Columns van Vera

 1. COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “De kindjes op Davids nieuwe school zorgen voor lichtpuntjes”

  COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “De kindjes op Davids nieuwe school zorgen voor lichtpunt­jes”

  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Hij viert deze week zijn verjaardag en amuseert zich rot. Voor Vera is het feest een reden om te beseffen dat ze nog altijd niet thuis is, bij haar geliefden, al staat de oorlog als het ware op pauze. “Ik realiseer me steeds meer dat het leven dat David en ik zullen leiden, een ander zal zijn dan we voor ogen hadden.”
 1. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Mijn koffer met 20 kilo kleren is al een maand onderweg’’

  COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Mijn koffer met 20 kilo kleren is al een maand onderweg’’

  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odesa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Deze week beslist Vera dat ze haar appartement in Odesa definitief vaarwel zegt. Maar of ze haar hele inboedel ooit nog zal terugzien, is maar de vraag. “Dat ik Davids nieuwe, prachtige bedje uit elkaar moet laten halen, is enorm emotioneel.”
 2. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Mijn moeder is nu wat geruster. Ze slaapt niet meer in haar kleren”

  COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Mijn moeder is nu wat geruster. Ze slaapt niet meer in haar kleren”

  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Ze denkt na over Pasen in haar thuisland, de inhumane gruwel van de Russische soldaten en hoe humor ook in donkere tijden steevast de bovenhand neemt. “De jongste weken ben ik wat ziek, en dat is volgens mij het gevolg van alle stress.”
 3. COLUMN. Vera en haar zoontje David vluchtten uit Oekraïne: “Voelt zo vreemd om hier in België de toerist uit te hangen”

  COLUMN. Vera en haar zoontje David vluchtten uit Oekraïne: “Voelt zo vreemd om hier in België de toerist uit te hangen”

  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Vera dacht na enkele weken te kunnen terugkeren, maar dat is ijdele hoop. “Het is alsof de pauzeknop is ingedrukt: mijn soep staat er nog gewoon in mijn frigo.”