Myra.
Volledig scherm
PREMIUM
Myra. © Anandi Photography

"Dik is niet sowieso ongezond." Fotografe Myra en diëtist Alessia leggen uit waarom BMI en gewicht geen goede maatstaf zijn om gezondheid te meten

“Met bibberende knieën ging ik naar de obesitaskliniek. Het verdict: morbide obesitas. Als je dat voor de eerste keer hoort, wordt je zelfbeeld met de grond gelijk gemaakt.” Mensen met overgewicht vechten niet alleen tegen kilo’s, maar vooral tegen schaamte. En dat is niet altijd terecht, zeggen fotografe Myra en diëtist Alessia Couvreur. Zij leggen uit waarom BMI en het cijfertje op de weegschaal geen goede maatstaf zijn voor onze gezondheid, terwijl stigma’s over gewicht veel schadelijker zijn. “Veel dikke mensen durven zelfs geen hulp meer te zoeken.”

 1. Zomerdrankje piquette is verfrissend maar verboden. Wij spraken met een verkoper: “Qua smaak leunt het aan bij cider en kombucha”

  Zomerdrank­je piquette is verfris­send maar verboden. Wij spraken met een verkoper: “Qua smaak leunt het aan bij cider en kom­bucha”

  Piquette is licht bruisend, laag in alcohol en lief voor het milieu. Toch heb je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, want tot op heden is het verkopen ervan illegaal in Europa. De mensen achter urban winery Chateau Amsterdam willen daar verandering in brengen. Zij startten een petitie om het drankje legaal te maken én bieden het te koop aan op hun website en in een pop-upbar. Marketingverantwoordelijke Tom Veugen: “Waarom zou je druivenschillen op een afvalberg gooien als je er nog wat mee kan maken?”
 2. Bodypositivity maakt plaats voor 'bodyneutrality': deze 3 bekende vrouwen zweren erbij. “Je mag van je lijf houden, maar het hóéft niet”
  PREMIUM
  Goed Gevoel

  Bodypositi­vi­ty maakt plaats voor 'bodyneutra­li­ty­': deze 3 bekende vrouwen zweren erbij. “Je mag van je lijf houden, maar het hóéft niet”

  “Kunnen we onze lichamen alsjeblief normaliseren?”, roept popster Billie Eilish op. Ze pleit voor bodyneutrality, niet te verwarren met het populaire bodypositivity. Je aanvaardt je lijf zoals het is en focust meer op hoe het voor je zorgt. Dat is nog bevrijdender en geeft nog meer rust, vinden lingerie-ontwerpster Murielle Scherre, plussize blogster Marianne Nykjaer en styliste en actrice Hilde Destoop. “Heb ik een baaldag, dan word ik echt niet gelukkiger van die ‘hiep hiep hoera bodypositivity’-beelden.” Psychologen Gudrun Hespel en Liesbeth Woertman leggen uit hoe het precies werkt, neutraal zijn over je lijf. “Zie het als spiegeloverstijgend.”