Energie en geld West-Vlaanderen

De prijzen stijgen, energie wordt een dure aangelegenheid voor veel gezinnen. Hoe treft deze crisis de gewone West-Vlaming? Welke maatregelen worden er genomen in de kustprovincie? Welke stappen zet jouw burgemeester? Lees het allemaal in het dossier Energie en Geld West-Vlaanderen

 1. Voedselbank De Stamper voelt impact energiecrisis: “Aantal mensen in nood met zestig procent gestegen”
  Izegem

  Voedsel­bank De Stamper voelt impact energiecri­sis: “Aantal mensen in nood met zestig procent gestegen”

  De uit de pan swingende energiefacturen, indexeringen en hogere voedselprijzen bezorgen heel wat mensen kopzorgen. Zozeer zelfs dat voedselbank De Stamper de voorbije maanden opmerkelijk meer volk over de vloer kreeg. “Alleen moeten we met hetzelfde aantal middelen meer mensen helpen, wat de waarde van een voedselpakket helaas doet dalen”, zucht bezieler Pol Dewulf.
 2. Besparen we straks op het eren van dierbaren? Crisis treft ook grootste chrysantenkwekerij van het land
  PREMIUM
  Oostnieuwkerke

  Besparen we straks op het eren van dierbaren? Crisis treft ook grootste chrysanten­kwe­ke­rij van het land

  Wanneer de Vlaamse kerkhoven de fleurigste weken van het jaar ingaan, is dat voor een groot stuk te danken zijn aan chrysantenkwekerij Gediflora in Oostnieuwkerke. Maar worden de graven even kleurrijk als andere jaren? De grootste chrysantenkweker van het land haalt de broeksriem aan, terwijl ze ook de gevolgen van de crisis merkt bij de klanten. “De stemming is inderdaad weinig hoopvol”, zegt CEO Elien Pieters.
 3. Pizzeria Taliano sluit weer ’s middags en verhoogt toch prijzen: “Ik kan niet anders, door die hoge energieprijzen”
  zwevegem

  Pizzeria Taliano sluit weer ’s middags en verhoogt toch prijzen: “Ik kan niet anders, door die hoge energie­prij­zen”

  Het idee was nobel, maar het lijkt na zeven maanden financieel dan toch niet haalbaar. ZaakvoerderJamal Qnion van pizzeria Taliano in Zwevegem zou de prijzen van zijn pizza’s niet op trekken en ’s middags openen om de stijgende energie- en grondstofprijzen haalbaar te houden. “Maar het lukt me niet met een gasrekening die veertig procent duurder is. Ik doe in de week ’s middags weer dicht en moet mijn prijzen wel verhogen.”
 1. Ingelmunster stelt bouw nieuw Cultuurhuis uit: “Energiekosten stegen met 770.000 euro per jaar”
  Ingelmunster

  Ingelmun­ster stelt bouw nieuw Cultuur­huis uit: “Energie­kos­ten stegen met 770.000 euro per jaar”

  Ingelmunster zal tegen 2024 dan toch geen nieuw Cultuurhuis in gebruik kunnen nemen. Het gemeentebestuur zet het project omwille van de energiecrisis op pauze. “Ondanks dat we er financieel stevig voorstaan, kunnen we door de stijgende energie- en bouwkosten niet anders”, aldus burgemeester Kurt Windels (De Brug - N-VA - Open Vld). Een andere ingreep is dat we de openbare lichten in Ingelmunster ’s nachts zullen doven.
 2. Jaarbeurs Roeselare kiest voor vernieuwing door energiecrisis: “Minder en kleinere standen, maar wel meer beleving”
  Roeselare

  Jaarbeurs Roeselare kiest voor vernieu­wing door energiecri­sis: “Minder en kleinere standen, maar wel meer beleving”

  “We hebben van de nood een deugd gemaakt”, zegt voorzitter Stijn Couvreur van het Jaarbeurscomité, dat door de crisis geconfronteerd werd met veel afzeggingen en de vraag naar kleinere standen. Hierdoor zal de Jaarbeurs Roeselare voor het eerst in jaren Expo Roeselare niet volledig inpalmen. Tegelijk pakt de organisatie uit met een vernieuwd concept. “We gaan voor een echte belevingsbeurs”, verzekert Couvreur.
 1. All You Can Friet schrapt nieuwe frituur in Kortrijk: “Door energiecrisis al 259.200 euro aan voorschotfacturen per jaar”
  PREMIUM
  Kortrijk/Kuurne/Dadizele/Lendelede/Rollegem-Kapelle

  All You Can Friet schrapt nieuwe frituur in Kortrijk: “Door energiecri­sis al 259.200 euro aan voorschot­fac­tu­ren per jaar”

  De energiecrisis fnuikt de toekomstplannen van veel jonge ondernemers. Brandon Debels (25), gekend van het concept All You Can Friet waarbij je voor 2,30 euro zoveel frietjes eet als je maar wil, schrapt een vierde vestiging, die in Kortrijk gepland was. “Het risico is veel te groot momenteel.”
 2. Zo gaat Oostkamp om met de energiecrisis: “De laatste weken stijgt het aantal mensen met financiële problemen”
  PREMIUM
  Oostkamp

  Zo gaat Oostkamp om met de energiecri­sis: “De laatste weken stijgt het aantal mensen met financiële problemen”

  De energiecrisis raakt iedereen. Ook de gemeente Oostkamp draagt haar steentje bij en voert enkele besparingen door om de koude wintermaanden door te komen. Zo worden openbare gebouwen een stuk minder verwarmd en blijft de straatverlichting ‘s nachts gedoofd, zoals de voorbije jaren al het geval was. Dit zijn de maatregelen die in Oostkamp worden genomen.