Lode Chaerle is al 15 jaar aan de slag als zelfstandig pianostemmer en -restaurateur.
Volledig scherm
PREMIUM
Lode Chaerle is al 15 jaar aan de slag als zelfstandig pianostemmer en -restaurateur. © Kristof Pieters

REEKS UITSTERVEND RAS. Pianorestaurateur Lode Chaerle (54) uit Melsele: “Elk instrument heeft zijn eigen ziel”

MelseleWie een piano wil laten restaureren gaat in onze contreien aankloppen bij het atelier van Lode Chaerle. De docent muziek schoolde zich 15 jaar geleden om tot restaurateur. “Een opleiding bestaat zelfs niet. Ik ben als volwassene twee jaar op leercontract gegaan bij een leermeester die me alle kneepjes van het vak heeft bijgebracht.”

 1. REEKS UITSTERVEND RAS. Scheepsbouwer Peter Janssens (52) uit Rupelmonde: “Het is een boutade maar ze klopt wel: een scheepsbouwer kan alles maken”
  PREMIUM
  Rupelmonde

  REEKS UITSTER­VEND RAS. Scheepsbou­wer Peter Janssens (52) uit Rupelmonde: “Het is een boutade maar ze klopt wel: een scheepsbou­wer kan alles maken”

  Ooit werd de Schelderegio geroemd voor zijn scheepswerven, maar vandaag zijn deze ambachtslui witte raven geworden. Peter Janssens is één van de laatste gediplomeerde scheepsbouwers in ons land. Hij heeft vandaag nog steeds de technische leiding over de Scheepswerf Rupelmonde. Zijn laatste visitekaartje is meteen ook zijn levenswerk. Het schip Goja ontwierp hij zelf en hij bouwde er vijftien jaar lang aan in zijn vrije tijd.
 2. REEKS UITSTERVEND RAS. Molenaar Erik Caeckaert uit Lembeke: “Er gaat niets boven de smaak van vers meel”
  PREMIUM
  Lembeke

  REEKS UITSTER­VEND RAS. Molenaar Erik Caeckaert uit Lembeke: “Er gaat niets boven de smaak van vers meel”

  Eric Caeckaert (72) kreeg het molenaarschap met de paplepel ingegeven, maar kon er zoals vele anderen nooit zijn beroep van maken. Dat belette hem echter niet om zijn passie te blijven najagen. Nu hij met pensioen is, probeert hij zijn liefde voor het vak door te geven aan de volgende generatie. “Het aantal molenaars zit in de lift. Ze hebben dit jaar zelfs cursisten moeten weigeren omdat er te veel inschrijvingen waren.” Lees meer verhalen over uitstervende beroepen in ons dossier.