De Roeselaarse EJ, met flattwists, een afro puff en braids.
Volledig scherm
PREMIUM
De Roeselaarse EJ, met flattwists, een afro puff en braids. © EJ

Het taboe op afro haar verdwijnt langzaam: “Zwarte vrouwen die hun natuurlijke lokken omarmen, zijn nu iets om naar op te kijken”

“Het haar van witte mensen groeit naar beneden. Ons haar groeit omhoog, naar de zon toe. Maar met sluik haar word je meer geaccepteerd.” Op de laatste dag van de Black History Month vieren we een belangrijk aspect van de zwarte cultuur: haar. Want afro haar is net zo politiek geladen als veelzijdig. Moest het er vroeger zo Europeaans mogelijk uitzien, dan kiezen donkere vrouwen nu vaker voor hun natuurlijke lokken. Dat moedigen ze ook aan in de Belgische ‘Curls and Fro’s’-community. 

 1. Vandaag start Black History Month: “We streven naar een samenleving waarin élk kind zichzelf vertegenwoordigd ziet”

  Vandaag start Black History Month: “We streven naar een samenle­ving waarin élk kind zichzelf vertegen­woor­digd ziet”

  Vandaag start Black History Month 2021. Maar wat is het? En waarom is het zo belangrijk? Mohamed Barrie, mede-oprichter van BHM in België legt uit. “Het is onze bedoeling om héél de zwarte geschiedenis te herdenken, en bovendien te verankeren in het heden.” Elk jaar heeft de maand, die in het teken staat van zwarte cultuur en geschiedenis, een ander thema. Dit jaar koos men: ‘Collecting our Past & our Future’, ofwel: ‘het verzamelen van ons heden en verleden’.
 2. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 1. Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?
  Play

  Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?

 2. Man probeert tijdens politieachtervolging auto te stelen
  Play

  Man probeert tijdens politieach­ter­vol­ging auto te stelen