Strafpleiters

Hun naam klinkt misschien minder bekend dan Walter Damen of Jef Vermassen, maar in de eigen streek zijn ze bezig aan een stevige opmars: dit zijn de rijzende sterren van de Vlaamse advocatuur.

 1. STRAFPLEITERS. Cédric Monheim, de advocaat die eerst journalist wilde worden: “Ik ben geen clown.”
  PREMIUM
  Antwerpen/Rumst

  STRAFPLEI­TERS. Cédric Monheim, de advocaat die eerst journalist wilde worden: “Ik ben geen clown.”

  “Mijn cliënteel varieërt: van een asielzoeker die ervan verdacht wordt Antwerp-trainer Marc Van Bommel te willen carjacken tot de moordenaar van Sarah Laeremans in assisen.” Met zijn minzame stijl timmert Cédric Monheim (32) aan de weg om een vaste plek te verwerven tussen gerenommeerde assisenpleiters. “Ik zal nooit aan honderd assisenzaken geraken zoals dé Jef Vermassen, maar zijn stijl ligt mij wel.”
 2. STRAFPLEITERS. Pieterjan Dens (32) stond nabestaanden bij op proces rond gruwelijke campingmoord: “Sinds ik vader ben, neem ik zo’n dossiers vaker mee naar huis”
  PREMIUM
  Brugge

  STRAFPLEI­TERS. Pieterjan Dens (32) stond nabestaan­den bij op proces rond gruwelijke camping­moord: “Sinds ik vader ben, neem ik zo’n dossiers vaker mee naar huis”

  Advocaat Pieterjan Dens (32) zweert bij een strak pak als hij door de gangen van het gerechtsgebouw loopt. Met zijn voorliefde voor sigaren, whisky en wijn lijkt de Zedelgemnaar het clichébeeld van de strafpleiter volledig te bevestigen. Maar achter de advocaat schuilt ook een gevoelige vader. Een vader die met de campingmoord wellicht de gruwelijkste zaak uit zijn carrière achter de rug heeft. “In mijn sigarenclub kan ik letterlijk en figuurlijk stoom afblazen.” Een gesprek met de ‘coming man’ aan de Brugse balie.
 1. STRAFPLEITERS. Katrien Van der Straeten (50) na bijna dertig jaar nog altijd vol passie in de stiel: “Achteraf je cliënt nog in de ogen kunnen kijken, dat is het doel”
  PREMIUM
  Dendermonde

  STRAFPLEI­TERS. Katrien Van der Straeten (50) na bijna dertig jaar nog altijd vol passie in de stiel: “Achteraf je cliënt nog in de ogen kunnen kijken, dat is het doel”

  Het 27ste jaar als advocate is net ingegaan voor Katrien Van der Straeten (50), maar beu is ze het nog lang niet. De strafpleitster, moeder en echtgenote leeft op passie. “Zonder dat hou je dit werk nooit vol”, zegt ze. Van der Straeten blikt terug op al die jaren dienst, van het prille begin als stagiaire van een toonaangevend advocaat tot het spraakmakende proces over de parachutemoord, waar ze Els Clottemans verdedigde. “Mensen vertegenwoordigen op een moeilijk moment in hun leven, ik vind dat een voorrecht.”
 2. STRAFPLEITERS. Philip Daeninck, huisadvocaat van de familie Aquino: “Ooit gaan we heel hard lachen met het idee dat we veel criminelen samen opsluiten in één gebouw en daar eigenlijk ‘niets' mee doen”
  PREMIUM
  Limburg

  STRAFPLEI­TERS. Philip Daeninck, huisadvo­caat van de familie Aquino: “Ooit gaan we heel hard lachen met het idee dat we veel criminelen samen opsluiten in één gebouw en daar eigenlijk ‘niets' mee doen”

  In bijna elke Limburgse grote rechtszaak duikt de naam van Philip Daeninck op. De huisadvocaat van de familie Aquino reed een parcours van Hells Angels, passionele drama’s, tot de kasteelmoord toe. Twintig assisenzaken heeft hij achter de kiezen. Gerenommeerd aan de balie, maar zelden zoekt hij de schijnwerpers op. “Ik zou mijn biologische ouders willen zeggen dat het goed gaat met hun zoon.”
 3. STRAFPLEITERS. Nino Darsalia (32) vluchtte op haar 6de van Georgië naar Oostende en runt nu eigen kantoor: “Sinds mijn zoontje er is, kan ik niet meer iedereen verdedigen”
  PREMIUM

  STRAFPLEI­TERS. Nino Darsalia (32) vluchtte op haar 6de van Georgië naar Oostende en runt nu eigen kantoor: “Sinds mijn zoontje er is, kan ik niet meer iedereen verdedigen”

  “Het moet geen verhaal worden van de arme vluchteling die het tot advocaat schopt, hé. We hadden vroeger weinig, maar we hebben nooit iets te kort gehad. Medelijden hoef ik absoluut niet.” Aan het woord is Nino Darsalia (32). Op haar 6de samen met haar ouders Georgië geruild voor Oostende en jaren later — jawel — advocate gespecialiseerd in strafrecht. Maar begin over een ‘modern sprookje’ en je krijgt een kwade blik. Eentje waar je best voor oplet, want meester Darsalia deed ooit aan wedstrijdboksen én heeft een zwarte gordel in karate. Klaar voor de eerste ronde.