Alle artikels uit het dossier "Mijn Gids: Gezondheid"
-
PREMIUM
1 miljoen Belgen zijn slechthorend: hoe kan je de schade zoveel mogelijk beperken? Zijn dure oortjes beter dan goedkope? En valt het te genezen?
Ruim een miljoen Belgen zijn slechthorend, ongeveer drie miljoen kampen met tinnitus of oorsuizingen, onder wie steeds meer jongeren. “Grote boosdoeners zijn te luide festivals, concerten en sportevenementen”, zegt professor Bart Vinck. Maar ook in coronatijd zijn je oren niet veilig, omwille van de alomtegenwoordige oortjes. Hij vertelt hoe je gehoorschade zoveel mogelijk kan beperken en twintiger Maarten getuigt over zijn jarenlange strijd tegen tinnitus. “Ik hoor voortdurend een zeer hoge fluittoon in het midden van mijn hoofd waardoor ik amper inslaap.”
-
PREMIUM
Sportcoach van Sven en Thibau Nys pleit voor meer empathie op de werkvloer: "Als ik één ding geleerd heb, is het om de lat op de juiste hoogte te leggen"
Topsportcoach Paul Van Den Bosch (63) vindt dat niet alleen atleten baat kunnen hebben bij het advies om meer uit jezelf en de ander te halen. “Ook buiten de fitnesszaal worden vandaag de dag topprestaties van mensen verwacht. De lessen die ik in mijn carrière als sportcoach heb geleerd, kan ik prima naar de zakenwereld overbrengen.” Hij vertelt hoe positieve feedback en empathie tot betere prestaties kunnen leiden op de werkvloer en hoe je dat het best aanpakt.
-
PREMIUM
‘Topdokter’ legt uit hoe je je brein kan trainen en rust kan gunnen: “Zelfs de kleinste positieve gedachte kan de elektrische activiteit veranderen”
Geen orgaan zo boeiend en mysterieus als onze hersenen, vindt neurochirurge Veerle Visser-Vandewalle (55), bij het grote publiek bekend als topdokter in de gelijknamige serie op Vier. “Zien hoe taxichauffeurs uit Londen, die het hele stadsplan uit hun hoofd kennen, een grotere hippocampus ontwikkelen ... Mooi toch?” De les die we daar allemaal uit kunnen onthouden: oefening baart kunst, ook voor ons brein. Maar hoe werkt ons brein? Wat kunnen we doen om het zolang mogelijk in topvorm te houden? En kunnen aandoeningen als dementie door hersenoefeningen behandeld worden?
-
PREMIUM
Topkinesist Lieven Maesschalck deelt zijn beste advies voor startende joggers: “Wissel regelmatig van ondergrond”
Nog nooit een rondje gelopen, maar begint het met de eerste lentezon toch te kriebelen? Rep je dan vooral naar de sportwinkel, want iederéén kan leren joggen, als je het verstandig aanpakt. “Kies eerst en vooral de juiste loopschoenen en leer luisteren naar je lichaam”, tipt topkinesist Lieven Maesschalck. “Als je teveel ineens wil, is de kans groot dat je geblesseerd raakt.” Hij legt uit wat je nodig hebt en toont de beste oefeningen om op te warmen en te stretchen.
-
PREMIUM
Cannabisolie: een legale pijnbestrijder of een dure placebo?: “Het mag in principe alleen worden verkocht om ‘op de schouw te zetten’”
Misschien botste jij online ook al op advertenties voor producten op basis van cannabisolie, of kwam je al een winkel tegen die ze verkoopt. Heeft cannabisolie echt een medische werking of brengt het ons alleen maar in een ontspannende roes? Wat is het verschil met ‘echte’ cannabis? Toxicoloog Christophe Stove (UGent) over de zin en onzin van cannabisolie.
-
5 tips voor wie nu al aan die summerbody wil beginnen te werken
Blijven de kilo’s onvergeeflijk plakken nu je favoriete sportactiviteit on hold staat door corona? Of ben je stiekem nooit de grootste fan geweest van lichaamsbeweging, maar vind je dat het tijd wordt om wat gezonder te leven? De volgende tips helpen je op weg.
-
PREMIUM
Nieuw medicijn tegen obesitas gevonden. “Gewichtsverlies van meer dan 20% mogelijk”: hoe werkt het?
Kan medicatie die gebruikt wordt voor diabetici zwaarlijvige mensen helpen afvallen? Een grootschalige klinische studie bij 1.961 proefpersonen met een BMI van 30 of meer, levert beloftevolle resultaten voor een nieuwe behandeling van obesitas. “35% van de proefpersonen bereikte een gewichtsverlies van meer dan 20%, wat de behandeling een alternatief maakt voor obesitaschirurgie”, zegt mede-auteur prof. Luc Van Gaal (UZA). Over welk geneesmiddel gaat het precies? Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?
25 -
PREMIUM
1 op de 5 kampt met hooikoorts. “Seizoen begint almaar vroeger”: wat kan je ertegen doen?
Naar schatting kampt 1 op de 5 landgenoten met een allergie voor boom-, gras- en/of onkruidpollen. Met de eerste stuifmeelkorrels van de els en hazelaar in de lucht, trekt het pollenseizoen zich nu al weer op gang. Voor hooikoortspatiënten zijn de daarmee gepaard gaande niesbuien, verstopte neus en jeukende ogen allesbehalve een pretje. Professor en allergoloog Didier Ebo van het UZA legt uit hoe je het draaglijk kan houden.
-
PREMIUM
Zelf brood bakken is lekkerder én gezonder: met het advies en de recepten van onze topbakker kan het niet mislukken
Je eigen brood bakken is dé ideale manier om je kinderen bezig te houden tijdens de krokusvakantie als de zon het laat afweten. Maar wie het écht goed wil aanpakken, laat die de dure broodbakmachines voor wat ze zijn. Een handgemaakt brood is zoveel lekkerder en gezonder. Met de negen tips van topbakker Toon De Klerck lukt het iedereen. En hij geeft ook drie heerlijke recepten waar je thuis zelf mee aan de slag kan.
-
PREMIUM
Een eigen homefitness: welke spullen en apps heb je zeker nodig en wat kost het? Topkinesist Lieven Maesschalck geeft advies
Fitbikes en crosstrainers waren wekenlang uitverkocht omdat iedereen een thuisfitness wil nu de gyms gesloten zijn. Maar wat heb je nu echt nodig? En is een duur toestel ook beter dan een goedkoop? “Het mooie aan een homefitness is dat je zelf bepaalt hoeveel geld je uitgeeft, 20 euro of duizenden euro’s”, zegt kinesist Lieven Maesschalck.