Annelore Willaert met een patiënte.
Volledig scherm
PREMIUM
Annelore Willaert met een patiënte. © Photo News

Vaak last van oorproppen? Nko-arts legt uit wat je eraan doet: “Oortjes dragen om muziek te luisteren stimuleert de oorsmeerkliertjes”

“Oorsmeer is de natuurlijke ‘verzorgingscrème’ van de gehoorgang”, aldus neus-, keel- en oorarts Annelore Willaert. En die gehoorgang is van nature zelfreinigend. In normale omstandigheden hoef je je oorsmeer dus helemaal niet te verwijderen. Maar bij sommigen, maar liefst 1 op de 10 kinderen en 1 op de 20 volwassenen, wordt er te veel oorsmeer aangemaakt, wat leidt tot oorproppen. De nko-arts legt uit wat je tegen het vervelende kwaaltje kan doen. 

 1. “Nagelbijten valt onder het protocol waar we ook tics en lichte vormen van jezelf krassen in onderbrengen”: psychologe legt uit hoe je ermee stopt
  PREMIUM

  “Nagelbij­ten valt onder het protocol waar we ook tics en lichte vormen van jezelf krassen in onderbren­gen”: psychologe legt uit hoe je ermee stopt

  Nagelbijten lijkt in het begin misschien onschuldig. Maar al gauw beschadig je je vingertoppen en ga je steeds dezelfde wondjes open bijten, wat tot ontstekingen kan leiden. Ook kan de gewoonte een bron worden van schaamte. Om nog maar te zwijgen over de gevaren die ze met zich meebrengt nu het coronavirus nog steeds rondwaart! Redenen genoeg dus om er zo snel mogelijk komaf mee te maken. Maar hoe doe je dat? “Mensen die nagelbijten staan er vaak niet bij stil dat ze het doen”, weet klinisch psychologe Caroline Braet. Wij stelden haar vijf vragen over deze vervelende kwaal.
 2. Intern solliciteren: zo pak je dat aan volgens de loopbaancoach
  Groeien

  Intern sollicite­ren: zo pak je dat aan volgens de loopbaan­coach

  Wil je vooruit op professioneel vlak, hoef je daarom niet per se je huidige werkgever je C4 voor te schotelen. “Ook binnen de eigen organisatie is er vaak heel wat groeipotentieel”, verzekert loopbaancoach Bart Huwé. “Kan je binnen het eigen bedrijf je ambities waarmaken, verlies je minder tijd om jezelf in te werken, wat een voordeel oplevert voor zowel de werkgever als de werknemer.” Jobat.be kreeg enkele tips voor wie wil doorstromen/opklimmen bij zijn actuele werkgever.
 1. 1 miljoen Belgen zijn slechthorend: hoe kan je de schade zoveel mogelijk beperken? Zijn dure oortjes beter dan goedkope? En valt het te genezen?
  PREMIUM

  1 miljoen Belgen zijn slechtho­rend: hoe kan je de schade zoveel mogelijk beperken? Zijn dure oortjes beter dan goedkope? En valt het te genezen?

  Ruim een miljoen Belgen zijn slechthorend, ongeveer drie miljoen kampen met tinnitus of oorsuizingen, onder wie steeds meer jongeren. “Grote boosdoeners zijn te luide festivals, concerten en sportevenementen”, zegt professor Bart Vinck. Maar ook in coronatijd zijn je oren niet veilig, omwille van de alomtegenwoordige oortjes. Hij vertelt hoe je gehoorschade zoveel mogelijk kan beperken en twintiger Maarten getuigt over zijn jarenlange strijd tegen tinnitus. “Ik hoor voortdurend een zeer hoge fluittoon in het midden van mijn hoofd waardoor ik amper inslaap.”