Hitte

 1. Barman en wetenschapsexpert leggen uit hoe je in geen tijd nieuwe ijsblokjes maakt voor in je drankjes: “Ga voor zo klein mogelijke ijsblokjes”

  Barman en weten­schaps­ex­pert leggen uit hoe je in geen tijd nieuwe ijsblokjes maakt voor in je drankjes: “Ga voor zo klein mogelijke ijsblokjes”

  Op hete dagen snakken we naar ijsblokjes in onze rosé of cocktail, maar wat als je vergeten bent om ijsblokjes te maken: hoe krijg je ze toch snel klaar? En welke soort ijsblokken gebruik je bij welk drankje? Wetenschapsexpert Martijn Peters en barman Bram Van Geert leggen uit hoe je ze best maakt en bij welke cocktail je welke soort ijsblokken serveert. “Bij een plastic ijsblokjeshouder zal het water trager bevriezen.”
 1. HERLEES. 38,1 graden in Ukkel: op één na warmste dag sinds begin van metingen - Vijf hectare natuurgebied in brand in Oudsbergen, vuurhaard onder controle
  Play

  HERLEES. 38,1 graden in Ukkel: op één na warmste dag sinds begin van metingen - Vijf hectare natuurge­bied in brand in Oudsbergen, vuurhaard onder controle

  Herlees hier ons hitteblog van dinsdag 19 juli. Het is vandaag opnieuw zonnig en uitzonderlijk warm. De maxima, die worden bereikt aan het einde van de namiddag, liggen tussen 34 en 36 graden op de Ardense hoogten en tussen 37 en 39 elders. Lokaal is zelfs 40 graden mogelijk, vooral dan in de streken nabij de Franse grens. Het KMI kondigde code rood af voor de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen en voegde daar vanmiddag ook de provincie Limburg aan toe. Lees alles over de hitte in ons liveblog.
 2. Waarom we op zwoele dagen meer vrijen (en hoe je het dan koel houdt): “De zon speelt met je hormonen”, zegt seksuologe
  PREMIUM

  Waarom we op zwoele dagen meer vrijen (en hoe je het dan koel houdt): “De zon speelt met je hormonen”, zegt seksuologe

  Het kwik stijgt deze week, en daarmee ook de temperaturen in de slaapkamer. Het is namelijk een feit dat we in de zomer meer seks hebben. Je hormonen ondervinden invloed van de zon, maar ook andere factoren boosten je goesting – of je nu pro een plakkerige vrijpartij bent of niet. Seksuologe Mieke Mievis legt uit hoe dat werkt en hoe je hete seks toch koel houdt. “IJsblokjes zijn te veel gedoe.”
 1. Ondanks de hete temperaturen toch geen gratis kraantjeswater op restaurant: waarom krijgen we dat niet in ons land?

  Ondanks de hete temperatu­ren toch geen gratis kraantjes­wa­ter op restaurant: waarom krijgen we dat niet in ons land?

  Of het nu een lange tijd warm weer is zoals nu of niet: wie in België een glas water op restaurant wil, krijgt flessenwater én betaalt daarvoor. Doorgaans zelfs evenveel als voor frisdrank. In Spanje is het sinds april dit jaar verplicht door de overheid om kraantjeswater gratis en spontaan op tafel te zetten, net zoals in veel andere Europese landen. Hoe komt het dan dat een gratis karaf water bij ons zo zeldzaam blijft?