Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Ochtendmensen zijn gelukkiger: slaapexpert Annelies smolders geeft tips voor nachtraven

Ochtendmensen hebben minder kans op depressies en angsten dan avondmensen. Dat is de conclusie van een grote nieuwe studie met 450.000 proefpersonen. Slaapexpert Annelies Smolders is niet verbaasd. “Avondmensen bouwen elke week een slaaptekort op. Hierdoor zijn ze prikkelbaarder en voelen ze zich fysiek en mentaal minder.” Tegelijk geeft ze tips aan nachtraven om zich te ‘herprogrammeren’. 

 1. Jongeren vapen melatonine om beter te slapen. Werkt dat echt en is het veilig? Slaapexperte: “Ze weten niet wat ze innemen”
  PREMIUM

  Jongeren vapen melatonine om beter te slapen. Werkt dat echt en is het veilig? Slaapexper­te: “Ze weten niet wat ze innemen”

  Op de videoapp TikTok vapen heel wat jongeren het slaaphormoon melatonine om beter te kunnen slapen. Zonder doktersvoorschrift, wanneer ze willen. Om 3 uur ’s nachts, na een nachtje gamen, of om 8 uur ’s ochtends, tijdens een saaie online les. Maar hoe veilig is melatonine vapen? En zorgt het echt voor een betere nachtrust? Met slaapexperte Annelies Smolders nemen we de trend onder de loep.
 2. Belgische wetenschappers achterhalen voor het eerst hoe een gezond vaginaal microbioom eruit ziet. “Je kan het verbeteren door je levensstijl aan te passen”

  Belgische wetenschap­pers achterha­len voor het eerst hoe een gezond vaginaal microbioom eruit ziet. “Je kan het verbeteren door je levens­stijl aan te passen”

  Elke vrouw heeft down under een grote horde bacteriën: micro-organismen die superbelangrijk zijn voor de gezondheid. Zolang ze in balans zijn, heb je een blije vagina. Alleen: over die vaginale kolonie is amper iets geweten. Absurd, dus voerden Belgische wetenschappers het grootste burgeronderzoek ter wereld uit naar het vaginale microbioom. “We hopen dat we de komende maanden en jaren concrete aanbevelingen kunnen doen en therapieën kunnen ontwikkelen tegen blaasontstekingen, infecties, onvruchtbaarheid en andere problemen.”