Diëtiste Iris Daems
Volledig scherm
PREMIUM
Diëtiste Iris Daems © Steven Richardson

Welk fruitsap uit de supermarkt is het lekkerst én gezondst? Diëtiste proeft 10 soorten: "Wat een rare, muffe geur”

Bij een heerlijk ontbijt hoort een glaasje fruitsap. In reclamespots wordt dat nog steeds in beeld gebracht als hét toonbeeld van een gezonde start van de dag. Maar is dat wel zo? En zorgt dat ene glas appelsiensap echt voor voldoende vitamine C om onze weerstand op peil te houden? Diëtiste Iris Daems beoordeelt 10 soorten uit de supermarkt. “Een glas fruitsap bevat vooral veel suiker, zelfs zoveel als een glas cola.”

 1. Zijn koolhydraten af te raden als je wil afvallen? Experte schept duidelijkheid: “Het gaat om de balans tussen wat je eet en wat je verbruikt”
  PREMIUM

  Zijn koolhydra­ten af te raden als je wil afvallen? Experte schept duidelijk­heid: “Het gaat om de balans tussen wat je eet en wat je verbruikt”

  Koolhydraten hebben de jongste jaren hun reputatie niet bepaald mee. Het zouden geniepige dikmakers zijn die je maar beter naar de kelder van de voedingspiramide kan verbannen. Terecht of onterecht? Tijd om onze tanden erin te zetten. Culinair auteur Elise Van de Poele scheidt het kaf van het koren. “Je kan wel degelijk gewoon koolhydraten blijven eten als je wil afvallen.”
 2. Prof waarschuwt voor gevolgen ongezonde voeding op lange termijn: “Kan leiden tot verschillende kankers en onvruchtbaarheid”
  PREMIUM

  Prof waarschuwt voor gevolgen ongezonde voeding op lange termijn: “Kan leiden tot verschil­len­de kankers en onvrucht­baar­heid”

  “Tweejarigen die bij ons komen met een volledig afwijkend eetpatroon, een te hoog gewicht en te veel cholesterol in het bloed zijn geen uitzonderingen meer”, zegt Inge Gies, professor kindergeneeskunde aan UZ Brussel. En dat kan volgens haar ernstige gevolgen hebben op volwassenenleeftijd. “Er worden tal van gezondheidsproblemen aan gelinkt, die veel verder gaan dan overgewicht op latere leeftijd.” Gezonde eetgewoontes leren we dan ook al het best van in de kindertijd aan. Maar hoe pak je dat aan? En wat kan je kan doen als je zelf het roer wil omgooien?