Het hoeft niet altijd zwaar te zijn: fietsers genieten van een tochtje langs de Maas.
Volledig scherm
PREMIUM
Het hoeft niet altijd zwaar te zijn: fietsers genieten van een tochtje langs de Maas. © Karolien Coenen

Dit zijn dé mooiste fietsroutes van Vlaanderen: uitdagend voor getrainde sporters of heerlijk ontspannend voor natuur- en bierliefhebbers

Met het mooie weer halen mensen weer massaal hun stalen ros van stal om de natuur te ontdekken. Voor wie het na een lange coronaperiode even gehad heeft met de bekende fietsroutes in zijn streek bieden wij een overzicht van de meest fascinerende fietstochten die je kunt maken in Vlaanderen. Bewonder onderweg kastelen en gevangenissen, kom op krachten met een biertje in de lokale brouwerijen, span de kuiten voor nietsontziende hellingen of blaas uit in de mooiste natuurparels die ons gewest te bieden heeft. Lees hier meer over de mooiste fietsroutes van Vlaanderen.

 1. REEKS. Levende legendes in Vlaanderen: Hoe een grappenmaker van een roman uit 1867 de identiteit van Damme bepaalt: “Tijl Uilenspiegel doet ons nadenken over onszelf, hij is razend actueel”
  PREMIUM
  Damme

  REEKS. Levende legendes in Vlaanderen: Hoe een grappenma­ker van een roman uit 1867 de identiteit van Damme bepaalt: “Tijl Uilenspie­gel doet ons nadenken over onszelf, hij is razend actueel”

  “Wie Tijl Uilenpiegel zegt, zegt Damme. En wie aan Damme denkt, denkt aan Tijl Uilenspiegel.” Het zijn de woorden van de fiere burgemeester en CD&V-voorzitter Joachim Coens. Ze zijn in het pittoreske stadje vlakbij Brugge maar al te trots op hun literaire held uit de roman van Charles De Coster uit 1867. Maar wist u dat de oorspronkelijke legende een heel ander beeld schetste van de schelm? Het volledige verhaal van Uilenspiegel en het boekendorp. En ga het vooral zelf beleven, daar bij de wereldberoemde Damse Vaart. Meer lezen over levende legendes in Vlaanderen kan in ons dossier.
 1. Zo beleefden familie en vrienden de medalrace van Emma Plasschaert: “Ze heeft er alles uitgehaald, maar het blijft een ondankbare plaats”
  PREMIUM
  Oostende

  Zo beleefden familie en vrienden de medalrace van Emma Plas­schaert: “Ze heeft er alles uitgehaald, maar het blijft een ondankbare plaats”

  Toen de familie en vrienden van Emma Plasschaert en de leden van de watersportclub aan de Spuikom in Oostende verzamelden, zat de sfeer er goed in. De zeilster startte aan de medalrace vanop de vijfde plaats, waardoor er nog kans was op brons. Ze zagen Emma een schitterende prestatie leveren, maar het mocht niet zijn. Een ontgoocheling die ze even moeten doorslikken, maar uiteindelijk overheerst vooral trots op haar fenomenale prestatie. “We zullen Emma nu vooral goed opvangen, zodat ze even haar gedachten kan verzetten.”