ASSISEN. Dodelijke drugsdeal Grobbendonk

 1. ASSISEN. “U krijgt nog een kans en ik hoop dat u die zult grijpen”: 24 jaar cel voor Miquel Bouterse voor ripdeal in Grobbendonk
  Antwerpen/Grobbendonk

  ASSISEN. “U krijgt nog een kans en ik hoop dat u die zult grijpen”: 24 jaar cel voor Miquel Bouterse voor ripdeal in Grob­bendonk

  Na opnieuw een beraad van bijna drie uur is de jury eruit. Miquel Bouterse (38) krijgt een gevangenisstraf van 24 jaar voor de roofmoord op Ronalds Brakmanis. Dat betekent concreet dat hij ten vroegste pas over vier jaar vrij zou kunnen komen, zijn lange voorhechtenis in acht genomen. De jury heeft dan ook verzachtende omstandigheden weerhouden. “Buiten het drugsmilieu kon de beschuldigde goed functioneren en was hij een goede en minzame vader en man.”
 2. ASSISEN. Miquel Bouterse riskeert 30 jaar cel voor de roofmoord op Ronalds Brakmanis: “Ik hoop dat jullie rekening houden met alle mooie dingen die over mij gezegd zijn.”
  PREMIUM
  Antwerpen/Grobbendonk

  ASSISEN. Miquel Bouterse riskeert 30 jaar cel voor de roofmoord op Ronalds Brakmanis: “Ik hoop dat jullie rekening houden met alle mooie dingen die over mij gezegd zijn.”

  30 jaar cel. Dat is wat Miquel Bouterse (38), de moordenaar van de Letse Ronalds Brakmanis (47) riskeert nadat de jury hem gisteren schuldig bevond aan roofmoord. De jury beraadslaagt nu over zijn straf. Volgens procureur Sobrie zijn er maar weinig verzachtende elementen die Bouterse strafvermindering zouden kunnen geven, maar zijn advocaat denkt daar anders over. “Er zat twee jaar tijd tussen het afsluiten van het onderzoek en de doorverwijzing tot assisen. Dat is veel te lang.”
 3. ASSISEN. Miquel Bouterse schuldig aan roofmoord op Ronalds Brakmanis: “Het is nooit de bedoeling geweest van het drietal om geld te betalen voor de cocaïne.”
  Antwerpen/Grobbendonk

  ASSISEN. Miquel Bouterse schuldig aan roofmoord op Ronalds Brakmanis: “Het is nooit de bedoeling geweest van het drietal om geld te betalen voor de cocaïne.”

  De jury heeft na 3,5 uur vergaderen de Surinaamse Miquel Bouterse (38) schuldig bevonden aan de roofmoord op de Letse Ronalds Brakmanis (47). Een felle verdediging van zijn advocaat Frederic Thiebaut kon niet verhinderen dat de jury ‘ja’ heeft geantwoord op de belangrijkste vragen: heeft hij de dood van Brakmanis veroorzaakt, met de intentie om te doden en met als doel de cocaïne die eerst verhandeld zou worden te stelen?
 4. “Nooit heb ik mijn wapen willen gebruiken tegen Brakmanis. Ik ben geen moordenaar.” Jury bepaalt vanavond of Miquel Bouterse schuldig is aan roofmoord.
  PREMIUM
  Antwerpen/Grobbendonk

  “Nooit heb ik mijn wapen willen gebruiken tegen Brakmanis. Ik ben geen moordenaar.” Jury bepaalt vanavond of Miquel Bouterse schuldig is aan roofmoord.

  De jury is officieel in beraad. 12 volksrechters zullen bepalen of de Surinaamse Miquel Bouterse (38) schuldig wordt bevonden aan de roofmoord op Ronalds Brakmanis (47) of dat het slechts ging om opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Volgens Miquels advocaat is het zonder twijfel dat laatste. “Ik denk dat tijdens de onderhandelingen de stress en nervositeit eenvoudigweg de overhand hebben gekregen”
 1. ASSISEN. “Je moet al een speciaal karakter hebben om zoveel te liegen en het zo lang vol te houden.” Procureur-Generaal en advocaten nagelen Miquel Bouterse aan het kruis.
  PREMIUM
  Antwerpen/Grobbendonk

  ASSISEN. “Je moet al een speciaal karakter hebben om zoveel te liegen en het zo lang vol te houden.” Procureur-Generaal en advocaten nagelen Miquel Bouterse aan het kruis.

  “Geen enkele mens verdient het om doodgeschoten te worden opdat andere mensen drugswinsten kunnen maken.” Procureur Sobrie gaf donderdagochtend met een paar zinnetjes een menselijke gedaante aan Ronalds Brakmanis, de drugscrimineel die het slachtoffer werd van Miquel Bouterse (38). Dat Bouterse hem uit paniek zou hebben doodgeschoten, lijkt hem en de advocaten zeer onwaarschijnlijk. “U schoot in zijn been, zette nog een stap naar voren en vuurde nog een keer in zijn buik. Waar is dan de paniek?”
 2. ASSISEN. Getuige scheldt moordverdachte Miquel Bouterse uit: “Lafaard, ik dacht dat je een goed hart had"
  PREMIUM
  Antwerpen/Grobbendonk

  ASSISEN. Getuige scheldt moordver­dach­te Miquel Bouterse uit: “Lafaard, ik dacht dat je een goed hart had"

  Surinamer Miquel Bouterse (38) heeft dan wel bekend dat hij slachtoffer Ronalds Brakmanis (47) neerschoot bij de drugsdeal die fout afliep in september 2017 maar Bouterse houdt vol dat hij in de val werd gelokt. Slachtoffer Brakmanis wilde hem beroven — een stelling die de speurders onderuit halen. Ook de Antwerpse tussenpersoon, die aanwezig was bij de moord, Robert B., legde dinsdag een vernietigende getuigenis af voor Miquel Bouterse op het assisenproces.
 3. ASSISEN. Surinaamse Miquel Bouterse staat terecht voor dodelijke ‘ripdeal’ in Grobbendonk: “In films heb ik gezien hoe je zo'n wapen vasthoudt”
  PREMIUM
  Antwerpen/Grobbendonk

  ASSISEN. Surinaamse Miquel Bouterse staat terecht voor dodelijke ‘ripdeal’ in Grob­bendonk: “In films heb ik gezien hoe je zo'n wapen vasthoudt”

  Voorzitter Vincent Roelants staat deze week voor een uitdagende taak. Hij zal klaarheid moeten scheppen in de zaak Miquel Bouterse. De 38-jarige Surinamer uit Essen schoot eind september 2017 de Letse Ronalds Brakmanis dood tijdens een uit de hand gelopen cocaïnedeal in Grobbendonk. Over de details in de zaak bestaat veel onduidelijkheid en de verklaringen van de betrokkenen lopen sterk door elkaar. “In films heb ik gezien hoe je met een wapen moet omgaan.”