Brand Brecht

 1. Schietoefening op Groot Schietveld liep fout af en deed 570 hectare natuur in vlammen opgaan: “We willen militairen niet weg, maar dit mag nooit meer kunnen gebeuren”
  PREMIUM
  Brecht

  Schietoefe­ning op Groot Schietveld liep fout af en deed 570 hectare natuur in vlammen opgaan: “We willen militairen niet weg, maar dit mag nooit meer kunnen gebeuren”

  De grootste natuurbrand ooit in België legde in april liefst 570 hectare - of 800 voetbalvelden - aan bos en heide op het Groot Schietveld in de as. De rookwolk was volgens satellietbeelden van NASA kilometers hoog zichtbaar. De brand was ontstaan tijdens schietoefeningen van militairen. De burgemeesters van Brecht en Wuustwezel hopen dat het onderzoek duidelijk maakt wat er fout is gelopen en wie er verantwoordelijk is. “Maar Defensie weet ook dat dit niet meer mag gebeuren”, zegt boswachter Harry Thys.
 1. Natuurbrand in Brecht wellicht veroorzaakt door brandbare fosforkogels: “Onbegrijpelijk hoe zo’n fout kan gebeuren”
  Brecht/Wuustwezel

  Natuur­brand in Brecht wellicht veroor­zaakt door brandbare fosforko­gels: “Onbegrij­pe­lijk hoe zo’n fout kan gebeuren”

  Het feit dat er door Defensie brandbare fosforkogels zijn gebruikt die de aanleiding zouden zijn voor de brand op het Groot Schietveld in Brecht en Wuustwezel, zorgt voor gefronste wenkbrauwen. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) stelt Defensie alvast in gebreke. Het parket van Antwerpen wil voorlopig geen commentaar geven, hetzelfde geluid bij Defensie zelf.
 2. Nieuwe burgerbeweging ‘ToeKAMPelijk’ vraagt Groot Schietveld meer open te stellen: “Tot 2020 was er goed nabuurschap, daarna niet meer”
  PREMIUM
  Brecht/Wuustwezel

  Nieuwe burgerbewe­ging ‘ToeKAMPe­lijk’ vraagt Groot Schietveld meer open te stellen: “Tot 2020 was er goed nabuur­schap, daarna niet meer”

  Een groep bezorgde en geëngageerde burgers van Wuustwezel en Brecht hebben zich verenigd in de groep ‘ToeKAMPelijk’ op sociale media. Ze doen daarmee een oproep naar Defensie om het militaire domein meer open te stellen. Binnenkort starten ze ook een petitie op om hun vragen kracht bij te zetten. “De geschiedenis heeft geleerd dat muren bouwen om grenzen te scheiden geen oplossing is. Laat ons samen zorgen voor het kamp.”
 3. Driehonderd schapen moeten licht ontvlambaar pijpenstrootje bestrijden op Groot Schietveld
  GROOT SCHIETVELD

  Driehon­derd schapen moeten licht ontvlam­baar pijpen­strootje bestrijden op Groot Schietveld

  Het pijpenstrootje. Al jaar en dag de grote boosdoener bij grote heidebranden. Zo ook bij de grote brand op het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld een maand geleden in Wuustwezel en Brecht. Een leger van driehonderd schapen wordt ingezet om het pijpenstrootje te bestrijden en de biodiversiteit op het domein te bevorderen. “We willen snel opschalen naar duizend dieren.”
 1. Brecht en Wuustwezel stellen zich burgelijke partij in onderzoek naar brand op Groot Schietveld
  Brecht/Wuustwezel/Brasschaat

  Brecht en Wuustwezel stellen zich burgelijke partij in onderzoek naar brand op Groot Schietveld

  De gemeenten Brecht en Wuustwezel stellen zich burgerlijke partij in het onderzoek naar de brand op het Groot Schietveld. Een juridische beslissing om als betrokken partij betrokken te worden bij het resultaat van het gerechtelijk onderzoek naar de oorzaak. De brand die ontstond na schietoefeningen door militairen legde meer dan 500 hectare heide in de as. De oppositie stelt zich vragen bij de schietoefeningen en Groen oppert zelfs om het gebied om te vormen naar een natuurgebied en uit te kijken naar een alternatief voor de militairen.
 2. Commissie Defensie van Kamer ondervraagt minister over brand op Groot Schietveld: “Waarom is brandweer pas na vijftien minuten verwittigd?”
  PREMIUM
  Brecht/Wuustwezel

  Commissie Defensie van Kamer onder­vraagt minister over brand op Groot Schietveld: “Waarom is brandweer pas na vijftien minuten verwittigd?”

  CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh uit Kalmthout stelt zich vragen bij militaire schietoefeningen bij grote droogte. Samen met negen collega’s in de commissie Defensie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers ondervroeg hij minister van Defensie Dedonder (PS). “Er is veel aandacht voor brandbestrijding en dat brandweer heeft dat geweldig gedaan, maar eigenlijk moet het voorkomen van branden prioritair zijn”, zegt Jef Van den Bergh (CD&V). Opvallend: pas een kwartier na de brand was uitgebroken werd de brandweer op de hoogte gesteld.
 3. REPORTAGE. Een blik op het zwartgeblakerd Groot Schietveld: “De regen is welkom, maar doet tegelijkertijd het brandbaar pijpenstrootje explosief uit de grond schieten”
  PREMIUM
  Brecht/Brasschaat/Wuustwezel

  REPORTAGE. Een blik op het zwartgebla­kerd Groot Schietveld: “De regen is welkom, maar doet tegelijker­tijd het brandbaar pijpen­strootje explosief uit de grond schieten”

  De zware brand op het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld op de grens van Brasschaat, Brecht en Wuustwezel heeft een ravage aangericht. 570 hectare aan bos en heide is in as gelegd. Wij mochten zes dagen na de uitbraak van de brand een blik werpen op het terrein. “Het is toch even schrikken”, bevestigt Patrick Mestdagh, luitenant-kolonel en commandant van het Brasschaats Bataljon Artillerie, onze eerste indruk.
 4. Schietoefeningen 11 en 12 mei afgelast, schapen moeten nieuwe brand voorkomen
  Wuustwezel/Brecht

  Schietoefe­nin­gen 11 en 12 mei afgelast, schapen moeten nieuwe brand voorkomen

  De burgemeesters van Wuustwezel en Brecht hadden donderdag een constructief gesprek met Defensie, net geen week na de verwoestende brand op het Groot Schietveld. Defensie liet alvast weten dat de geplande oefeningen op 11 en 12 mei niet doorgaan én dat andere oefeningen die binnenkort gepland staan enkel in gesloten schietstanden plaatsvinden. Ook wordt er constructief overlegd met het Agentschap Natuur en Bos over een gepaste oplossing om zulke zware branden te voorkomen. Lees hier nog eens alles over de brand op het Groot Schietveld.