Oorlog Oekraïne en Rusland

In dit dossier lees je het allerlaatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Weet Oekraïne Rusland te verdrijven of zal Rusland de bovenhand krijgen? Wij houden je op de hoogte.

 1. Russen zetten nu ook slinks aangepaste bommen uit Sovjettijd in, en die glippen door luchtverdediging Oekraïne

  Russen zetten nu ook slinks aangepaste bommen uit Sovjettijd in, en die glippen door luchtverde­di­ging Oekraïne

  Oude bommen, nieuwe mogelijkheden: Oekraïense en Amerikaanse functionarissen zeggen bij ‘The New York Times’ dat de Russen nu ook oude Sovjet-vliegtuigbommen in Oekraïne inzetten. En opvallend: sommige van de oude kleppers worden speciaal aangepast zodat ze kunnen ‘zweven’ over lange afstanden. Daardoor is het bijna onmogelijk voor het Oekraïense leger om ze uit de lucht te schieten.
 2. Oekraïne zegt klaar te zijn voor offensief, explosies gemeld in Rusland: volgens Moskou zijn Britse raketten onderschept
  Update
  52

  Oekraïne zegt klaar te zijn voor offensief, explosies gemeld in Rusland: volgens Moskou zijn Britse raketten onder­schept

  Oekraïne is klaar om zijn langverwachte offensief tegen de Russische troepen te lanceren. Dat zegt Oleksiy Danilov, secretaris van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad, tegen de BBC. Hij stelde zaterdag dat de aanval “zondag, maandag, of over een week” kan beginnen. Bij drone-aanvallen op Russisch gebied zouden twee doden zijn gevallen, dat melden lokale autoriteiten. De Russische luchtafweer zou daarnaast wel Britse langeafstandsrakketten hebben onderschept.