Energie en geld Vlaams-Brabant

 1. Brusselse flatbewoner hangt zonnepanelen aan balustrade: “Zo kan ik toch ook tot 180 euro besparen”
  PREMIUM
  Brussel

  Brusselse flatbewo­ner hangt zonnepane­len aan balustrade: “Zo kan ik toch ook tot 180 euro besparen”

  Om de stijgende energieprijzen wat te drukken, kwam Brusselaar Tom Kenis tot een opmerkelijke oplossing: aan het balkon van zijn appartement prijken sinds mei zonnepanelen, met een plug-and-playsysteem (dat je gewoon in de stekker kan steken). Strikt gezien niet helemaal in overeenkomst met de wet, maar: “Een goede optie om te besparen voor mensen die in een appartement wonen”, aldus Kenis.
 1. Winterhallen worden nu wel écht winters: gemeente zet verwarming Markthal op maximaal 5 graden door energiecrisis
  PREMIUM
  Overijse

  Winterhal­len worden nu wel écht winters: gemeente zet verwarming Markthal op maximaal 5 graden door energiecri­sis

  In Overijse heeft de gemeente beslist dat de Markthal komende winter niet langer verwarmd wordt. Om te voorkomen dat leidingen kapot zouden vriezen, wordt de verwarming op maximaal 5 graden gezet. En zo worden de Winterhallen, de tweede editie van het winters indoorevenement, nu wel écht winters. “We zitten nog met de gemeente samen om te bekijken of het toch niet wat anders kan”, klinkt het daar.
 1. Zo houdt Grimbergen de energierekening onder controle: minder uitbundige kerstverlichting en optimaal gebruik van douches in sporthallen
  PREMIUM
  grimbergen

  Zo houdt Grimbergen de energiere­ke­ning onder controle: minder uitbundige kerstver­lich­ting en optimaal gebruik van douches in sporthal­len

  Overal in Vlaanderen leggen we dezelfde vragen voor aan elke stad en gemeente. Welke inspanningen gaan jullie leveren om het energieverbruik te doen dalen? Hoe gaat jullie winterse periode eruit zien met of zonder schaatsbanen en wat merken jullie bij de inwoners zelf? We lichten de opvallendste zaken uit de rondvraag uit. Vandaag: Grimbergen.