Het Levensverhaal

In Het Levensverhaal belichten we het leven van bekende, maar ook van onbekende Vlamingen. Mensen die veel hebben betekend voor hun naasten of voor de samenleving, gebald in een ultiem portret. Een eerbetoon. Met een traan, maar ook vaak met een lach.

 1. LEVENSVERHAAL. Hemiksemse voetbalwereld rouwt om clubman Peter Poppé (61): “Vertrouwenspersoon, terreinverzorger, sportief manager, ... Peter was het allemaal”
  PREMIUM
  Hemiksem

  LEVENSVER­HAAL. Hemiksemse voetbalwe­reld rouwt om clubman Peter Poppé (61): “Vertrou­wens­per­soon, terreinver­zor­ger, sportief manager, ... Peter was het allemaal”

  Oxford Hemiksem - en bij uitbreiding de hele lokale voetbalwereld - verkeert in een diepe rouw. De derdeprovincialer moest afscheid nemen van duivel-doet-al Peter Poppé (61), die dinsdag overleed na een herseninfarct. De Hemiksemnaar was meer dan twintig jaar bij ‘den Oxford’ betrokken. “De club was zijn tweede thuis”, zegt zoon Jordy (33). “Iedere dag was hij ermee bezig.” Voorzitter Jeroen Jacobs verduidelijkt wat Peter allemaal voor de club betekende.
 2. PORTRET. Fanny (32) overlijdt nadat ze met haar fiets gegrepen wordt door een tram. “Ze had zoveel levensvreugde. We missen haar nu al verschrikkelijk hard.”
  PREMIUM
  Brussel

  PORTRET. Fanny (32) overlijdt nadat ze met haar fiets gegrepen wordt door een tram. “Ze had zoveel levens­vreug­de. We missen haar nu al verschrik­ke­lijk hard.”

  Maandag wordt in Brussel afscheid genomen van de goedlachse Fanny Moreau. De 32-jarige vrouw kwam vorige week donderdag op tragische wijze om het leven toen ze met haar fiets op weg naar het werk aangereden werd door een tram. “Fanny zat vol vreugde. Ze hield van de natuur, reizen en de eenvoudige dingen van het leven.” Familie en collega’s schetsen een portret van de vrouw die al fietsend door het leven ging, en na een kleurrijke ceremonie naar haar laatste rustplaats zal vervoerd worden met een bakfiets.
 3. LEVENSVERHAAL. Oorlogsheld Pieter Coussaert (101) overleden, een van de twee Belgische overlevenden van de landing in Normandië: “Ik sprak geen woord Engels en moest bij de Britse marine”
  PREMIUM
  Nieuwpoort

  LEVENSVER­HAAL. Oorlogs­held Pieter Coussaert (101) overleden, een van de twee Belgische overleven­den van de landing in Normandië: “Ik sprak geen woord Engels en moest bij de Britse marine”

  Vorig jaar nog eerde de Marine oorlogsheld Pieter Coussaert voor zijn honderdste verjaardag. Hij was één van de twee Belgische overlevenden van de invasie in Normandië op 6 juni 1944. De man is woensdag overleden en wordt volgende donderdag begraven. “Wat hij heeft meegemaakt, laat een diepe indruk na”, reageert burgemeester Geert Vanden Broucke. Het vissersschip waarop Pieter als matroos werkte, nam de Britse marine in beslag. Het was het begin van een episode vol gevaar maar ook met een vleugje romantiek toen hij met zijn Martha trouwde.
 1. LEVENSVERHAAL. Supervrijwilliger ‘Fransken’ Cornelis, klein van gestalte maar groots in wat hij deed
  PREMIUM
  Roosdaal

  LEVENSVER­HAAL. Supervrij­wil­li­ger ‘Fransken’ Cornelis, klein van gestalte maar groots in wat hij deed

  In Roosdaal wordt vandaag afscheid genomen van Frans Cornelis. Op 73-jarige overleed Fransken afgelopen week totaal onverwacht. Klein van gestalte, maar groots in alles wat hij heeft gedaan. Geen moeite te groot om bij een vereniging bij te springen en belangeloos te helpen. “Hij was een alleenstaande, maar alleen was hij nooit”, zegt zijn vriend Benny Hautman. “Het valt niet te tellen voor hoeveel mensen en verenigingen hij iets betekende.”
 2. LEVENSVERHAAL. Oud-schepen en oud-gedeputeerde Marleen Decraene overleden: “Dankzij haar hield Anzegem de voeten droog”
  anzegem

  LEVENSVER­HAAL. Oud-sche­pen en oud-gedeputeer­de Marleen Decraene overleden: “Dankzij haar hield Anzegem de voeten droog”

  In Anzegem is de voormalige schepen en gedeputeerde Marleen Decraene op 73-jarige leeftijd overleden. “Ze zei laatst nog dat ze blij was met alles wat ze had kunnen realiseren in haar leven”, zegt haar man Stephan Titeca. “Terecht ook, ik was fier op mijn echtgenote.” Decraene lag mee aan de uitbouw van provinciedomein De Gavers, de restauratie van het Lijsternest en de realisatie van het waterbufferbekken in Anzegem.
 3. LEVENSVERHAAL. Willy Smaelen, de frietkoning van Leuven: “Hij erfde de microbe van zijn overgrootmoeder en had ooit acht koten in de stad”
  PREMIUM
  Leuven

  LEVENSVER­HAAL. Willy Smaelen, de frietko­ning van Leuven: “Hij erfde de microbe van zijn overgroot­moe­der en had ooit acht koten in de stad”

  Bij Pues op de Geldenaaksebaan in Heverlee is maandag afscheid genomen van een opvallend figuur uit de Leuvense geschiedenis: Willy Smaelen. Of ook: de voormalige frietkoning van Leuven. Zijn frietbarak aan de Sint-Pieterskerk was dan wel zijn bekendste zaak, maar Smaelen had nog meer frietkoten in de stad, het ene al meer besproken dan het andere. Een bijzonder levensverhaal van een man die niet altijd de gemakkelijkste jongen van de klas is geweest.
 4. LEVENSVERHAAL. Yvonne Verlinden (92), die 72 jaar cafébazin van De Nachtegaal was: “Ze maakte eens frikadellen met krieken voor 40 wandelaars, zonder dat zij dat gevraagd hadden”
  PREMIUM
  ramsel

  LEVENSVER­HAAL. Yvonne Verlinden (92), die 72 jaar cafébazin van De Nachtegaal was: “Ze maakte eens frikadel­len met krieken voor 40 wandelaars, zonder dat zij dat gevraagd hadden”

  Ze groeide op in een café en ze blies ook haar laatste adem uit in een café. Met het overlijden van Yvonne Verlinden, een week voor haar 93ste verjaardag, is Ramsel (Herselt) een icoon kwijt. Ze stond een indrukwekkende 72 jaar achter de toog van café De Nachtegaal, dat elke dag van ‘s morgens tot ‘s avonds geopend was. Yvonne was het toonbeeld van gastvrijheid, maar ze stond ook op haar strepen. Een inbreker joeg ze ooit zelfs weg door de loop van een jachtgeweer door de deuropening te steken. Een portret van een straffe dame, die haar lichaam aan de wetenschap schonk.