Brouwerijen uit de Kempen en het noorden van Antwerpen

 1. Brouwerij Leysen lanceert alcoholarm bier: “Smaak van een IPA en ondanks de 2 procent alchol toch een volmondig bier”
  Herentals

  Brouwerij Leysen lanceert alcoholarm bier: “Smaak van een IPA en ondanks de 2 procent alchol toch een volmondig bier”

  Brouwerij Leysen uit Herentals organiseert tijdens het weekend van 20 en 21 mei opnieuw een opendeurdag. Derde keer, goede keer hopelijk want de twee vorige edities vielen telkens in het water door corona. Jorge Leysen pakt uit met enkele nieuwigheden en koppelt zijn opendeurdag ook aan de week van de korte keten. Maar vooral: brouwerij Jorge Leysen lanceert zijn alcoholarm bier.
 2. 1.400 natuur-en bierliefhebbers bezoeken tweede editie van Beertrail: “Toen we dat schitterende kasteel zagen, waren we meteen verkocht”
  Mol

  1.400 natuur-en bierlief­heb­bers bezoeken tweede editie van Beertrail: “Toen we dat schitteren­de kasteel zagen, waren we meteen verkocht”

  Het afgelopen weekend organiseerden de brouwers van Beer 4 Nature opnieuw hun Beertrail, dit keer in samenwerking met Kasteelbrouwerij Ter Dolen in het Limburgse Houthalen-Helchteren. De tweede editie van het event kon rekenen op bijna 1.400 natuur- en bierliefhebbers. “Het was weer heel gezellig. We hopen dat we volgend jaar nog veel edities kunnen organiseren”, zegt Kevin Vleminckx van Beer 4 Nature.
 3. Huisbier van De Kemping pakt zilveren medaille op London Beer Competition: “We hadden er goede hoop op, maar het was nog steeds spannend”
  Mol

  Huisbier van De Kemping pakt zilveren medaille op London Beer Competiti­on: “We hadden er goede hoop op, maar het was nog steeds spannend”

  Het huisbier van het immens populaire Één-programma De Kemping is in de prijzen gevallen op de jaarlijkse London Beer Competition, een internationale bierwedstrijd. Het blonde bier Ne Kemping, dat speciaal voor het programma gebrouwen wordt door de Kempische bier- en natuurliefhebbers Beer 4 Nature, kaapte de zilveren medaille weg. “Dit durfden we voorzichtig te dromen, maar dat het nu ook gelukt is, blijft echt zot”, zegt Kevin Vleminx van Beer 4 Nature.
 1. Beer 4 Nature wil Galbergen redden met beerfunding: “Belangrijk dat onze kinderen spelen in de bossen en zo respect krijgen voor de natuur”
  Mol

  Beer 4 Nature wil Galbergen redden met beerfun­ding: “Belangrijk dat onze kinderen spelen in de bossen en zo respect krijgen voor de natuur”

  De mannen van Beer 4 Nature hebben hun zinnen gezet op een nieuw stukje bos in de Molse Galbergen. Samen met Bosgroep Noorderkempen willen ze het natuurgebied weer opknappen zodat iedereen ervan kan genieten. Maar om het bos aan te kopen, hebben ze echter nog een flink bedrag nodig. Daarom organiseren brouwers Kevin, Jeroen en Pieter opnieuw een beerfunding, die dit keer gesteund wordt door de bekende soapacteur Raf Jansen. “We moeten nog 20.000 flesjes verkopen om ons doel te halen.”
 2. Crow Mountain Craft Brewery opent eigen brouwerij: “We willen nu meer bieren op de wereld loslaten”
  Essen

  Crow Mountain Craft Brewery opent eigen brouwerij: “We willen nu meer bieren op de wereld loslaten”

  Vier jaar nadat ze hun eerste bier, de Harvest Moon, commercialiseerden hebben de mannen van Crow Mountain Craft Brewery hun eigen brouwerij. Gedaan met hun gerstenat op een ander te brouwen en bottelen, want ze gaan voortaan alles zelf doen. “Het was een droom en met maanden vertraging is het eindelijk een feit. En nu ‘vollebak’ brouwen, want we hebben nog nauwelijks stock”, lacht Bart Brits.
 1. Brouwerij Leysen doorstaat coronacrisis door te brouwen voor derden: “De interesse is alleen maar toegenomen”
  Herentals

  Brouwerij Leysen doorstaat coronacri­sis door te brouwen voor derden: “De interesse is alleen maar toegenomen”

  Brouwerij Leysen heeft de coronacrisis met verve doorstaan en dat vooral dankzij de stijgende vraag om te brouwen voor derden. Waar tot net voor de coronacrisis Jorge Leysen zo'n 20.000 liter brouwde, zal dat voor 2021 vermoedelijk uitkomen op meer dan 50.000 liter. “Tijdens corona zijn veel hobbybrouwers aan het brouwen gegaan en veel verenigingen zagen het lanceren van een ‘eigen’ bier als alternatief voor weggevallen inkomsten”, zegt Jorge Leysen. Vrijdag 3 en zaterdag 4 december zet Jorge zijn thuisbrouwerij nog eens open.
 2. Van Viswijf en Silent Killer tot Black Dreams: vergeet even de traditionele bieren en kies eens voor een lokale topper
  PREMIUM
  Provincie Antwerpen

  Van Viswijf en Silent Killer tot Black Dreams: vergeet even de traditione­le bieren en kies eens voor een lokale topper

  De namen klinken niet alleen beter, ze smaken ook gewoon geweldig goed: bieren van onze lokale brouwers. De terrassen zijn weer open dus probeer ze daar al eens te ontdekken. Of bestel ze gewoon bij de kleine brouwerijen die toch wel wat geleden hebben onder de crisis en geniet ervan tijdens een barbecue thuis. Wij selecteerden zes lokale brouwerijen en een van hun toppers. En ja, we hebben ze zelf geproefd én goed bevonden. Schol en geniet!
 3. Wortel heeft met Brouwerij31 een eigen microbrouwerij: “Toen een zelf gebrouwen fles stout in de pas geverfde keuken ontplofte, moest ik met mijn ketels het huis uit”
  PREMIUM
  Wortel

  Wortel heeft met Brouwerij31 een eigen microbrou­we­rij: “Toen een zelf gebrouwen fles stout in de pas geverfde keuken ontplofte, moest ik met mijn ketels het huis uit”

  Met Brouwerij Sterkens en de Scheldebrouwerij heeft Hoogstraten al twee bekende brouwers (Sterkens laat al wel jaren brouwen buiten Hoogstraten), maar de twee krijgen er nu een klein broertje bij. Tom Dierckx en zijn vrouw en twee dochters hebben Brouwerij31 - Three Girls and 1 Boy boven de doopvont gehouden. “Ik ben al zo'n tien jaar bezig met brouwen. Toen enige tijd geleden een fles zelf gebrouwen stout ontplofte in onze pasgeverfde keuken, vond mijn vrouw het welletjes en moest ik met mijn brouwketels naar buiten”, lacht Tom. Lees hier meer verhalen over Kempense brouwerijen.