Trots op eigen streek: folklore in Vlaanderen

  1. Jong en oud vangt elk jaar 2.500 echte kippenpoten in Londerzeel: “Onze deelgemeente wilde in 2007 ook een Kiekenpootworp organiseren. Zo niet, hé...”
    PREMIUM
    Londerzeel

    Jong en oud vangt elk jaar 2.500 echte kippenpo­ten in Londerzeel: “Onze deelgemeen­te wilde in 2007 ook een Kiekenpoot­worp organise­ren. Zo niet, hé...”

    Een paaseierenworp, die kennen we overal wel al. Maar in Londerzeel gooien ze al ruim veertig jaar met... echte kippenpoten. Waarom vliegen er telkens in het vierde weekend van september 2.500 van die pootjes richting grijpgrage handen? Hoe komt het dat die zo gegeerd zijn bij volwassenen én kinderen? En wie beslechtte ooit de ‘kiekenpotenruzie' in zijn voordeel? Willy Van Obbergen (80), afscheidnemend voorzitter van De Orde van de Kiekenpoot, geeft ons het antwoord.
  2. Met versierde kruiwagens van 70 kilo door de modder ploeteren... ook dat is een volksfeest: “Ja, mensen trekken soms grote ogen als we onze koers uitleggen”
    PREMIUM
    ramsel

    Met versierde kruiwagens van 70 kilo door de modder ploeteren... ook dat is een volksfeest: “Ja, mensen trekken soms grote ogen als we onze koers uitleggen”

    Een race waarbij de deelnemers een loodzware kruiwagen meetorsen langs hindernissen en onderweg de gekste proeven moeten uitvoeren? Klinkt even bizar als het is, en toch lokt de Potjèrkruiwagenkoers jaarlijks duizenden toeschouwers naar het Kempense dorp Ramsel. Op zoek naar het geheim achter het succes van de ludieke, maar afmattende wedstrijd. “Gewoon de snelste kruiwagen bouwen om eerste te worden? Zo simpel is het niet.”
  3. Knallend het huwelijk in? Het gebeurt steeds minder: “Een jongeman verloor zijn hand en oog bij zo'n schieting”
    PREMIUM
    West-Vlaanderen

    Knallend het huwelijk in? Het gebeurt steeds minder: “Een jongeman verloor zijn hand en oog bij zo'n schieting”

    Aan het ouderlijke huis van de bruid in spe weerklinken luide knallen, terwijl familie en vrienden het samen gezellig maken. Her en der, vooral in West-Vlaanderen, organiseren ze die voorhuwelijkse schietingen nog. Waarom is er een terugval van deze honderden jaren oude traditie, die intussen zelfs in sommige gemeenten verboden is? Wij gingen op onderzoek. “Deze winkel is een van de laatste plekken in Vlaanderen waar je legaal de stoffen kan kopen om het ‘poer’ te maken.”
  1. Tot zes meter steken ze boven de massa uit, maar wie zijn de Merchtemse steltenlopers? “Onze traditie gaat al 700 jaar mee”
    PREMIUM
    Merchtem

    Tot zes meter steken ze boven de massa uit, maar wie zijn de Merchtemse steltenlo­pers? “Onze traditie gaat al 700 jaar mee”

    De Koninklijke Steltenlopers Merchtem. Grote kans dat je ze al ergens in Vlaanderen aan het werk zag. Ze zijn niet alleen wereldberoemd in eigen land, maar ook ver daarbuiten. Ze brachten al spektakel in onder meer Shanghai, Moskou, Dubai en Osaka en voorts in zowat elk Europees land. Intussen is de vereniging Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen. Maar wat is het verhaal achter de spectaculaire steltenlopers? Wij gingen praten met trotse voorzitter Roger Daelemans. “Toeschouwers durven ons al eens iets te drinken geven via een een raam op de eerste verdieping.”
  2. Al sinds de middeleeuwen slaan ongehuwde vrouwen uit Zussen elk jaar de kop van een gestolen haan af: “Het is controversieel, ja, maar we laten onze folklore niet zomaar los”
    PREMIUM
    Riemst

    Al sinds de middeleeu­wen slaan ongehuwde vrouwen uit Zussen elk jaar de kop van een gestolen haan af: “Het is controver­si­eel, ja, maar we laten onze folklore niet zomaar los”

    Een dode haan, een schort, een blinddoek en een sabel: meer hebben de inwoners van Zussen (Riemst) op de maandag van de kermis niet nodig om zich te amuseren. Het beruchte ‘haanslaan’ levert onvergetelijke herinneringen op, maar de middeleeuwse traditie zorgde ook al voor heel wat controverse. “Ooit hadden we zelfs een rechtszaak aan ons been", zegt schepen van Cultuur én uitblinker in het haanslaan, Anja Slangen (CD&V).
  3. Waarom in Rijkevorsel iedereen dief mag gedurende één nacht: “Poortje Pik moet goed zijn voor een glimlach, maar is dat nog wel zo?”
    PREMIUM
    Rijkevorsel

    Waarom in Rijkevor­sel iedereen dief mag gedurende één nacht: “Poortje Pik moet goed zijn voor een glimlach, maar is dat nog wel zo?”

    Van bloempotten, over winkelkarren tot zelfs een volledig caféterras. In de nacht van 30 april op 1 mei wordt alles wat in het Kempense Rijkevorsel los staat, meegenomen door jongeren. Op de rotonde in het centrum laten ze de berg spullen achter. Poortje Pik heet de eeuwenoude traditie. Hoe komen ze erbij? En vooral: is de grens tussen ludiek en vandalisme intussen overschreden? “Jongeren schreven me letterlijk: ‘ik zou begrijpen dat u het volgend jaar verbiedt’", zegt burgemeester Dorien Cuylaert.
  4. “Tom Waes als waterridder, dat blijft onze droom”: het verhaal achter het Waasmunsterse waterbaktornooi
    PREMIUM
    Waasmunster

    “Tom Waes als waterrid­der, dat blijft onze droom”: het verhaal achter het Waasmun­ster­se waterbak­tor­nooi

    Een meterslange paal al rijdend op een kar door een gat mikken om een waterdouche te vermijden. Dat is het beproefde concept achter het waterbaktornooi in Waasmunster: een stukje folklore dat al 137 jaar meegaat. Sinds de doortocht van Tom Waes met zijn ‘Reizen Waes’ ook wereldberoemd bij televisiekijkend Vlaanderen. Wat is de oorsprong van dit merkwaardig volksspel en wat is het geheim achter het blijvende succes? Wij trokken op folklore-onderzoek in Waasmunster.