Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Waarom functioneel bewegen beter is dan sporten: “de positieve effecten van sport dalen drastisch als je meer zit dan beweegt”

Goed GevoelEen fietstocht, potje tennis of stevige work-out zijn goed voor je. Maar bewust minder zitten en meer bewegen gedurende de dag blijkt nóg beter voor je gezondheid. “Dat is een vrij nieuw inzicht”, zeggen inspanningsfysioloog Bert Op ’t Eijnde en verouderingsexpert David van Bodegom. Ze vertellen waarom je meer resultaten zal zien, als je je lichaam dag in dag uit gewoon voldoende in beweging houdt, en geven tips om dat voor elkaar te krijgen. “Al met een dik uur minder zitten per dag is de gezondheidswinst aanzienlijk.”

  1. Grijpen 1,5 miljoen Belgen te snel naar cholesterolverlagers? "Overgebruik bij groep die nooit een cardiovasculair probleem had"
    PREMIUM

    Grijpen 1,5 miljoen Belgen te snel naar choleste­rol­ver­la­gers? "Overge­bruik bij groep die nooit een cardiovas­cu­lair probleem had"

    1,5 miljoen Belgen nemen een pilletje tegen te hoge cholesterol. Op die manier hopen ze hun kans op een infarct, beroerte of overlijden te laten dalen. Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Volksgezondheid is dat niet altijd terecht en zou een aanpassing van de levensstijl in veel gevallen effectiever zijn. Cardioloog Ernst Rietzschel (UZ Gent) nuanceert dat: “Er is meer onder- dan overgebruik van statines.”