Zhaoqin Peng tijdens het Nederlands kampioenschap schaken in 2018. Ze werd toen voor de veertiende keer kampioen.
Volledig scherm
PREMIUM
Zhaoqin Peng tijdens het Nederlands kampioenschap schaken in 2018. Ze werd toen voor de veertiende keer kampioen. © rv

‘The Queen’s Gambit’ in ’t echt! Zhaoqin is één van de weinige topschaaksters: “Als meisje speelde ik altijd tegen allemaal mannen”

Schaken, dat is niets voor meisjes. Dat krijgt de kleine Beth Harmon te horen aan het begin van de populaire Netflix-serie The Queen’s Gambit. Jammer genoeg vindt die mening nog steeds veel weerklank in de schaakwereld. Zhaoqin Peng (52) vocht voor een plekje in dat mannenclubje, en helpt nu andere meisjes hetzelfde te doen. En de jonge kampioene Diana Musabayeva (13) mist vrouwelijke rolmodellen. “Dan moet ik zelf maar de eerste vrouwelijke grootmeester van België worden.”

 1. “Om ziekteverspreiding te voorkomen, maak je beter wat vaker schoon tijdens de winter”: expert legt uit hoe je dat juist doet
  PREMIUM

  “Om ziektever­sprei­ding te voorkomen, maak je beter wat vaker schoon tijdens de winter”: expert legt uit hoe je dat juist doet

  Virussen verspreiden zich liever ’s winters. Om te vermijden dat je besmet wordt met het coronavirus, is het dus beter om nu wat vaker schoon te maken. Maar moet je anders poetsen om bacteriën en virussen tegen te gaan? Volgens arts-microbioloog Dries Budding is ons motief bij het schoonmaken meestal fout. “Mensen willen dat alles er ‘netjes uitziet’, maar de meeste broeihaarden van bacteriën zíe je niet.”
 1. Japanse robot van 18 meter hoog zet eerste stapjes
  Play

  Japanse robot van 18 meter hoog zet eerste stapjes

 2. "Ze gaat de auto starten": kleuter zit opgesloten in Maserati van haar papa
  Play

  "Ze gaat de auto starten": kleuter zit opgesloten in Maserati van haar papa