Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Leerkracht Elke introduceert het vak ‘Emotionele intelligentie’. “Een student met meer zelfkennis is succesvoller”

Goed GevoelLeerkracht Elke Keersmaekers miste op school een vak over emotionele intelligentie, dus besliste ze om zelf een cursus in elkaar te boksen. Ondertussen schreef ze ook een boek over het thema. “Sommige zeer intelligente leerlingen slagen er niet in om een universitair diploma te behalen, ondanks hun sterke cognitieve vaardigheden. Dat heeft te maken met een gebrek aan zelfbeheersing en discipline.” We vroegen haar om een woordje uitleg én haar meest praktische tips voor jongeren en hun ouders. 

 1. Hoogbegaafde Jacotte en Gitte over de studierichting speciaal voor hoogbegaafde tieners: “Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren”

  Hoogbegaaf­de Jacotte en Gitte over de studierich­ting speciaal voor hoogbegaaf­de tieners: “Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren”

  “‘Je bent slim, dus je kan het wel op je eentje’, dachten mijn leerkrachten. Ondertussen haalde ik op studeervakken steeds slechtere punten. En toch kreeg ik geen ondersteuning.” Jacotte (28) en Gitte (36) zijn hoogbegaafd. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, maakte dat hun schoolcarrière niet bepaald makkelijker. Wat vinden zij ervan dat ons land vanaf dit schooljaar een speciale studierichting voor hoogbegaafde tieners heeft? “Ik was altijd een makkelijk doelwit voor pestkoppen.”
 2. In China krijgen jongeren 3 uur gametijd per week. Goed idee of kan het anders? Verslavingsexpert legt uit
  PREMIUM

  In China krijgen jongeren 3 uur gametijd per week. Goed idee of kan het anders? Versla­vings­ex­pert legt uit

  In China gelden nieuwe regels rond gamegebruik voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar. Niet meer dan drie uur per week, en alleen in het weekend. De regels kwamen er uit bezorgdheid over gameverslaving. Maar is dat wel zo’n slim idee, en kan je het op een zachtere manier aanpakken? Klinisch psycholoog Paul Van Deun deelt een handig stappenplan om je kind te ondersteunen met schermtijd. “Als een kind uren zit te gamen, vinden ouders dat vreselijk. Nochtans is het spel belangrijk voor je tiener.”
 3. Groot tekort aan huishoudhulpen: zoveel kan je verdienen
  Jobat.be

  Groot tekort aan huishoud­hul­pen: zoveel kan je verdienen

  De heropleving van de economie laat zich duidelijk merken in de vele vacatures. Eind juni piekte dat aantal op maar liefst 172.437, één vijfde meer dan een maand geleden en het hoogste aantal in 10 jaar tijd. De grootste vraag is die naar schoonmakers, vooral aan huis, volgens het systeem van dienstencheques. Maar wat houdt zo’n job precies in? Hoeveel verdien je? En wat zijn de voor-en nadelen? Jobat.be vroeg het aan dienstenchequebedrijf Tempo-Team @home.
 1. 
Lieven Van Gils over de balans tussen werk en privé: “Mocht ik weten wat ik nu weet, dan had ik meer tijd met mijn zonen doorgebracht”

  Lieven Van Gils over de balans tussen werk en privé: “Mocht ik weten wat ik nu weet, dan had ik meer tijd met mijn zonen doorge­bracht”

  “Ik heb last van een zekere gejaagdheid.” Nachtraaf of vroege vogel? Presentator en journalist Lieven Van Gils (57) is het allebei. Hij bezit een onweerstaanbare drive om áltijd iets te willen ondernemen. Zowel in zijn carrière als in zijn privéleven. Maar heel af en toe beseft Lieven ook het belang van er gewoon te ‘zijn’. Als echtgenoot en als vader. “Ik kan niet wachten om er opnieuw met mijn gezin op uit te trekken.”
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 3. Tom Eerebout, de Vlaamse stylist van Lady Gaga: “Ik heb haar eens een avond uitgebreid getroost toen ze een zware angstaanval doormaakte”

  Tom Eerebout, de Vlaamse stylist van Lady Gaga: “Ik heb haar eens een avond uitgebreid getroost toen ze een zware angstaan­val doormaakte”

  “Wanneer ik ’s morgens de eerste tram door de straat hoor rijden denk ik: Nu moet ik echt gaan slapen.” Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Tom Eerebout, stylist van onder anderen Lady Gaga en Hooverphonic, is duidelijk dat laatste. Hij vertelt over zijn man Joost, een ochtendmens, zijn zelfzorgroutine en zijn werk. “In het Sportpaleis droeg Lady Gaga haar nummer The Edge of Glory aan me op.”