Rode Neuzen Dag 2021 West-Vlaanderen

 1. INTERVIEW. Kinderpsychologe Stephanie (36) en leraar Johan (47): “Betuttel tieners niet te veel, zo leren ze het ook zelf oplossen”
  PREMIUM
  Kortrijk/Ieper

  INTERVIEW. Kinderpsy­cho­lo­ge Stephanie (36) en leraar Johan (47): “Betuttel tieners niet te veel, zo leren ze het ook zelf oplossen”

  13 jaar was Stephanie Coorevits uit Kortrijk, toen ze in het College in Ieper tijdens het schooljaar 1997-1998 geschiedenis kreeg van Johan Feys, in het tweede secundair. De Ieperling, hij speelt in straattheater Kartje Kilo, liet een onvergetelijke indruk na. “Hij maakte vaak toneeltjes van zijn lessen en had zo onze aandacht beet”, zegt de kinderpsychologe en columniste. “Leerlingen boeien is een passie”, glimlacht Johan. Een gesprek over zorg dragen, zonder aan overbehandeling te doen. Want tieners moeten ook gewoon nog pubers kunnen zijn.
 2. INTERVIEW. Vlaams parlementslid Loes Vandromme en directeur Jan Wemaere: “Zoals zij bewondering had voor mij, heb ik nu bewondering voor haar”
  PREMIUM
  Poperinge

  INTERVIEW. Vlaams parlements­lid Loes Vandromme en directeur Jan Wemaere: “Zoals zij bewonde­ring had voor mij, heb ik nu bewonde­ring voor haar”

  Loes Vandromme is Vlaams volksvertegenwoordiger en eerste schepen in Poperinge. Een goed onderwijsbeleid en de beste ondersteuning voor leerkrachten en directeurs draagt ze hoog in het vaandel. Vanwaar die passie voor het onderwijs komt? Het zaadje werd geplant in het Sint-Franciscusinstituut in Poperinge, bij directeur Jan Wemaere. Ze hebben mekaar lang niet gezien. “Maar je doet dat goed”, vertelt hij meteen aan zijn pupil. Verslag van een aangenaam weerzien.
 3. INTERVIEW. Schepen Axel (39) en lerares Katy (60): “Respectvol met elkaar omgaan is de rode draad, die waarde kreeg ik van haar mee”
  PREMIUM
  Kortrijk

  INTERVIEW. Schepen Axel (39) en lerares Katy (60): “Respectvol met elkaar omgaan is de rode draad, die waarde kreeg ik van haar mee”

  Bijna 25 jaar nadat schepen Axel Weydts (39) afzwaaide in het PTI in Kortrijk en afscheid nam van zijn toenmalige lerares Nederlands Katy Thiriaux (60) uit Marke, blijven ze elkaar volgen. “Katy had de gave om zoekende scholieren een duwtje in de juiste richting te geven. We voelden ons veilig bij haar. Dat is zo belangrijk, voor tieners”, vertelt Axel Weydts. “Het is cruciaal om elkaar proberen te begrijpen, om te connecteren met scholieren”, zegt Katy.
 1. INTERVIEW - “Ik was niet de primus maar juf Mieke liet dat nooit voelen, integendeel”
  PREMIUM
  Koekelare

  INTERVIEW - “Ik was niet de primus maar juf Mieke liet dat nooit voelen, integen­deel”

  Delphine Steelandt uit Koekelare herinnert het zich nog goed. In het zesde leerjaar in de vrije basisschool Gravenbos in Gistel was ze de vrolijkheid zelve. Haar verstrooidheid zorgde ervoor dat ze niet altijd even goed mee was. Maar daar had juf Mieke geen moeite mee. “Ze gaf me met haar positieve woorden zelfvertrouwen. Iets wat ik vandaag beroepshalve ook doe”, stelt Delphine. Wij gaan met beide terug naar de schoolbanken in Gistel. Hoe doet juf Mieke dat toch?
 2. INTERVIEW - Sterrenchef Stéphane Buyens (61) en zijn leerkracht Jean-Marie Verslype (78): “Hij had de gave om zijn klas mee te krijgen zonder te straffen”
  PREMIUM
  De Panne

  INTERVIEW - Sterren­chef Stéphane Buyens (61) en zijn leerkracht Jean-Ma­rie Verslype (78): “Hij had de gave om zijn klas mee te krijgen zonder te straffen”

  Van mentaal welzijn was in het onderwijs van ‘the seventies’ niet veel sprake. “Een veeg rond de oren als je niet in de pas liep, dat was de psychologie toen”, lacht Stéphane Buyens van tweesterrenrestaurant Le Fox in De Panne. In die periode volgde hij zijn opleiding aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Meneer Jean-Marie Verslype heeft voor Buyens veel betekend. “En dan werd ik later voorzitter van Horeca De Panne en Jean secretaris. Ik moest een drempel over", glimlacht de topchef.
 3. INTERVIEW. ‘Doendigaard’ Steve kon op school even zichzelf zijn dankzij godsdienstleraar Rik, nu zijn ze collega’s: “Uren na elkaar stilzitten op een schoolbank, voor mij was dat de hel”
  PREMIUM
  Roeselare

  INTERVIEW. ‘Doendig­aard’ Steve kon op school even zichzelf zijn dankzij godsdienst­le­raar Rik, nu zijn ze collega’s: “Uren na elkaar stilzitten op een schoolbank, voor mij was dat de hel”

  Nu zijn ze collega’s die les geven in de Roeselaarse onthaalklas voor anderstaligen, maar een kleine 30 jaar terug was Rik Lefevere (54) veel meer dan gewoon een leerkracht voor Steve Desseyn (44). Zijn godsdienstlessen waren voor energiebom Steve, beter gekend als barbier Mr. Steve, een verademing, een momentje dat hij net iets meer zichzelf kon zijn. Op vandaag hebben ze eenzelfde kijk op onderwijs. “Je moet de veilige cocon van het leraarschap durven verlaten om echt het verschil te maken.”