Alle artikels uit het dossier "Mijn Gids: Geld"
-
PREMIUM
Onzekerheid door zonnepanelenheisa: wat als je NU moet kiezen tussen zonnepanelen of gas? Energiespecialist geeft advies
Een nieuwe juridische procedure in de zonnepanelensaga roept opnieuw heel wat vragen op bij eigenaars van zulke panelen, en bij Vlamingen die aan een bouw- of verbouwtraject willen beginnen. Wat met de digitale meter, wat met de compensatieregeling, en vooral: wat met mijn warmtepomp? Want energie-experts zien vooral deze laatste groep het kind van de rekening worden. Terug naar gas dan maar? “Nu heb je de keuze tussen de goedkoopste oplossing of een gokje naar de toekomst”, zegt VITO- en Energyville-specialist Koen Vanthournout.
12 -
PREMIUM
Aandelen gekocht? Onze geldexpert legt uit hoe je het best de beurs volgt: "Lees vooral rapporten van analisten die ‘contrair’ zijn"
Beginnen met beleggen, allemaal goed en wel, maar hoe pak je het aan? Wie zijn eerste stappen wil zetten op de beurs ziet vaak door de bomen het financiële bos niet meer. Onze beursexpert Pascal Paepen gidst je in onze reeks ‘Starten met beleggen’ door de jungle. Vandaag: hoe informeer je je het best over aandelen die je wil kopen of gekocht hebt? Warren Buffett, zowat de bekendste en de rijkste belegger ter wereld, zegt dat een goed belegger vooral heel veel leest. Maar wat dien je dan te lezen? Een boek? Een beleggingsmagazine? Of toch nog wat anders? Onze geldexpert Pascal Paepen helpt je op weg.
-
PREMIUM
Ilona (40) en Bram (38) hebben geen auto of dure kleding, maar hun kroost komt niets tekort: “1.000 euro per jaar aan hobby’s voor de kinderen”
Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Ze willen zo bewust en ecologisch mogelijk leven en daarom heeft het gezin Plichart-Moeskops - hun kinderen hebben een dubbele familienaam - geen auto en geen droogkast en kopen ze hun droge voeding bij een voedselcollectief. “Daar betalen we één keer 1.200 euro en met die boodschappen kunnen we vier maanden verder”, klinkt het.
Zoveel verdien ik -
PREMIUM
Je buurman met veel minder werkjaren op de teller kan toch evenveel pensioen krijgen als jij: hoe komt dat? Onze werkexpert legt uit
Wie een volledige loopbaan van 45 jaar kent, heeft recht op het minimumpensioen. Maar dat blijkt niet hetzelfde als 45 jaar werken. Hoe zit dat precies in elkaar? En hoe komt het iemand met veel minder jaren gewerkt heeft toch evenveel pensioen kan krijgen als jij? Bovendien merkt onze werkexpert Stijn Baert op dat Belgen met een gemiddelde loopbaan van 34 jaar minder lang aan de slag blijven dan de meeste andere Europeanen. Zullen we met z'n allen langer moeten werken om dat minimumpensioen te halen voor iedereen?
-
PREMIUM
Betalen we ons binnenkort blauw aan de benzinepomp? "Optimisme zal olieprijs doen stijgen, maar er zijn nog veel andere factoren die meespelen"
De hoop op een heroplevende economie na de coronacrisis voel je nu aan de benzinepomp. Maar zijn die stijgende brandstofprijzen een voorbode van een supercyclus, waarbij we weer jarenlang almaar dieper in de geldbeugel tasten voor benzine, diesel en stookolie? “Dat hangt van veel factoren af”, wikt Jean-Benôit Schrans van de Belgische Petroleumfederatie zijn woorden. “Al zien we daar nu wel al de eerste tekenen van”, voegt onze geldexpert Paul D’Hoore daar nog aan toe. Betalen we binnenkort nog een pak meer aan de bezinepomp?
-
PREMIUM
Je auto inruilen voor een (elektrische) fiets? "Je bespaart tot wel 4.591 euro per jaar"
Fietsen zit in de lift: één op drie werknemers gebruikte vorig jaar de fiets om naar het werk te gaan. Is het dan nu niet hét moment om onze (tweede) auto in te ruilen voor een fiets, al dan niet met elektrische trapondersteuning? We rekenen uit wat zo’n ruil opbrengt en hoeveel het je kost als je dan toch af en toe een auto nodig hebt.
-
PREMIUM
Johan Verstreken (56) laat in zijn portemonnee kijken: “Na de scheiding van mijn ouders leefden we in armoede”
Johan Verstreken (56), gewezen presentator en politicus en nu mediaconsultant, laat in zijn portemonnee én zijn ziel kijken. Hij vertelt in onze rubriek Centen en percenten openhartig hoe hij met geld omgaat, welke financiële lessen hij geleerd heeft en waar hij in investeert. “Ik heb tot mijn 32ste bij mijn ma naast de deur gewoond. Op die manier heb ik veel centen aan de kant kunnen zetten.”
-
PREMIUM
‘Slechts’ met 500 tot 2.000 euro investeren op de beurs? Onze geldexpert Paul D'Hoore geeft 5 adviezen voor kleine beleggers
Starten met beleggen, maar neem je het liefst niet te veel risico? Geldexpert Paul D’Hoore heeft vijf adviezen voor wie maar 500 à 2.000 euro wil besteden op de beurs. “Jonge beleggers kicken vaak op de koersstijging van hun aandelen. Zij vinden het dividend niet belangrijk. Ten onrechte!”
-
PREMIUM
Kelly (23) moest al haar bijverdiensten stopzetten door corona: “Ik wil zo snel mogelijk alleen gaan wonen, maar kan heel moeilijk sparen”
Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Als Kelly Peeters (23) kon, ze zou zeven dagen op zeven werken, maar door Covid-19 staan de flexi-jobs en haar bijberoep als nagelstyliste op een laag pitje. “En dat is erg frustrerend, want ik werk heel graag en ik heb de centjes ook nodig”, zegt ze.
Zoveel verdien ik -
PREMIUM
De voornaamste rijkdom van de Belg zit in de grond waarop zijn woning staat: is het interessant om erin te investeren?
Gemiddeld genomen is de Belg heel vermogend. Zijn rijkdom zit vooral in vastgoed, dat eind 2019 1.570 miljard waard was. Maar liefst 62% daarvan zit in de grond waarop de huizen staan. Toch steeg die prijs de laatste jaren minder snel dan de bakstenen de erop staan. Hoe komt dat? Wat zal er nu met de vastgoedprijzen gebeuren? En is het interessant om grond te kopen? Onze geldexpert Véronique Goossens geeft advies.
15