Mijn leven

Hoe verbruik je minder brandstof? Welke verzekeringen kunnen goedkoper? Hoe betaal je minder voor je telecomfactuur? En waar liggende belangrijkste verschillen tussen ziekenfondsen?

 1. Kinderen blijven steeds langer in ‘Hotel Mama’: kan je een financiële bijdrage vragen aan je thuiswonende zoon of dochter?
  PREMIUM

  Kinderen blijven steeds langer in ‘Hotel Mama’: kan je een financiële bijdrage vragen aan je thuiswonen­de zoon of dochter?

  Om te kunnen sparen voor een eigen stekje blijven kinderen nu al gemiddeld tot hun 26ste thuis wonen. Maar hoe moet dat als de facturen voor de ouders ook almaar duurder worden? Mag je een financiële bijdrage vragen aan je kind? En welke som is dan gerechtvaardigd? “Hun maaltijdcheques vragen kan een goed idee zijn. Het gaat dan algauw om zo’n 140 euro, en je kind zal die zelf niet zo gauw missen”, zegt financieel expert Liesje Vanneste.
 2. Slim gezien: met deze tips bespaar je een hap uit je kijk-, surf- en belbudget!
  Scarlet

  Slim gezien: met deze tips bespaar je een hap uit je kijk-, surf- en belbudget!

  Meer is beter? Of huldigen we tegenwoordig liever het principe ‘less is more’? Sinds het leven duurder is geworden, kijken mensen waar ze wat centiemen (of een paar honderd euro) kunnen besparen. Hebben we écht twee auto’s nodig? Of drie winterjassen? En wat met de 999 zenders op onze televisie? En je dure internetabonnement? En heb je echt 8GB mobiele data nodig? Met minder kan het ook. De ervaring blijft dezelfde, en je budget zal je dankbaar zijn. Gratis en voor niets: de tips van Scarlet.
 1. Een pelletkachel in een appartement, kan dat? “Enkel de luchtdichte varianten met een laag vermogen zijn geschikt”
  PREMIUM

  Een pelletka­chel in een apparte­ment, kan dat? “Enkel de luchtdich­te varianten met een laag vermogen zijn geschikt”

  Door de fors stijgende energieprijzen vliegen hout- en pelletkachels de deur uit en hebben installateurs de handen vol. Niet alleen voor eigenaars van huizen, want ook steeds meer bewoners van een appartement kiezen voor deze voordeligere oplossing. Wim Vanlede van pelletkachelinvoerder Stroomop legt uit wat mogelijk is in een flat, voorzitter Dominique Krickovic van de Unie van Syndici wat er is toegelaten. “Reken sowieso op een prijs vanaf 3.800 euro, installatie en voorbereidende werken niet inbegrepen.”
 2. Besparen op je mobiele data? 3 abonnementsformules die alleen de data aanbieden die je écht verbruikt
  Scarlet

  Besparen op je mobiele data? 3 abonne­ments­for­mu­les die alleen de data aanbieden die je écht verbruikt

  De prijzen voor energie swingen de pan uit, de prijs per liter brandstof stijgt hallucinant. De hoogste tijd om je kosten eens onder de loep te nemen en te kijken waar je kunt besparen zonder aan comfort in te boeten. Op je gsm-abonnement, bijvoorbeeld. Volgens een onderzoek van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Communicatie (BIPT) verbruikt de gemiddelde Belg 4,8 GB per maand. Maar veel mensen zijn met minder geholpen en betalen voor een abonnement waar ze niet alle data van gebruiken.