Autosnelwegverhalen

 1. AUTOSNELWEGVERHALEN. Antoine Denert bezette vijfendertig jaar geleden E17: “Ik heb nadien nog klacht ingediend omdat er nooit bouwvergunning is afgeleverd”
  PREMIUM
  Kruibeke

  AUTOSNEL­WEG­VER­HA­LEN. Antoine Denert bezette vijfender­tig jaar geleden E17: “Ik heb nadien nog klacht ingediend omdat er nooit bouwvergun­ning is afgeleverd”

  Toen 53 jaar geleden de E17 werd aangelegd in Kruibeke, vermoedde geen enkele inwoner dat de snelweg het dorp zoveel naamsbekendheid zou opleveren. Zowat elke dag deelt de radio ons mee dat het aanschuiven is vanaf Kruibeke. Voormalig burgemeester Antoine Denert (76) heeft een bijzondere band met de E17. Hij was erbij toen die werd aangelegd, bezette hem zelfs in de jaren tachtig en schoot nadien met zijn E-team gestrande chauffeurs te hulp in de file. “De snelweg is zowel een zegen als een vloek geweest voor Kruibeke”, vat hij vandaag samen.
 2. AUTOSNELWEGVERHALEN. De absurde rotonde met verkeerslichten in Geel die een kruispunt moet worden, maar het nog altijd niet is: “En dan nog is dat geen duurzame oplossing”
  PREMIUM
  Geel

  AUTOSNEL­WEG­VER­HA­LEN. De absurde rotonde met verkeers­lich­ten in Geel die een kruispunt moet worden, maar het nog altijd niet is: “En dan nog is dat geen duurzame oplossing”

  Een rotonde met verkeerslichten: die opmerkelijke constructie kreeg in 2014 vorm op de Antwerpseweg in Geel. Een weinig succesvolle constructie, want de verkeersdoorstroming is er op piekmomenten behoorlijk desastreus te noemen. Twee jaar na aanleg werd dan ook reeds besloten om alles op te doeken en om te vormen tot een conflictvrij kruispunt... maar daar is vandaag nog altijd niets van te zien. Wanneer komt dat kruispunt er? En hoe is die vreemde rotonde er eigenlijk ooit gekomen?
 3. AUTOSNELWEGVERHALEN. Onderpastoor Piet (80) streed tegen de A8 dwars door het ‘Toscane van Vlaanderen’: “Breugel draait zich om in zijn graf, was de teneur”
  PREMIUM
  Pajottenland

  AUTOSNEL­WEG­VER­HA­LEN. Onderpas­toor Piet (80) streed tegen de A8 dwars door het ‘Toscane van Vlaanderen’: “Breugel draait zich om in zijn graf, was de teneur”

  Het scheelde geen haar of 50 jaar geleden werd de snelweg A8 van Brussel naar Doornik dwars door het idyllische Pajottenland getrokken. Tot onderpastoor Piet Chrispeels lucht kreeg van de plannen en de inwoners van het ‘Toscane van Vlaanderen' met zich mee kreeg. “De monseigneur van het bisdom raadde me aan om er mee te stoppen. ‘Over mijn lijk’, zei ik”, blikt de intussen 80-jarige Piet terug.