KMSKA

Lees hier alles over het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).

 1. INTERVIEW. KMSKA laat eíndelijk van zich horen in Antwerps cultuurdebat: “We steken de hand meer dan ooit uit om samen te werken met jonge kunstenaars”
  PREMIUM
  ANTWERPEN

  INTERVIEW. KMSKA laat eíndelijk van zich horen in Antwerps cultuurde­bat: “We steken de hand meer dan ooit uit om samen te werken met jonge kunste­naars”

  Al anderhalve maand wordt er geprotesteerd tegen de besparingen in het Antwerpse cultuurveld door de verenigde sector. Bíjna verenigd, want grote cultuurhuizen zoals het KMSKA - met N-VA als voorzitter van de raad van bestuur - hielden zich verdacht stil in het debat. Tot nu. “De politiek moeit zich nooit met de programmatie of de inhoud van het museum.”
 2. Cultuursector debatteert over hoe nog druk te kunnen zetten op politiek: “Grote huizen zoals KMSKA zouden hun mond eíndelijk open moeten trekken”
  ANTWERPEN

  Cultuursec­tor debatteert over hoe nog druk te kunnen zetten op politiek: “Grote huizen zoals KMSKA zouden hun mond eíndelijk open moeten trekken”

  Terwijl 250 mensen uit de culturele wereld en het sociale veld staan de betogen aan het stadhuis, worden de omstreden besparingen vlotjes goedgekeurd in datzelfde stadhuis. Iets verder in de stad wordt er door de cultuursector gedebatteerd hoeveel zin het dan wel heeft om actie te blijven voeren. “Richt de pijlen naast betogen op allianties smeden, óók met de grote cultuurhuizen die verdacht stil blijven.”
 3. Wereldbekend gezelschap danst in museumzalen KMSKA voor beperkt publiek: “Show speciaal voor het museum gecreëerd”
  KMSKA

  Wereldbe­kend gezelschap danst in museumza­len KMSKA voor beperkt publiek: “Show speciaal voor het museum gecreëerd”

  Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) haalde met ‘Peeping Tom’ in 2017 een huisartiest van internationaal formaat in huis. Sinds de oprichting in 2000 reisde het Belgische danstheatergezelschap letterlijk de wereld rond. Onderweg verzamelden ze tal van bekroningen. Peeping Tom creëert nu voor het KMSKA een unieke performance. In de museumzalen voert het gezelschap slechts drie keer La Visita op voor een beperkt publiek.
 1. Bronzen boomwortels bezetten museumsokkel die al 130 jaar leeg staat: “Ze zullen meegroeien met de stad”
  ANTWERPEN

  Bronzen boomwor­tels bezetten museumsok­kel die al 130 jaar leeg staat: “Ze zullen meegroeien met de stad”

  Wie zich afvraagt waarom de linkersokkel aan de monumentale toegangstrappen van het vernieuwde Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) leeg staat: dat is al honderddertig jaar het geval. Nooit stond er een beeld op de sokkel sinds 1890. Tot nu. Met de plaatsing van de sculptuur ‘Mimesis’, naar de hand van Lili Dujourie. “Bronzen wortels zullen symbolisch meegroeien met de stad en het museum.”
 1. Lekker eten rond het KMSKA: deze zes adresjes maken je bezoek aan het museum af
  PREMIUM
  Antwerpen

  Lekker eten rond het KMSKA: deze zes adresjes maken je bezoek aan het museum af

  Dit weekend was het eindelijk zover: het vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zwaaide na elf jaar wachten de deuren open. Het culturele hoogtepunt van het jaar. Cultuurliefhebbers moeten niet op hun honger blijven zitten: rond het museum vind je ontelbare adresjes voor een lekkere lunch of diner na een dagje cultuur. Wij kozen er zes uit waar je graag een tafeltje zal boeken.
 2. HEROPENING KMSKA. Conservator Véronique Van Passel: “Onze collectie bestaat uit erg unieke stukken, van wereldwijd belang”
  PREMIUM
  KMSKA

  HEROPENING KMSKA. Conserva­tor Véronique Van Passel: “Onze collectie bestaat uit erg unieke stukken, van wereldwijd belang”

  Na meer dan tien jaar renoveren gaat het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) eind september eindelijk weer open. Het is nu al hét scharnierpunt van het decennium voor de Koekenstad als culturele en toeristische hoofdstad van Vlaanderen. Deze week werpt conservator en collectie-onderzoeker Véronique Van Passel haar licht op het museum waar ze dertig jaar deel van uitmaakt. “Het museum is een gelaagd, open huis, voor elke doelgroep, zonder compromissen.”