.
Waasland -
PREMIUM
Patrick Mattan (69), ex-speurder met specialiteit prostitutie: “Ooit door een bende naakte oudjes getrakteerd op de Vogeltjesdans”
Hij heeft meer dan 200 bordelen bezocht, maar is - naar eigen zeggen - nog steeds gelukkig getrouwd. Een kruistocht tegen prostitutie heeft ex-speurder Patrick Mattan (69) uit Roeselare nooit gehouden. “Flagrant misbruik en excessen aanpakken, dat was onze opdracht”, zegt hij. “Als het moest, lieten we de boel sluiten. Daarmee maakten we ons bij hardleerse pooiers niet bepaald populair, en doodsbedreigingen waren dus niet ver weg. Gelukkig hebben we ook hilarische toestanden meegemaakt.” Lees meer verhalen van oud-speurders in onze reeks Recherche op rust.
Roeselare -
PREMIUM
Oud-rechercheur Peter Roelants: “Borgerhout stond in brand, maar moord op islamleraar had niet met racisme te maken”
Afgelopen week dook de fameuze foto weer op: AEL-politicus Dyab Abou Jahjah staat neus aan neus met toenmalig politiecommissaris Luc Lamine op de Turnhoutsebaan in Borgerhout na rellen met moslimjongeren. We schrijven 26 november 2002. In Borgerhout heeft Constant Van Linden zijn buurman Mohamed Achrak vermoord. “Een racistische moord”, schreeuwt iedereen. Rechercheur op rust Peter Roelants voerde het onderzoek: “Stanneke was geen racist. Met racisme had die moord niet te maken.” Een terugblik op zijn intense carrière. Lees alle verhalen van voormalige politiemensen in onze reeks Recherche op rust.
Antwerpen -
PREMIUM
“Pablo Escobar? Die is hier ook geweest, ja. Om een kasteel in de Ardennen te kopen”: oud-speurder Jos Op de Locht, een naam die élke drugshandelaar kende
Twee corrupte Hasseltse nonnen die hun klooster bouwden via valse facturen, ‘met de toestemming van Rome’. De eerste écht grote zaak van oud-speurder Jos Op de Locht (68) was er eentje waar menig fictieschrijver nog niet op zou komen. Maar de grootste klappen deelde hij uit aan het drugsmilieu. Honderden heroïne- en cocaïnehandelaars verdwenen door hem achter tralies, tot de Europese rechterhand van Pablo Escobar toe... Lees meer verhalen van oud-speurders in onze reeks Recherche op rust.
Hasselt