rv
Volledig scherm
PREMIUM
© rv

3 ouders blikken terug op de vroeggeboorte van hun vechtertje(s). “We moesten Jorne aankleden met poppenkleedjes, omdat hij zo klein was”

Elk jaar worden zo’n 15.000 baby’s te vroeg geboren. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. En ook hun ouders voeren die strijd. Tegen de onzekerheid, tranen en angst. Maar een periode op neonatologie kan ook z’n mooie kantjes hebben, bewijzen ouders Ludwig, Lieze en Shauni op Internationale Prematurendag. Ze vertellen over de intense hoogtes en laagtes die ze doorstonden. “Je mag je hand wel bij je baby in de couveuse leggen, maar je komt nog altijd terug in een lege kamer. Ik voelde me geen mama toen.”

 1. Tips van een coach om je baby te laten doorslapen: “Tutjes zijn geen goed idee”
  PREMIUM
  Goed Gevoel

  Tips van een coach om je baby te laten doorslapen: “Tutjes zijn geen goed idee”

  Het lijkt erop dat de coronacrisis dit jaar leidt tot een babyboom. En dus veel vermoeide ouders. ‘Mijn kind valt alleen in slaap aan de borst.’ ‘Mijn baby wordt zo vaak wakker!’ Slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles & Dreams begeleidde al honderden baby’s – en hun ouders – om goed te slapen. In haar boek ‘Slaap, baby, slaap’ helpt ze uitgeputte mama’s en papa’s op weg naar betere nachten. “Een baby die niet goed slaapt, vaak huilt en veel vastgehouden wil worden is de norm.”
 2. 9 kindjes per verzorger in Vlaamse kinderopvangen: zowel kind, ouders als verzorgers lijden daaronder. “Een kind krijgt meermaals per dag een ‘nee’”
  PREMIUM

  9 kindjes per verzorger in Vlaamse kinderop­van­gen: zowel kind, ouders als verzorgers lijden daaronder. “Een kind krijgt meermaals per dag een ‘nee’”

  Vlaamse kinderverzorgers hebben het zwaar. De lonen zijn laag en de werkdruk veel te hoog. Veel verzorgers hebben negen kinderen onder hun hoede, en dat is slopend. Plus: de kinderen lijden er soms ook onder. “Jonge kindjes hebben knuffels nodig, contact, troost. En daar hebben we niet altijd tijd voor”, getuigt verzorgster Caroline. Onthaalmoeder Iris vertelt hoe haar werking verbeterde sinds ze van 8 naar 6 kinderen ging. Lynn Geerinck, manager kinderopvang bij i-Mens, legt uit waarom minder kleintjes per verzorger beter zou zijn. “Een onthaalmoeder is een toevoeging aan je gezin.”
 1. Schmink voor kids? Belgisch make-up merk lanceert een eerste kindercollectie. Dermatoloog geeft advies

  Schmink voor kids? Belgisch make-up merk lanceert een eerste kindercol­lec­tie. Dermato­loog geeft advies

  Cent Pur Cent, een mineraal maquillagemerk van eigen bodem, komt met een primeur: make-up speciaal voor kinderen. “De producten zijn zo natuurlijk mogelijk en dermatologisch getest zodat jouw kleine spruit op een veilige manier kan spelen met make-up”, aldus Caroline Rigo, het brein achter het label. Maar hoe veilig is het écht? Wij vroegen het aan dermatoloog Thomas Maselis.
 2. “De boosheid die ik had, stond in schril contrast met de rust die mijn ouders uitstraalden.” Eline De Munck vertelt over haar jeugd zonder angsten
  PREMIUM

  “De boosheid die ik had, stond in schril contrast met de rust die mijn ouders uitstraal­den.” Eline De Munck vertelt over haar jeugd zonder angsten

  “Ik heb nog altijd veel mannelijke energie, maar ik ga hoe langer hoe meer naar het zachte. Ik besef: zó kan ik de dingen ook bekijken. Dat is zoveel rustiger.” Vanaf vandaag praat journalist Anke Michiels elke week met een bekende Vlaming over het nest waarin die geboren is. Over ouders en opgroeien. Over vertrekken maar altijd weer aanmeren. Een gesprek over hun ankerpunt. Eline De Munck (33) van Odette Lunettes blikt als eerste terug op haar jeugd. “Ik ben blij dat ik mijn ouders nooit opzettelijk gekwetst heb.”