Wil je meer verdienen? Zo overtuig je je baas dat jij recht hebt op een hoger loon
JobsWerken doe je niet voor de mooie ogen van je baas. Wel om op het einde van de maand die stapel rekeningen te kunnen betalen, en liefst ook nog wat over te houden om comfortabel van te kunnen leven. Ben je van mening dat jij gerust wat meer mag verdienen? Jobat.be geeft je een stappenplan waarmee je ook je baas kan overtuigen.
Delen per e-mail
Weet wat je wilt
Vooraleer je op de barricades springt om een hoger loon te eisen, tref je best de nodige voorbereiding. Zo moet je nagaan hoe realistisch je wens om opslag is. Hangt je werkgever niet vast aan vastgelegde barema’s? Is individuele opslag wel mogelijk in jouw sector en functie? Wat verdient iemand anders met jouw verantwoordelijkheden en ervaring? Hoeveel meer wil je en wat zal je daar netto van overhouden?
Sowieso is het interessant om niet enkel je salaris, maar het gehele loonpakket met extralegale voordelen en verlofdagen erbij in beschouwing te nemen. Heeft het bedrijf voldoende marge om een extraatje uit te keren? Idealiter kom je van collega’s te weten wat zij verdienen. Daarnaast kan je via je netwerk, vakverenigingen of online achterhalen wat andere bedrijven iemand in jouw positie uitbetalen. Zo creëer je een duidelijk beeld van je marktwaarde waarmee je kan aankloppen bij je manager.
Weet jij je marktwaarde al? Haal alles uit je salaris met onze e-book ‘Onderhandelen over je loon’
Modelwerknemer
Dan is het vooral nodig goed te presteren, zodat er niets op je werk aan te merken valt. Probeer je te onderscheiden door je in te zetten voor je job en af en toe wat meer hooi op je vork te nemen. Wil je iets krijgen, zal je ook iets moeten teruggeven. Krijgt je inzet weerklank in geweldige cijfers of is er een ander zichtbaar effect, heb je een sterk argument voor een beloning. Weet je daarentegen om 17u niet snel genoeg naar huis te gaan en is de passie ver te zoeken, dan heb je natuurlijk minder slagkracht aan de onderhandelingstafel.
Actie
Je kan je nog wel uit de naad werken voor je werkgever, de kans blijft klein dat een loonsverhoging zomaar uit de lucht komt vallen. Als je niet om opslag vraagt, zal je baas er hoogstwaarschijnlijk niet zelf over beginnen. Is een hoger loon dus belangrijk voor je, moet je dit zelf duidelijk maken. Meld dit niet aan de koffiemachine, maar stuur een officiële mail. Maak hierin kenbaar te willen spreken over je verloning en vraag wanneer je overste daar tijd voor heeft. Laat je niet te snel afwimpelen onder het mom van een overvolle agenda. Is dit het antwoord dat je krijgt, kom er dan later vooral op terug.
Empathisch argumenteren
Stel je tijdens het eigenlijke gesprek zelfverzekerd op, maar geef ook blijk van respect voor de keuzes en het gezag van je chef. Bereid grondig voor wat je zal vertellen en vragen en voorzie ook een plan B. Bedenk twee ijzersterke argumenten waarom je opslag verdient die je zal verdedigen. Zo mogelijk kun je de concrete bewijzen van je prestaties bundelen in een map. Het meeste kans op slagen heb je wanneer je je inleeft in het standpunt van de ander. Maak duidelijk wat het bedrijf wint door jou gemotiveerd in de gelederen te houden.
Charmeoffensief
Om nog overtuigender te zijn is de steun van collega’s waardevol. Voor je het promotiegesprek aanknoopt, dien je een beste reputatie op te bouwen in het bedrijf en je ervan te verzekeren dat je prestaties voldoende opvallen. Niet enkel bij je directe manager, maar ook bij andere cruciale personen. Denk aan de baas van je baas of leidinggevenden van andere afdelingen, zoals de hr-manager. Samen met andere collega’s lobbyen voor opslag, werkt doorgaans ook in jullie voordeel.
Lees meer op Jobat.be:
Bron: jobat.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werkplek Goed georganiseerd thuiswerk zorgt voor loyaliteit werknemers
Intussen is thuiswerk al meer dan een half jaar de norm. Je zou dus denken dat het van een leien dakje loopt. Dat blijkt echter niet te kloppen. Vooral in kleinere bedrijven doen zich nog steeds problemen voor met de technologie om van thuis uit te werken. Dat leidt ertoe dat alsmaar meer werknemers overwegen om van job te veranderen, aldus een recent Europees onderzoek. Jobat.be bekijkt de belangrijkste punten. -
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
Ontslag Mag je ontslagen worden vanwege een ruzie met een collega?
Een onenigheid met je collega of met je baas? Dat kan gebeuren. Maar als de relatie zo verziekt is dat normaal samenwerken niet meer mogelijk is, dan heb je natuurlijk een probleem. Kan zo’n onenigheid ertoe leiden dat je ontslagen wordt? En wat kan je doen om het conflict te ontmijnen? Jobat.be legt het uit. -
-
Jaarlijkse evaluatiegesprekken komen er weer aan. Maar zijn ze wel opportuun in deze coronatijden? En hoe pak je ze best aan?
Het is weer die tijd van het jaar: de door velen gevreesde evaluatiegesprekken op het werk komen eraan. Maar is het wel aangewezen om die te organiseren in een jaar dat volledig overschaduwd werd door een pandemie? Riskeer je werknemers die het al moeilijk hebben niet nog dieper in de put te duwen? En als je er niet onderuit kan: hoe pak je ze dan het beste aan? We vroegen het aan enkele experts van de Universiteit Gent. -
Jobs Dit zijn de populairste jobs in retail en zo kan je ze strikken
Kom je graag onder de mensen, dan is de retailsector een aanrader. Nu de winkels weer ‘normaal’ draaien zijn er heel wat vacatures in te vinden. Jobat.be zet de diverse verkoopfuncties op een rij en legt uit welke eigenschappen je moet hebben om in die jobs aan de slag te gaan. -
Groeien Positieve bijwerkingen van de lockdown: massa’s mensen leren een nieuwe taal
In een drietalig land is het niet meer dan logisch dat kennis van de landstalen ook op professioneel vlak een troef kan zijn. Veel mensen hebben dan ook van de lockdowns gebruikgemaakt om hun talenkennis op te schroeven. Jobat.be licht toe. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee.