File op de Brusselse Ring. Niet het openbaar vervoer noch onze bezorgdheid om het klimaat maar alternatieven als de elektrische fiets en flexibeler werkregimes zorgden voor minder files.
Volledig scherm
PREMIUM
File op de Brusselse Ring. Niet het openbaar vervoer noch onze bezorgdheid om het klimaat maar alternatieven als de elektrische fiets en flexibeler werkregimes zorgden voor minder files. © photo_news

Voor het eerst staan we minder in de file

VERKEERTijd voor goed nieuws: we staan minder in de file. Alvast in de eerste zes maanden van 2019 waren er minder files dan in de eerste helft van 2018. Is dat aan het zachte weer tijdens het voorjaar te wijten? Of mogen we toch zoetjesaan spreken van een mentaliteitswijziging die ons meer doet kiezen voor alternatieven zoals de (elektrische) fiets en autodelen? Experts zijn voorzichtig positief.

 1. "Alcohol is taboe geworden en ook koning auto heeft afgedaan"
  PREMIUM
  Verkeersdoden

  "Alcohol is taboe geworden en ook koning auto heeft afgedaan"

  Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen zakte vorig jaar voor het eerst onder de 300. Opmerkelijk daarbij is dat op tien jaar tijd het aantal jongeren tussen 18 en 24 jaar die in het verkeer aan hun einde komen, is gehalveerd tot 88 doden. De zogenaamde 'weekenddoden' die jarenlang op maandag de krant haalden: dat fenomeen lijkt uitgedoofd. Het VIAS-verkeersinstituut schrijft die gelukkige evolutie toe aan drie factoren: de impact van sensibiliseringscampagnes gericht op die leeftijdsgroep, het feit dat jongeren steeds later hun rijbewijs halen en veranderingen in het uitgaansleven. Daarbij wonnen uitgaansplekken in de stad het pleit van baandiscotheken. Maar er is meer aan de hand, menen zowel socioloog Ignace Glorieux (VUB) als verkeersexpert Johan De Mol (UGent). "Alcohol is een taboe geworden, net als roken". Maar ook: "Jongeren keren de auto de rug toe, ze besteden hun geld liever aan vastgoed".
 1. Marthe van K3 openhartig over kritiek: "Dit nummer heeft me er al vaak doorgeholpen"
  Play
  Rode Neuzen Dag

  Marthe van K3 openhartig over kritiek: "Dit nummer heeft me er al vaak doorgehol­pen"

 2. Hanne belandde vier jaar geleden in coma en zoekt nu naar lief: "Het doet pijn om te denken dat het vroeger anders was"
  Play
  Cupido ofzo

  Hanne belandde vier jaar geleden in coma en zoekt nu naar lief: "Het doet pijn om te denken dat het vroeger anders was"