Alle artikels uit het dossier "Mijn Gids: Wonen"
-
PREMIUM
Van kleine aanpassingen tot een volledige woonunit: onze woonexpert toont hoe je kan (ver)bouwen met het oog op later
Heel wat oudere mensen hopen om zo lang mogelijk thuis of bij familie te kunnen wonen en die wens is sinds corona alleen maar groter geworden. Dat levenslang wonen begint al tijdens de bouw, maar ook in een bestaand huis zijn er aanpassingen — het liefst zonder kap- en breekwerk — mogelijk. En voor wie dat niet ziet zitten, is een zorgwoning een goede oplossing. Onze woonexpert Björn Cocquyt legt uit hoe je eraan begint. “Je bad uitbreken en vervangen door een instapdouche? De klus is in een dag geklaard en kost zo’n 2.500 tot 5.000 euro.”
-
PREMIUM
Huisje, tuintje, boompje de norm? Niet voor lang meer, zegt deze vastgoedexpert
Bij velen hebben de lockdowns en het vele thuiszitten en -werken het verlangen naar een huis met tuin aangewakkerd. Maar de vergrijzing, nakende bouwstop en het toenemende aantal singles doen de immosector toch een andere richting opgaan. “Als we niet meer in de breedte kunnen bouwen, moet het wel in de hoogte”, zegt vastgoedexpert Thomas Valkeniers. Hij geeft ook 5 bruikbare tips voor wie momenteel op huizenjacht is.
-
PREMIUM
“Een goede oriëntatie van de woning kan een verschil van 10 tot 30% uitmaken op het energieverbruik”: waar moet je op letten als je een huis koopt?
De huizenprijzen in Vlaamse centrumsteden blijven maar stijgen. Vooral jonge kopers worden uit de markt geprijsd. Overweeg je het zelf? Bereid je dan goed voor. Onze woonexpert Björn Cocquyt stelde een lijst op met twintig essentiële vragen die je als potentiële koper zeker moet stellen. Welke voorzieningen moet je absoluut in de buurt hebben, welke bijkomende kosten kunnen nog heel wat geld opslorpen, is de prijs realistisch en waarom wordt de woning verkocht?
-
Hulp nodig bij je plannen om te bouwen of renoveren? Welke lening kan je afsluiten voor je project? Woon-, tuin- en geldexperts geven hun adviezen
De baksteen in de maag van de Belg kriebelt in deze periode van het jaar. Batibouw op de Heizel mag dan wel vervangen zijn door een virtueel salon, onze redactie wil iedereen die denkt aan een nieuwbouw, een nieuwe keuken of een mooie tuin toch op weg helpen. En dat zijn er heel wat, zo bleek uit de resultaten van onze woonenquête.
-
PREMIUM
Steeds meer vraag naar nieuwbouwflats: waar moet je allemaal op letten? Onze woonexpert geeft advies en toont aanraders
Vorig jaar werden bijna 25.000 bouwvergunningen afgeleverd voor appartementen. Een flink deel daarvan wordt al verkocht nog voor ze gebouwd of afgewerkt zijn. Maar is dat kopen op plan wel een goed idee? Waar moet je allemaal op letten? Onze woonexpert Björn Cocquyt licht vijf interessante projecten toe en geeft advies zodat je je flat met een gerust gemoed kunt kopen. “Het perfecte plaatje kan onmogelijk voor de volle 100% gerealiseerd worden.”
-
PREMIUM
Potscherven in de bloembak of eierschalen en koffie om de slakken weg te houden? Onze tuinexperte doorprikt 10 hardnekkige tuinfabels
We doen het omdat we het zo gewend zijn of omdat het keer op keer zo wordt beweerd. Maar veel zogenaamde tuinwijsheden blijken na onderzoek niet te kloppen, waarschuwt onze tuinexperte Laurence Machiels. Ze ontkracht de tien meest hardnekkige mythes, zodat je zeker je tijd niet verdoet. “Tuinmiddelen die het label ‘natuurlijk’ dragen, zijn niet altijd zo lief voor de natuur.”
-
PREMIUM
Nieuwe gunstige fiscale regels voor wie huis wil kopen: “Tot 13.000 euro registratierechten die je kan aftrekken van je nieuwe woonst”
Een eigen huis kopen is sowieso duur, de registratierechten die je bovenop de aankoopprijs moet betalen, zijn vaak een extra zware financiële dobber. “Maar er zijn nu twee fiscale gunstregimes die de bittere fiscale pil kunnen verzachten na het wegvallen van de woonbonus”, zegt onze belastingexpert Michel Maus. Met concrete voorbeelden licht hij toe wat de nieuwe maatregelen inhouden en vooral: wat ze je opbrengen.
-
PREMIUM
De voornaamste rijkdom van de Belg zit in de grond waarop zijn woning staat: is het interessant om erin te investeren?
Gemiddeld genomen is de Belg heel vermogend. Zijn rijkdom zit vooral in vastgoed, dat eind 2019 1.570 miljard waard was. Maar liefst 62% daarvan zit in de grond waarop de huizen staan. Toch steeg die prijs de laatste jaren minder snel dan de bakstenen de erop staan. Hoe komt dat? Wat zal er nu met de vastgoedprijzen gebeuren? En is het interessant om grond te kopen? Onze geldexpert Véronique Goossens geeft advies.
16 -
PREMIUM
Tim (35) kocht 6 jaar geleden zijn rijwoning in Mechelen voor 226.000 euro, hoeveel is ze vandaag waard?
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week stuurt hij Katia Tassaert van Immo ID naar de rijwoning in Mechelen van de 36-jarige Tim. Hij kocht de woning in 2015 voor 226.000 euro. Hoeveel is ze vandaag waard bij een eventuele verkoop? “Huizen als deze raken vlot verhuurd en een prijs van net onder de 900 euro is daarbij zeker haalbaar.”
-
PREMIUM
Gerenoveerde, instapklare huizen steeds vaker via bieding verkocht: onze expert legt uit hoe dat komt en toont aanraders
Een renovatie kost veel tijd en ook op een nieuwbouw is het lang wachten. Heel wat huizenjagers hebben dat geduld niet en zoeken daarom een woning die al opgeknapt en dus instapklaar is. Onze woonexpert Björn Cocquyt ging op zoek naar enkele aanraders in de markt en licht toe waarom dergelijke huizen steeds vaker via een bieding worden verkocht.