Sport regio > Bijna vergeten olympiërs

 1. Annelies Bredael (56) na zilveren medaille en drie olympische deelnames: “Werd emotioneel toen ik besefte dat ik tot de wereldtop behoorde”
  Roeien bijna vergeten olympiërs

  Annelies Bredael (56) na zilveren medaille en drie olympische deelnames: “Werd emotioneel toen ik besefte dat ik tot de wereldtop behoorde”

  In de Japanse hoofdstad Tokio gaat de volgende editie van de Olympische Spelen van start. Wij blikten met heel wat ex-deelnemers vooruit op het grootste sportevenement ter wereld (meer bijna vergeten olympiërs). Laatste in de rij is de Willebroekse Annelies Bredael, die zowel in 1988, 1992 als 1996 haar opwachting maakte als roeister op de Spelen.
 2. Leon Daelemans (72) nam in München deel aan de Olympische Spelen: “De aanslag op de Israëlische ploeg gebeurde vlak naast ons paviljoen”
  Wielrennen bijna vergeten olympiërs

  Leon Daelemans (72) nam in München deel aan de Olympische Spelen: “De aanslag op de Israëli­sche ploeg gebeurde vlak naast ons paviljoen”

  De naar Antwerpen uitgeweken Limburger Leon Daelemans nam één keer deel aan de Olympische Spelen: in 1972 in München. Daelemans werd er met de Belgische ploeg twaalfde in de ploegenachtervolging. “Dat was mijn favoriete discipline op de piste”, vertelt de ex-renner uit Ekeren. “Ik heb in mijn sportieve loopbaan heel wat internationale kampioenschappen meegemaakt, maar de Spelen waren uniek. Je voelde je echt deel van een grote sportieve gemeenschap.”
 1. Ex-Olympiër Stefaan Maene (49): “Mijn schatkist aan gedachten gebruik ik nu als coach”
  Zwemmen bijna vergeten olympiërs

  Ex-Olym­piër Stefaan Maene (49): “Mijn schatkist aan gedachten gebruik ik nu als coach”

  Stefaan Maene zwom in 1992 op de Olympische Spelen in Barcelona de finale op de 200 meter rugslag. Een tattoo van de olympische ringen op de linkerarm herinnert hem blijvend aan dit exploot. Brons op het WK van 1993 en op het EK van 1995 en een hele klad Belgische records zetten verder zijn talent in de verf. Toch is vooral Stefaan er zich van bewust dat hij niet het onderste uit de kan haalde. Al behoort Maene zeker in het rijtje kleurrijke Olympiërs thuis.
 2. Liesbet Van Breedam (42) werkt aan opvolging voor haar olympische deelname in 2008: “Met hard werk is Parijs 2024 geen onmogelijke opdracht”
  Beachvolleybal bijna vergeten olympiërs

  Liesbet Van Breedam (42) werkt aan opvolging voor haar olympische deelname in 2008: “Met hard werk is Parijs 2024 geen onmogelij­ke opdracht”

  Binnenkort staat in de Japanse hoofdstad Tokio de volgende editie van de Olympische Spelen op het programma. Daarbij blikken we met heel wat ex-deelnemers vooruit op het grootste sportevenement ter wereld. Vandaag is het de beurt aan de Hoevense Liesbet Van Breedam, die in 2008 als beachvolleybalster haar opwachting maakte op de Spelen van Peking.
 3. Erwin Thijs (50) nam deel aan de Olympische Spelen in Barcelona: “Dat was nog echt koersen, zonder oortjes of gps”
  Wielrennen bijna vergeten olympiërs

  Erwin Thijs (50) nam deel aan de Olympische Spelen in Barcelona: “Dat was nog echt koersen, zonder oortjes of gps”

  Erwin Thijs was 22 jaar toen hij in 1992 deelnam aan de Olympische Spelen in Barcelona. De Zuid-Limburger maakte deel uit van de befaamde blauwe garde van toenmalig bondscoach Freddy Helsen. Bijna dertig jaar geleden dus en volgens Thijs de oertijd van het moderne wielrennen. “Toch op het vlak van de technologische mogelijkheden. Er was geen sprake van oortjes of gps en de info over de wedstrijden lazen we op een blad dat in het olympisch dorp opgehangen werd”, lacht Erwin Thijs.
 4. Mieke Suys (53) was triatlete op Spelen van Sydney 2000 en Athene 2004: “Ik was nu liever topsporter geweest in plaats van twintig jaar geleden”
  Triatlon bijna vergeten olympiërs

  Mieke Suys (53) was triatlete op Spelen van Sydney 2000 en Athene 2004: “Ik was nu liever topsporter geweest in plaats van twintig jaar geleden”

  Binnenkort staat in de Japanse hoofdstad Tokio de volgende editie van de Olympische Spelen op het programma. Daarbij blikken we met heel wat ex-deelnemers vooruit op het grootste sportevenement ter wereld. Vandaag is het de beurt aan de Lovendegemse Mieke Suys, die in 2000 en 2004 als triatlete haar opwachting maakte op de Spelen.
 5. Dieter Dekoninck (30) nam deel aan twee Olympische Spelen: “Over het algemeen kijk ik er met heel veel genot op terug”
  Zwemmen bijna vergeten olympiërs

  Dieter Dekoninck (30) nam deel aan twee Olympische Spelen: “Over het algemeen kijk ik er met heel veel genot op terug”

  Dieter Dekoninck heeft België tweemaal vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. Zowel in Londen (2012) als in Rio (2016) kwam Dekoninck in actie met de Belgische aflossingsploeg. Op zijn 25ste besloot hij te stoppen met zwemmen. Met de Spelen in Tokio in zicht blikten we met de inmiddels 30-jarige Dekoninck terug op zijn carrière.
 1. Willy Polleunis (73): “In Montreal liep ik de snelste laatste ronde in de olympische finale 5000 meter”
  Atletiek bijna vergeten olympiërs

  Willy Polleunis (73): “In Montreal liep ik de snelste laatste ronde in de olympische finale 5000 meter”

  Willy Polleunis heeft zijn bekendheid mede te danken aan enkele ‘historische’ feiten. Zo verloor hij een BK 10.000m, omdat hij te vroeg juichte, snoepte hij Gaston Roelants een wereldrecord af op de 10 mijl. Maar Willy Polleunis slaagde er tevens in zich driemaal te plaatsen voor de Olympische Spelen met als hoogtepunt een zesde plaats op de 5.000m in Montreal.
 2. Yves De Winter (34): “Ook al heb ik er nooit gespeeld, het is leuk om te kunnen zeggen dat ik ook op de Olympische Spelen van Peking ben geweest”
  Voetbal bijna vergeten olympiërs

  Yves De Winter (34): “Ook al heb ik er nooit gespeeld, het is leuk om te kunnen zeggen dat ik ook op de Olympische Spelen van Peking ben geweest”

  Eind april dit jaar besloot Yves De Winter zijn zoektocht naar een nieuwe profclub te stoppen. De 34-jarige doelman zat sinds juli 2020 zonder club nadat zijn contract bij Antwerp niet werd verlengd. Enkele dagen voor de start van de Olympische Spelen blikken we met De Winter terug op zijn rijkgevulde carrière, waarin ook een deelname aan de Spelen in Peking (2008) zit.