Lema Afzal.
Volledig scherm
Lema Afzal. © rv

#DoNotTouchMyClothes: Afghaanse vrouwen protesteren tegen de kledingregels van de taliban. “We zijn veel meer dan die boerka’s”

De voorbije dagen en weken verschenen er honderden foto’s van Afghaanse vrouwen op sociale media. Ze gebruikten massaal de hashtags #DoNotTouchMyClothes of #AfghanistanCulture. Op die manier willen ze tonen dat ze het niet eens zijn met de strenge kledingvoorschriften van de taliban. Ook de Belgische Lema Afzal (25) doet mee. “De boerka heeft overschaduwd hoe Afghaanse vrouwen wereldwijd gezien worden. Onze cultuur is zo veel rijker en kleurrijker.”

  1. Goedele Liekens over vrouwen in Afghanistan: “Misschien zullen de taliban wel even hun rechten respecteren. Met de nadruk op ‘even’”
    PREMIUM

    Goedele Liekens over vrouwen in Afghanis­tan: “Misschien zullen de taliban wel even hun rechten respecte­ren. Met de nadruk op ‘even’”

    Dat de taliban opnieuw aan de macht zijn in Afghanistan, is een ramp voor Afghaanse vrouwen. Dat wil ook Goedele Liekens (Open Vld) benadrukken. De seksuologe en politica bezocht Afghanistan de voorbije jaren als Goodwill Ambassadrice voor de Verenigde Naties, en zag hoe vrouwen er hun herwonnen vrijheid met beide handen vastgrepen. Nu waarschuwt ze dat het daar snel weer de verkeerde kant zal opgaan, ondanks wat de taliban beloven. “Ze zullen vrouwen isoleren. Thuis, weg van de wereld. Zó gaan ze ze weer klein krijgen.”