Duurzaam renoveren

 1. “Tegen 2050 moeten alle huizen energielabel A krijgen: vandaag haalt amper 5 procent die norm”: zo maak je jouw huis energiezuiniger

  “Tegen 2050 moeten alle huizen energiela­bel A krijgen: vandaag haalt amper 5 procent die norm”: zo maak je jouw huis energiezui­ni­ger

  Vorig jaar steeg het aantal huizen in Vlaanderen naar een totaal van 3,3 miljoen, maar het grootste deel van ons woningpark is sterk verouderd en energieverslindend. Het doel is om tegen 2050 elk huis even energiezuinig te maken als een nieuwbouw met het energielabel A. Hoe energiezuinig is jouw huis? Maak een schatting met onze energiewijzer en ontdek wat je kan verbeteren en hoe dat moet.
 2. Hoogrendementsglas zorgt voor sterke besparing op je energiefactuur: voor wie is het interessant?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas zorgt voor sterke besparing op je energiefac­tuur: voor wie is het interes­sant?

  Hoogrendementsglas isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het resultaat: minder stookkosten en een hoger comfort in zomer en winter. Bij een renovatie is het vervangen van je ramen daarom een absolute aanrader, zeker als je weet dat slecht isolerende ramen tot 40% warmteverlies creëren in je woning. Maar hoeveel bespaar je nu effectief? Voor wie is het interessant? En wat kost het? Bouwsite Livios legt uit.
 1. Dakisolatie en dubbele beglazing verplicht bij verhuur van je woning: op welke premies heb je recht?
  Livios

  Dakisola­tie en dubbele beglazing verplicht bij verhuur van je woning: op welke premies heb je recht?

  Sinds 2020 is het verplicht om je dak te isoleren en dubbele beglazing te plaatsen voordat je een woning kan verhuren. Geen goedkope investeringen, maar je huurders besparen er wel een pak energiekosten mee. Bovendien maak je aanspraak op premies. Al moet je opletten, want sinds 2021 moeten de werken aan het dak door een aannemer gebeuren als je aanspraak wil maken op de premie. Bouwsite Livios legt uit waar je op moet letten.
 2. Premies voor warmtepompen verdubbeld: Hoe ziet het totale kostenplaatje er nu uit?
  Livios

  Premies voor warmtepom­pen verdubbeld: Hoe ziet het totale kosten­plaat­je er nu uit?

  De Vlaamse regering heeft de premies voor warmtepompen verdubbeld. Voor een lucht-waterwarmtepomp krijg je vanaf juli bijvoorbeeld een premie van 3.000 euro in plaats van 1.500 euro. Voor een geothermische warmtepomp loopt de premie zelfs op tot 4.000 euro. Maar wat is nu het verschil tussen deze warmtepompen? En welke pomp past het beste bij jouw woning? Bouwsite Livios legt uit waar je op moet letten én berekent hoe het totale kostenplaatje eruitziet.