Uroloog dr. Koen Van Renterghem (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Uroloog dr. Koen Van Renterghem (rechts). © Getty Images, rv

“De penis is de antenne van het hart”: 1 op de 2 mannen krijgt ooit erectieproblemen. Wanneer loop je gevaar?

Maar liefst de helft van de mannen van boven de veertig krijgt ooit te maken met impotentie of erectieproblemen. En dat kan volgens de gespecialiseerde uroloog dr. Koen Van Renterghem - bekend van ‘Topdokters’ - de voorbode zijn van een levensbedreigend probleem. “Een erectiele disfunctie geeft vaak aan dat er een probleem is met de doorstroming van het bloed.” Wanneer moet je je zorgen maken en hoe voorkom je het? Zes vragen aan de uroloog over deze vervelende kwaal.

 1. Elke dag krijgt één Belg een penisprothese. Marc (54): “Ik heb nu zelfs betere seks dan toen ik 20 was”
  PREMIUM

  Elke dag krijgt één Belg een penispro­the­se. Marc (54): “Ik heb nu zelfs betere seks dan toen ik 20 was”

  Elke dag wordt in ons land gemiddeld één penisprothese geplaatst. De helft daarvan door Koenraad van Renterghem (58), professor in de urologie, verbonden aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en een wereldautoriteit op het vlak van penisimplantaten. Van Renterghem wordt één van de blikvangers in het nieuwe seizoen ‘Topdokters’, dat in april start. Wat zo’n prothese is, legt de dokter zelf uit. Hoe het voelt, vertellen twee van zijn patiënten.
 2. Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Het bedrijfswagenpark stapt in 2026 quasi volledig over op elektrische wagens, terwijl ook de particuliere bestuurder steeds vaker voor een EV opteert. Vele automerken stellen langs hun kant dan weer een datum in het vooruitzicht waarop ze definitief stoppen met de productie van auto’s met een verbrandingsmotor. Hoelang mogen we nog met een nieuwe diesel rijden? En is het nog interessant om in een dieselwagen te investeren? HLN Drive weegt de pro’s en de contra’s af.
 1. Hoelang duurt het om te scheiden? En wat kost het? Experts vertellen hoe je een vechtscheiding kan voorkomen
  PREMIUM

  Hoelang duurt het om te scheiden? En wat kost het? Experts vertellen hoe je een vechtschei­ding kan voorkomen

  Scheidingen gebeuren anno 2021 steeds vaker met onderlinge toestemming. Maar hoe slaag ook jij erin om als vrienden uit elkaar te gaan? Hoe zorg je voor de beste regeling voor je kinderen? En hoe vermijd je een financiële vechtscheiding? Enkele experts in het vak belichten wat ze in hun dagelijkse praktijk meemaken en gaan in op de praktische zaken waarmee koppels rekening moeten houden. “Jarenlange procedure kan tot tienduizenden euro’s kosten.”
 2. Uroloog Koen van Renterghem wil in ‘Topdokters’ erectieproblemen bespreekbaar maken: “Sommige mannen lopen er tien jaar lang mee rond”
  PREMIUM
  Hasselt

  Uroloog Koen van Renterghem wil in ‘Topdokters’ erectiepro­ble­men bespreek­baar maken: “Sommige mannen lopen er tien jaar lang mee rond”

  Vanaf 5 april start het gloednieuwe seizoen van het tv-programma ‘Topdokters’ op Play4, waarin we mogen kennismaken met zeven nieuwe gezichten uit de medische wereld. Eén van hen is dokter Koenraad van Renterghem, diensthoofd urologie van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Vastberaden wil hij met zijn deelname aan ‘Topdokters’ de erectieproblematiek bespreekbaar maken. En dan vooral de erectieprothese. “Ongelofelijk hoeveel mensen daar nog nooit van hebben gehoord, maar het vaak wel dé oplossing op iemands jarenlange probleem is.”