Jessica Leyne (31) en Jolien Boonen (29).
Volledig scherm
PREMIUM
Jessica Leyne (31) en Jolien Boonen (29). © Jessica Leyne/VTM

Jessica en Jolien, vrouwen in de bouw: “De verbazing is groot als we de werf oplopen”

De bouwsector is een mannenbastion: van de 200.000 bouwvakkers in België is nog geen procent vrouw. Steentapijtplaatser Jolien Boonen (29), binnenkort te zien in vtm2-programma ‘Lady Bouwers’, en Jessica Leyne (31), die drie jaar geleden stopte als leerkracht en nu totaalrenovaties voor haar rekening neemt, vertellen vol overgave over hun atypische job en de reacties die daarop komen. “Een vrouw wees ooit naar me, trok haar dochter dicht tegen zich aan en zei haar: ‘Kijk meisje, daarom moet je studeren’.”   

3 reacties

 • Johan Kerremans

  1 week geleden
  Och, als ze het graag doen, dan zal het met passie zijn, en dat voelt niet altijd aan als werken.
 • Catherine MISTIAEN

  3 weken geleden
  Sorry, maar dit is een oud liedje, dat we beginnen te kennen. Ik verdenk de meeste vrouwen die infiltreren en werken in een mannenbastion ervan, dit te doen uit aanstellerij. In een mannenbastion is het goed vertoeven, voor een vrouw. Elk mannenbastion is gecreëerd door mannen, die het initiatief en de eindverantwoordelijkheid namen en nemen. Spontaan staan mannen altijd klaar voor hun vrouwelijke collega's. Een mannenbastion is gemakkelijker voor een vrouw, dan een vrouwenbastion.
 • Ines HUBERT

  4 weken geleden
  Misschien stoppen met programma's maken zoals 'lady truckers' (met dan nog een vrij beledigende en zeer stereotype affiche) en artikels schrijven over hoe 'speciaal' het is om vrouwen in bepaalde beroepen te zien : dan wordt het misschien écht het nieuwe 'gewoon'.
 1. Handgeschilderde Albert Heijn-sneakers van Marlies (32) gaan viraal: “Mijn coronahobby is helemaal uit de hand gelopen”

  Handge­schil­der­de Albert Heijn-snea­kers van Marlies (32) gaan viraal: “Mijn coronahob­by is helemaal uit de hand gelopen”

  Op Instagram en TikTok gaan momenteel handgeschilderde Albert Heijn-sneakers viraal. De Nike Airs zijn afgewerkt met het kenmerkende AH-logo. De wit-blauwe schoenen met oranje kleuraccenten hebben aan de zijkant een barcode, verwijzend naar de bonuskaart van Albert Heijn. Marlies van Renswou (32), de maker van de originele sneakers, kan zelf amper geloven dat de schoenen zo gegeerd zijn: “Dit is eigenlijk mijn coronahobby. Ik had nooit verwacht dat het zo uit de hand zou lopen.”
 2. Weekendavond voor de buis? Dit zijn de beste nieuwe films en series in streamingland

  Weekend­avond voor de buis? Dit zijn de beste nieuwe films en series in streaming­land

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste nieuwe films en series voor het weekend. Wat staat er deze week op onze menu? Een iconische hereniging van wereldberoemde superhelden op Streamz, een psychologische thriller met tweevoudig Golden Globe-winnares Amy Adams op Netflix en het onvertelde verhaal van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog op Prime Video. Laat dat regenweer maar komen, wij kruipen alvast voor ons scherm.
 3. Vrouwelijke ondernemers lijden onder corona, bij ons blijven ze overeind door elkaar te helpen in community ‘Alfavrouwen’. “Zonder enige jaloezie of concurrentie”
  PREMIUM

  Vrouwelij­ke onderne­mers lijden onder corona, bij ons blijven ze overeind door elkaar te helpen in community ‘Alfavrou­wen’. “Zonder enige jaloezie of concurren­tie”

  Vrouwelijke ondernemers lijden harder onder de coronacrisis dan mannelijke, blijkt uit onderzoek. En toch lanceerden vorig jaar meer Vlamingen een eigen zaak dan in 2019. “Een crisis kan een sterk startpunt zijn”, geloven Amy Vandeputte en Jessica De Block. De Antwerpse onderneemsters zijn de bezielers van ‘Alfavrouwen’, een Belgische online community met zo’n 9.000 leden die vrouwelijke ondernemers ondersteunt. Met elkaars hulp en tips bouwden heel wat ‘Alfavrouwen’ in 2020 toch een succesvolle zaak op. “Het grootste obstakel voor een vrouwelijke onderneemster? Zichzelf.”
 4. Eva, Lies, Capucine en Bart vallen in slaap op het werk, net als vele andere Belgen. “Een nappuccino werkt het best”, zegt expert
  PREMIUM

  Eva, Lies, Capucine en Bart vallen in slaap op het werk, net als vele andere Belgen. “Een nappuccino werkt het best”, zegt expert

  “Eén keer was ik zo moe dat ik in slaap viel in een kinderbedje op onze crèche.” Indommelen op het werk, het overkomt de beste. Zoals Eva, Lies, Capucine en Bart. En ze zijn niet alleen: 15 procent van de Belgen vecht weleens tegen slaap tijdens de kantooruren. Dat toont een nieuwe studie. Op World Sleep Day vertelt professor Johan Verbraecken (UZA) hoe je het best kunt powernappen. Hoog tijd om het middagdutje uit de taboesfeer te halen.
 1. André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"
  Play
  Kleine Jongen

  André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"

 2. Oudste radiopresentator ter wereld (96) stopt na 72 jaar
  Play

  Oudste radiopre­sen­ta­tor ter wereld (96) stopt na 72 jaar