Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images/Westend61

We hebben niet 5, maar 32 zintuigen. En zo benut je ze: “Het leven is veel rijker dan zien, horen, ruiken, proeven en voelen”

Iedereen kent de vijf zintuigen waarmee je contact maakt met de buitenwereld: tast, smaak, reuk, gehoor en zicht. Maar eigenlijk is het lijstje veel langer. Emma Young voerde jarenlang onderzoek uit en ontdekte dat er maar liefst 32 (!) zintuigen een rol spelen in onze menselijke ervaringen. De wetenschapsauteur somt op welke zintuigen we dringend moeten leren kennen, en hoe je die kunt trainen. “Wie beter leert te ruiken, geniet volgens onderzoek meer van seks.”

 1. Zowel jonge mannen als vrouwen minstens één keer seksueel geïntimideerd op het werk het voorbije jaar

  Zowel jonge mannen als vrouwen minstens één keer seksueel geïntimi­deerd op het werk het voorbije jaar

  Negen procent van de Belgische vrouwen en vier procent van de mannen ervaarde al seksuele intimidatie op het werk. Opvallend: jongeren lijken een makkelijker doelwit. Zowel mannen (10 procent) als vrouwen (7 procent) onder de 25 jaar gaven aan zich het afgelopen jaar minstens één keer seksueel geïntimideerd te hebben gevoeld. Dat blijkt uit de nationale seksisme-enquête ‘#Youtoo?’ van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.
 2. 

Millennials verheerlijkten workaholic ‘girlboss’, maar Gen Z kijkt op naar aan wellness verslaafde ‘that girl’. Prof: “Nadruk ligt vooral op individualisme”

  Millen­n­ials verheer­lijk­ten workaholic ‘girlboss’, maar Gen Z kijkt op naar aan wellness verslaafde ‘that girl’. Prof: “Nadruk ligt vooral op individua­lis­me”

  Herinner je je de ‘girlboss’ nog? Die term werd door Gen Z in een nieuw jasje gestoken en ‘that girl’ gedoopt, met een hashtag die al meer dan 639 miljoen keer bekeken is. Een exacte definitie voor ‘that girl’ (vrij vertaald ‘dát ene meisje’) is er niet, maar het heeft alles te maken met je leven perfect op orde hebben. Is het idealiseren van die levensstijl wel zo’n gezonde tendens? Twee professoren aan het woord: “Nadruk ligt vooral op individualisme.”
 1. Praten in onze slaap: waarom doen we het en betekent het iets? Een slaaptherapeute licht toe. “Het heeft niks te maken met dromen”
  PREMIUM

  Praten in onze slaap: waarom doen we het en betekent het iets? Een slaapthera­peu­te licht toe. “Het heeft niks te maken met dromen”

  Het is midden in de nacht. Jij ligt wakker, wanneer je partner plots al slapend een paar woorden bazelt. Oren spitsen! Wie weet welke geheimpjes je opvangt. Of is dat nutteloos? Slaaptherapeute Annelies Smolders begeleidt ‘slaappraters’. Soms is ze er zelf ook eentje. “Sporadisch geef ik ’s nachts luidop een stukje van mijn lezing.” Ze legt uit waarom we praten in onze slaap, wat de betekenis is van wat we zeggen en hoe je ervan af raakt als het te vaak voorkomt. “Het is een teken dat er iets schort aan je nachtrust.”
 2. “Hé, dit komt me bekend voor!” Wat is een déjà vu nu eigenlijk en waarom hebben we er last van? Neuroloog legt uit
  PREMIUM

  “Hé, dit komt me bekend voor!” Wat is een déjà vu nu eigenlijk en waarom hebben we er last van? Neuroloog legt uit

  Je kent het gevoel wel: je wandelt door straten waar je nooit eerder bent geweest, maar toch komt de plek je heel bekend voor. In dat geval spreken we van een déjà vu. Ongeveer twee derde van de bevolking zou het ooit eens meemaken. Maar hoe komt het dat we déjà vu’s hebben? En wie ervaart dit het vaakst? Neuroloog Steven Laureys legt uit: “Het zou best kunnen dat stress door de coronacrisis voor meer déjà vu's gezorgd heeft.”